Όλοι στη διαδήλωση της ΔΕΘ – Σάββατο 8/9. Συγκέντρωση 6μμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Το «τέλος των Μνημονίων» σημαίνει Μνημόνια για πάντα!

Καμία λύση δεν υπάρχει με οποιαδήποτε μνημονιακή κυβερνητική εναλλαγή

Μόνη διέξοδος οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας

Ενάντια σε Ανεργία, Φτώχεια, Εθνικισμό, Πόλεμο, Ιμπεριαλισμό

ΟΛΟΙ στη διαδήλωση της ΔΕΘ – Σάββατο 8/9, 6μμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Πληροφορίες για συμμετοχή-μετακίνηση: Αθήνα: 6949937522, Ιωάννινα: 6972728101

Η αθλιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ξεπέρασε κάθε όριο με το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη. Η «έξοδος από τα Μνημόνια», που με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε, είναι ακόμα ένα μνημείο πολιτικού ψεύδους. Τα μνημόνια αποτελούν μια ακραία αντεργατική πολιτική, που αν και έχει αποτύχει σε όλους τους διακηρυγμένους στόχους (μείωση χρέους, αύξηση επενδύσεων, ανάπτυξη κ.λπ.), ισοπέδωσε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μέσα σε μια 8ετία, η μείωση του ΑΕΠ κατά 25% θυμίζει περίοδο πολέμου, η παραγωγική βάση φθίνει διαρκώς, η οικονομία «παράγει» χρέη (δημόσια και ιδιωτικά). Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 %, το ίδιο η γενικευμένη υποαπασχόληση (μερική, ελαστική, «μαύρη» απασχόληση κ.λπ.). Το βιοτικό επίπεδο και τα στάνταρτ ζωής ισοπεδώθηκαν, η φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση αυξάνονται ραγδαία. Το χρέος (για το οποίο υποτίθεται μπήκαμε σε μνημόνια και επιτήρηση) εκτοξεύτηκε στο 179% του ΑΕΠ (129% πριν τα μνημόνια)! Όλη η δημόσια περιουσία έχει υποθηκευτεί, σε ειδικό λογαριασμό, απ’ όπου οι δανειστές θα αρπάζουν αυτόματα, αν δεν εξυπηρετείται το χρέος. Τα εργατικά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, οι δημοκρατικές ελευθερίες έχουν μπει «στο γύψο». Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, στην υπηρεσία του κεφαλαίου και με την καθοδήγηση των ΕΕ/ΔΝΤ, χτίζουν ένα νέο καθεστώς εκμετάλλευσης της εργασίας: αγορά εργασίας–ζούγκλα, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, στα όρια του δουλοπάροικου. Που δουλεύουν και πληρώνονται αν, όσο και όποτε επιθυμεί κάθε εργοδότης, που το κέρδος του είναι το μόνο δίκιο που αναγνωρίζεται. Οι πληγές της κοινωνίας είναι αμέτρητες: μετανάστευση, φονικά εργατικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες, δημογραφική συρρίκνωση, οικολογικές καταστροφές και μνημονιακά εγκλήματα (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.).

Πάνω στον ενθουσιασμό του, ο Τσίπρας «ξέχασε» πως η «έξοδός» του σημαίνει:

– Δεν καταργείται κανένα μνημονιακό μέτρο που ψηφίστηκε από το 2010. Με βάση τα κυβερνητικά συμφωνηθέντα, διατηρούνται τα κατώτατα μισθολογικά όρια (586,08 ευρώ και 510,15 για νέους κάτω των 25). Παρά τα φούμαρα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, εδραιώνεται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που τις κατάργησε. Σειρά νομοθετημάτων κάνουν πρακτικά αδύνατη την υπογραφή ΣΣΕ και την καθιστούν ανίσχυρη (ακόμα κι αν γίνει κατορθωτή). Δεν καταργούνται τα μέτρα ενάντια στο δικαίωμα στον συνδικαλισμό και στην απεργία (άπιαστες «νόμιμες προϋποθέσεις», λοκ άουτ, φακέλωμα κ.λπ.). Αντίθετα, έρχεται νέο κύμα αντιδραστικών «Μεταρρυθμίσεων»: «εργασιακά» (νέο χτύπημα στο δικαίωμα σε απεργία–συνδικαλισμό), στη φορολογία (ουσιαστικά κατάργηση αφορολόγητου), μείωση συντάξεων, χειροτέρευση καθεστώτος για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς–κατασχέσεις, εφαρμογή «κόφτη» κ.λπ.

