Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Ζωή και το Έργο της – Πάουλ Φρέλιχ

Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Ζωή και το Έργο της – Πάουλ Φρέλιχ

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλης 2019

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα (από το οπισθόφυλλο)


O Πάουλ Φρέλιχ, συγγραφέας του βιβλίου, γεννήθηκε το 1884 στη Λειψία από γονείς εργάτες σοσιαλιστές. Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχε στο εργατικό σοσιαλιστικό κίνημα της Γερμανίας, συνεργαζόταν με πολλές εργατικές εφημερίδες και το 1914 ανέλαβε τη διεύθυνση της BremerAurgerzeitung που ήταν ένα από τα όργανα της αριστερής πτέρυγας της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας.
Στον πόλεμο του 1914, επιστρατεύτηκε, τραυματίστηκε και προσωρινά απολύθηκε. Γύρισε στη Βρέμη όπου πήρε δραστήριο μέρος στην πάλη των διεθνιστών εναντίον του πολέμου και εναντίον της πολιτικής της «Ιεράς Ένωσης». Τον Απρίλη του 1916 πήρε μέρος στη συνδιάσκεψη του Κίενταλ που ήταν συνέχεια της συνδιάσκεψης του Τσίμμερβαλντ, της συνδιάσκεψης δηλαδή που είχαν οργανώσει οι ομάδες και τα ρεύματα που είχαν μείνει πιστά στον προλεταριακό διεθνισμό. Επιστρατεύτηκε ξανά το 1916, αλλά αμέσως σχεδόν συνελήφθη και φυλακίστηκε για αντιμιλιταριστική προπαγάνδα. Από αυτή τη φυλακή δεν θα βγει παρά μόνο με τη γερμανική επανάσταση του 1918. Τότε ρίχτηκε με όλη του την ψυχή στην πάλη.
Συμμετείχε σαν αντιπρόσωπος της Βρέμης στο ιδρυτικό συνέδριο του Γερμανικού Κομουνιστικού Κόμματος και εξελέγη μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του. Το 1919 πήρε μέρος στη Δημοκρατία των εργατικών συμβουλίων της Βαυαρίας, καταδιώχτηκε γι’ αυτή του τη συμμετοχή και πέρασε στην παρανομία. Με το ψευδώνυμο Πάουλ Βέρνερ έκανε τον απολογισμό της εξέγερσης σε ένα έργο του με τον τίτλο: «Η Βαυαρική Δημοκρατία των συμβουλίων».
Από το 1921 έως το 1924 και από το 1928 έως το 1930 ήταν βουλευτής στο Ράιχσταγκ και ήταν από τους καλύτερους κομμουνιστές ρήτορες. Έγραψε πολλά άρθρα και μπροσούρες και το πολύ σημαντικό έργο του «10 χρόνια πολέμου και εμφυλίου πολέμου».
Από κοινού με την Κλάρα Τσέτκιν και τον Βάρσκι, ανέλαβε με απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς την έκδοση των Άπαντων της Λούξεμπουργκ.
Το 1928 διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας για την πάλη του εναντίον του σταλινισμού. Το 1932 με αρκετούς, προπαντός νέους ίδρυσαν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, μια προσπάθεια στις τελευταίες στιγμές να φράξουν τον δρόμο στον ανερχόμενο φασισμό. Με την άνοδο του Χίτλερ συνελήφθη, κλείστηκε σε στρατόπεδο, αλλά από λάθος αφέθηκε ελεύθερος. Το 1934 πήγε στη Γαλλία όπου συμμετείχε στη διεύθυνση του Σοσ. Έργ. Κόμματος. Το 1939 συνελήφθη και μαζί με πολλούς άλλους αντιφασίστες κλείστηκε σε στρατόπεδο στη Γαλλία. Χάρις στις ενέργειες της Διεθνούς Επιτροπής Βοήθειας απελευθερώθηκε, πήγε στην Αγγλία και κατόπιν στην Αμερική. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1950 όπου μέχρι το θάνατο του στη Φρανκφούρτη το 1953 δεν έπαψε γραπτά και προφορικά να διαδίδει, προπαντός μέσα στους νέους, τις γνήσιες αρχές του επαναστατικού μαρξισμού.