Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” η «Πολιτική Διαθήκη» & τα «Τρία άρθρα για τον Μαρξισμό» του Λένιν (εισαγωγή – επιμέλεια: Βαγγέλης Σακκάτος)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” η «ΠολιτικήΔιαθήκη» & τα «Τρία άρθρα για τον Μαρξισμό» του Νικολάι Λένιν (Βλαδίμηρος Ιλίτς Ουλιάνωφ).

Ο Νικολάι Λένιν (Βλαδίμηρος Ιλίτς Ουλιάνωφ – 22/4/1870 – 21/1/1924) υπήρξε μέγας θεωρητικός του Μαρξισμού και της επαναστατικής εκδοχής του, δηλαδή της μόνης σωστής και πραγματικής. Θεμελιωτής και δημιουργός του πρώτου εργατικού κράτους στον Κόσμο, της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και αγωνιστής από την ίδρυσή του ενάντια στο γραφειοκρατικό – θερμιδωριανό εκφυλισμό του.  Το θεωρητικό και οργανωτικοπολιτικό έργο του είναι τεράστιο, 55 μεγάλοι τόμοι, παρά τη σύντομη ζωή του. Έφυγε πολύ νωρίς. Η μνήμη του παραμένει αιώνια για όλους τους καταπιεζόμενους της Γης, αλλά και για την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία, την πολιτική θεωρία, την κοινωνιολογία και γενικά την ανθρώπινη γνώση.

Η «Πολιτική Διαθήκη» του Λένιν, που εξέφραζε τους φόβους και τις ανησυχίες του για ένα σχίσμα στο Κόμμα και πρότεινε την αντικατάσταση του Στάλιν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΡ (μπ) για την αποφυγή του, είναι ένα κείμενο τεράστιας σημασίας με μεγάλες περιπέτειες. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τον Στάλιν και την άρχουσα γραφειοκρατία του και χρησιμοποίησε και τσιτάτα της κατά αντιπάλων του, πρώην συνεργατών του και στη συνέχεια θυμάτων του, αλλά όποιος τη διάβαζε ή την κυκλοφορούσε στην ΕΣΣΔ, που δεν τυπώθηκε ποτέ ζώντος του Στάλιν, εξοριζόταν στη Σιβηρία ή και τουφεκιζόνταν.

Στη χώρα μας παραποιήθηκε μεταφραστικά σκόπιμα, και όχι μια φορά, στο σημείο που αφορά τον Τρότσκι. Στην παρούσα έκδοση αναφέρονται τα πάντα. Τα «Τρία άρθρα για τον Μαρξισμό» ο Λένιν τα έγραψε στα 30 χρόνια από τον θάνατο του Μαρξ. Τα επανεκδίδουμε σήμερα στα 200 χρόνια από τη γέννησή του, με εισαγωγή και επιμέλεια του Βαγγέλη Σακκάτου.