– Η επιτήρηση δεν σταματάει, επεκτείνεται μέχρι τουλάχιστον το 2060. Εμπεδώνονται πλήρως τα χαρακτηριστικά μιας αποικίας χρέους: αξιολογήσεις 4 φορές το χρόνο, ενισχυμένη εποπτεία (μέχρι την εξόφληση του 75% των δανείων προς την ΕΕ), αυτόματη επιβολή επιπλέον «διαρθρωτικών» μέτρων από την Κομισιόν όταν «δεν βγαίνουν τα νούμερα».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί είναι εξωφρενικά: από 3,56% μέχρι 5,19% του ΑΕΠ το 2019–22 και μετά 2,22% (μέσος όρος) ετησίως μέχρι το 2060. Δεσμεύσεις παντελώς αδύνατο να επιτευχθούν, ειδικά στον ημιθανή ελληνικό καπιταλισμό. Θα σημάνουν όμως νέα αιματοβαμμένα μέτρα: μειώσεις μισθών–συντάξεων, απολύσεις, διάλυση υγείας, εκπαίδευσης κ.λπ. και αυτή τη φορά με προμετωπίδα τη «μείωση του κράτους».

Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον τα μνημόνια δεν έχουν αριθμό και ημερομηνία λήξης! Για τους εργαζόμενους και νέους τα δύσκολα δεν πέρασαν, είναι μπροστά μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ γίνεται ολοένα πιο άθλια και επικίνδυνη, όπως δείχνουν και οι νέες απάτες της περί ανασχηματισμών, «παροχών» ελεημοσύνης, «προοδευτικού μετώπου». Εξίσου άθλια και επικίνδυνη θα γίνεται η ΝΔ (υπόσχεται κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου κ.λπ.), όσο ο ΣΥΡΙΖΑ τη φέρνει κοντύτερα στην εξουσία. Καθώς και κάθε άλλη «τσόντα» του αστικού πολιτικού σκηνικού (ΚινΑλλ κ.ά.), που βουλιάζει σε πρωτοφανή σήψη.

Όσο κυριαρχούν αυτές οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα οδηγούμαστε σε πιο βαθύ αδιέξοδο. Το πολιτικό σκηνικό θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και αποκρουστικό. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου (απαλλαγή εργοδοτών για μη καταβολή δεδουλευμένων, συνυπαιτιότητα εργαζομένων στα εργατικά ατυχήματα κ.ά.), η όλο και πιο αντιδραστική λειτουργία της αστικής δικαιοσύνης (που καταργεί κάθε δικαίωμα για τους «από κάτω»), δείχνουν γοργή επαναφορά ενός Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, που θα χειροτερεύσει με το δόγμα «νόμος και τάξη». Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά όσο αντιδραστικές ή ακροδεξιές δυνάμεις (ντυμένες με το μανδύα του Μακεδονικού και των «εθνικών θεμάτων») επιχειρούν να παίξουν πιο κεντρικό ρόλο. Και κυρίως όσο εκρήγνυται η αστάθεια σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο λόγω των σχεδίων ΗΠΑ–ΝΑΤΟ, των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών. Όσο έρχεται κοντά η απειλή ακόμα μεγαλύτερων συγκρούσεων και πολέμων.

Μέτωπο ενάντια σε Πόλεμο, Εθνικισμό, Ιμπεριαλισμό! Για την Ενότητα και Αντεπίθεση του εργατικού κινήματος!

