Σε κίνδυνο οι ελευθερίες
ΟΚΔΕ, 3/7/2026
Ο θάνατος της Βάγιας Νέστορα, μητέρας της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτης Νέστορα, από φωτιά που ξέσπασε στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου έμεναν λόγω της τοποθέτησης γκαζακιών, αποτελεί ασφαλώς ένα δυσάρεστο γεγονός. Όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό το γεγονός, πρόκειται -σύμφωνα με όλες τις ως τώρα ενδείξεις- για δυστύχημα και όχι για πράξη ατομικής τρομοκρατίας. Ούτε πολύ περισσότερο για ενέργεια που σχετίζεται με την αριστερά ή την άκρα αριστερά, όπως έσπευσε να την χαρακτηρίσει μερίδα του δεξιού/ μητσοτακικού τύπου.
Παρόλα αυτά η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά έσπευσαν αλαλάζοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός, επιδιώκοντας:
- Να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της, και να κάνουν λόγο -όπως συνήθως- για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, των ποινών κ.λπ.
- Να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, φέρνοντας σαν παράδειγμα έκνομων ενέργειων τις φοιτητικές καταλήψεις, απεργίες (στις 2/7 έβγαλαν παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ) κ.ά.
- Να αποσπάσουν την προσοχή των εργατικών και λαϊκών μαζών από το φλέγον πρόβλημα της ακρίβειας και γενικά της καθημερινής επιβίωσης.
- Να περάσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ουσιαστικά καταργεί ό,τι θετικό έχει απομείνει στο Σύνταγμα του 1975, όπως το άρθρο 16 (δωρεάν Δημόσια εκπαίδευση), το άρθρο 103 (μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων), δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα κ.λπ.
- 5. Να ξεπουλήσουν/ ιδιωτικοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, δηλ. την περιουσία του ελληνικού λαού (τώρα ιδιωτικοποιούν και το λιμάνι της Ραφήνας).
- Να κάνουν την τρομοκρατία και «ασφάλεια» κύριο θέμα των προσεχών εκλογών, για να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς και δικαστικούς μηχανισμούς, να συνεχίσουν να δαπανούν υπέρογκα ποσά για πολεμικές δαπάνες, ώστε να συμμετέχουν σ’ όλες τις πολεμικές συγκρούσεις με τους σιωνιστές του Ισραήλ και τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.
Όμως, το δυστύχημα του θανάτου της Βάγιας Νέστορα έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η λεγομένη αντιπολίτευση αν δε συμμετέχει κι αυτή στην τρομοϋστερία της ΝΔ και του Μητσοτάκη, με τις δηλώσεις της τουλάχιστον συμπαραστέκεται. Χθες έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι μια «εγκληματική συμμορία», μετά τον θάνατο μιλάνε για τις «δυνάμεις του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου» και ακόμη ότι οι δηλώσεις του Κυρανάκη «διαιρούν τον πολιτικό κόσμο»! Αν και όλα αυτά προκαλούν αηδία και οργή, ωστόσο δείχνουν ότι τα συμφέροντα αυτών των πολιτικών δυνάμεων είναι κοινά και εντελώς διαφορετικά κι αντίθετα από τα συμφέροντα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών μαζών και της νεολαίας. Είναι καιρός να τους γυρίσουμε την πλάτη!
