Συγκέντρωση: Κυριακή 20/1, 13:00, Προπύλαια – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ “ΟΧΙ” στη Συμφωνία των Πρεσπών – Έξω ΝΑΤΟ-Ιμπεριαλιστές-Εθνικιστές απ’ τα Βαλκάνια

Διεθνιστικό & Ταξικό ΟΧΙ στη συμφωνία Συμφωνία των Πρεσπών

Έξω ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια

Ενάντια στους «μακεδονομάχους» εθνιστικές και αντιδραστικούς

O αριβίστας Τσίπρας και η άθλια κυβέρνηση–ομάδα του ετοιμάζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, πρωτοστατώντας ακόμα μια φορά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και κυρίως των ΗΠΑ. Η Συμφωνία είναι ένα στρατηγικό βήμα για να εντάξουν όλα τα Βαλκάνια στην επιρροή τους. Να τα κάνουν μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, προετοιμαζόμενοι για μεγάλες συγκρούσεις με τη Ρωσία (και την Κίνα). Εξελίξεις άκρως επικίνδυνεςγια τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής, καθώς βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων (Βαλκάνια, Μ. Ανατολή / ΝΑ Μεσόγειος).

Η συμφωνία επιχειρεί «από τα πάνω» (όπως κάνουν πάντα οι ιμπεριαλιστές) να κουκουλώσει, υποτίθεται, τους εθνικισμούς. Όμως μόνο για να τους αναζωπυρώσει αργότερα. Τέτοια ζητήματα δεν λύνονται με ιμπεριαλιστικές εγγυήσεις, αλλά μόνο με την αλληλεγγύη των λαών. Οι λαοί της περιοχής έχουν πικρή εμπειρία από το πώς οι ιμπεριαλιστές φουντώνουν πότε τον έναν και πότε τον άλλον εθνικισμό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Η συμφωνία περιέχει αρκετούς ταπεινωτικούς όρους για τον γειτονικό λαό: αναγκαστική αλλαγή συνταγματικής ονομασίας, αναθεώρηση συντάγματος, αλλαγή δημοσίων εγγράφων κ.λπ. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να σταθεί ενάντια σε κάθε τέτοια επιβολή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στο γειτονικό λαό, ως προϋπόθεση της αλληλεγγύης των δύο λαών. Δεν έχουμε τίποτα κοινό με όσους πανηγυρίζουν για τις αναβαθμισμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ (κυρίως ενάντια στην Τουρκία).

Στη Μακεδονία, η συμφωνία πέρασε με ένα πολιτικό πραξικόπημα, ενάντια στην σαφή απόρριψή της στο δημοψήφισμα. Το ίδιο όμως γίνεται και στην Ελλάδα, όπου το πολιτικό σύστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο αθλιότητας και γελοιότητας.

  • Ο Τσίπρας, με την ξεδιάντροπη στήριξή του στους ιμπεριαλιστές, προσπαθεί να επιβάλλει τη συμφωνία όπως έκανε και με τη νέα κυβέρνηση–κουρελού, με εκβιασμούς, ψέματα, «πρόθυμους». Για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι όσο μπορεί, σερβίροντας «κοινωνικές» ελεημοσύνες και ξινισμένη «κεντροαριστερά», κάνει τον «αντιεθνικιστή». Ενώ τροφοδοτεί ύπουλα τους ακροδεξιούς και αντιδραστικούς, για να εμφανίζεται ως «προοδευτικός» εγγυητής της δημοκρατίας. Δίνει δις για εξοπλισμούς, έχει απογειώσει την χρήση των βάσεων, συμμαχεί σε «άξονες» (ενάντια στην Τουρκία) με τους σφαγείς Ισραήλ και Αιγύπτου. Βαθαίνει την αντιδημοκρατική αναδίπλωση π.χ. με τον διορισμό του εθνικιστή, πολεμοκάπηλου Αποστολάκη (πρώτου εν ενεργεία στρατιωτικού μεταπολιτευτικά σε τέτοιο π.
  • Η μνημονιακή «αντιπολίτευση» (ΝΔ, ΚινΑλλ) καμώνεται ότι διαφωνεί, μόνο επειδή δεν είναι αυτή κυβέρνηση για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ένας θίασος από απατεώνες παζαρεύουν με τον πιο άθλιο τρόπο την ψήφο τους, για μια καρέκλα στην επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού.

Στην επίσημη Αριστερά, το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη στοίχιση με τον αστικό εθνικισμό, απαιτώντας να μαντρώσει τον γειτονικό λαό στην εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό». Άλλοι ρεφορμιστές (ΛΑΕ κ.ά.) και πατριδοκάπηλοι, βλέπουν παντού κυρίως «αλυτρωτισμό των Σκοπίων». Ενώ άλλοι, δήθεν «αντιεθνικιστές» (πρώην ΣΥΡΙΖΑ ή αποχωρήσαντες), έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, επειδή αυτή επενδύθηκε μ’ έναν τάχα «αντιεθνικιστικό» μανδύα.

Πρέπει να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια των αντιδραστικών δυνάμεων, με αφορμή το «Μακεδονικό», να κυριαρχήσουν στους δρόμους, να εμφανιστούν με «νέα» μορφώματα στο πολιτικό σκηνικό, να επιβάλλουν (μαζί με όλους τους νέους και παλιούς Μνημονιακούς) μια ακόμα πιο «μαύρη» αντιδημοκρατική αναδίπλωση. Τα συμφέροντα των δύο εργατικών τάξεων, συνολικά των λαών της περιοχής, ταυτίζονται με την απόρριψη της συμφωνίας. Για ένα ΟΧΙ που προφανώς δεν έχει κανένα κοινό με τους γραφικούς και επικίνδυνους εθνικιστές, είτε τύπου Γκρουέφσκι ή όψιμους «μακεδονομάχους». Ένα ΟΧΙ, ταξικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος να μετατρέψουμε την περιοχή από ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών γερακιών σε κοιτίδα εργατικών αγώνων.

Έξω ΝΑΤΟ και βάσεις. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κοινή πάλη των λαών, ενάντια σε φτώχεια, ρατσισμό, καταστολή, πόλεμο.

Για μια Ευρώπη των εργαζομένων, δημοκρατική, ριζοσπαστική, σοσιαλιστική.Αναγνώριση στο λαό της Μακεδονίας του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