Στη φετινή ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Η αμερικάνικη σημαία που θα κυματίζει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πρέπει να υπενθυμίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία τον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και του ελληνικού καπιταλισμού. Που στοιχίζεται πλήρως με τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ–ΝΑΤΟ , που έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη και την περιοχή (Συρία κ.ά.). Τους προσφέρουν γη και ύδωρ με τις βάσεις (Σούδα, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη), εμπλεκόμενοι ενεργητικά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Βαθαίνουν τις συμμαχίες με τα αιματοβαμμένα καθεστώτα Ισραήλ και Αιγύπτου. Δαπανούν δις για νέους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει. Οξύνουν την αντιπαράθεση με την Τουρκία, παίζοντας ξανά το παιχνίδι των ΗΠΑ, ρισκάροντας μια σύγκρουση. Τέλος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από τη μία εξυπηρετούν και πάλι τα συμφέροντα των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ, από την άλλη βοηθάνε τους εθνικιστές και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Μακεδονία.

Η αντιπαράθεση του εργατικού κινήματος με ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ΝΔ, όλα τα τυχοδιωτικά, επικίνδυνα επιτελεία του ελληνικού καπιταλισμού, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ–ΝΑΤΟ, που θέλουν τα Βαλκάνια μια τεράστια στρατιωτική βάση, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κανένας εργαζόμενος και νέος να μην πέσει στην παγίδα του εθνικισμού και των «εθνικών συμφερόντων». Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από καμία τυχοδιωκτική «αναβάθμιση» του ελληνικού καπιταλισμού, από τα συμφέροντα των καπιταλιστών στους αγωγούς της ενέργειας, που γι’ αυτά μας θέλουν κρέας για τα κανόνια.

Μόνο πραγματικό συμφέρον μας είναι η υπεράσπιση και επέκταση των εργατικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βάλουμε τέλος στην αδράνεια και αναμονή, στην απόγνωση και ματαιότητα όπου μας θέλουν να βουλιάξουμε για να συνεχιστούν ανεμπόδιστα τα μνημόνια. Να επιλέξουμε το μόνο ρεαλιστικό δρόμο: ανασυγκρότηση–ανασύνθεση του εργατικού κινήματος, Ενότητα στους Αγώνες και Αγώνας για την Ενότητα. Ενάντια σε κάθε ξεπούλημα και διαίρεση της αστικοποιημένης γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, που έχει ταχθεί υπέρ των Μνημονίων και «Μένουμε Ευρώπη». Στα παχιά «ταξικά» λόγια χωρίς αντίκρισμα, στον καταστροφικό σεχταρισμό του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Για ένα νέο γύρο αγώνων, που θα γκρεμίσει το καθεστώς των Μνημονίων και όλες τις δυνάμεις που τα εφάρμοσαν. Που θα βάλει τις βάσεις για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, τη μόνη δύναμη που μπορεί να εφαρμόσει ένα «αντίστροφο μνημόνιο» σε όλους αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Ώστε να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές, να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση, οικολογικές καταστροφές πόλεμο. Μία κοινωνία σοσιαλιστική.

  • Κάτω τα Μνημόνια Διαρκείας – Κάτω παλιοί και νέοι μνημονιακοί!

  • Διαγραφή του χρέους. Έξω από Ευρώ/ΕΕ. Κοινή πάλη των εργαζόμενων στην Ευρώπη.

  • Εθνικοποίηση των τομέων–κλειδιά της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.

  • Ενάντια σε πόλεμο και εθνικισμό – Διεθνισμός των εργατών και των λαών. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις. Όχι στους εξοπλισμούς. Καμιά εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Κάτω ο αντιδραστικός άξονας με Ισραήλ–Αίγυπτο–Κύπρο.

  • Ενάντια στον ρατσισμό. Ανοιχτά σύνορα, με ασφαλή και οργανωμένη διέλευση, ενάντια στις ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ. Άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους μετανάστες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