H θέση της ΟΚΔΕ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια σημαντική πολιτική μάχη. Πρωταρχικό κριτήριο για την τοποθέτησή μας είναι η ανάγκη να καταγγείλουμε και ν’ αγωνιστούμε ενάντια στις δυνάμεις που οδήγησαν την οικονομία στη χρεοκοπία, που κυβερνούν σα νέα χούντα βασισμένες στο κράτος έκτακτης ανάγκης. Η πάλη ενάντια σε Συγκυβέρνηση και Τρόικα, στη σήψη και διαφθορά του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από τους δήθεν «ανεξάρτητους» υποψήφιους, που προέρχονται από τα αστικά κόμματα, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους. Ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα χωμένα για χρόνια στο σύστημα και τη διαχείρισή του, που εξυπηρετούν συμφέροντα, που εφαρμόζουν τον Καλλικράτη, τις αντεργατικές/αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές σε δήμους και περιφέρειες (ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, μετακύληση κόστους στους δημότες). Που συμφωνούν με τα Μνημόνια ή σιωπούν μπροστά τους, που στην καλύτερη περίπτωση θέλουν να διαχειριστούν την φτώχεια και εξαθλίωση μέσα από μια υποκριτική και αναποτελεσματική «φιλανθρωπία».

Το μαύρισμα σε κάθε ψηφοδέλτιο των φασιστών και χρυσαυγιτών (όπως κι αν εμφανίζονται) εξυπακούεται, γιατί αποτελούν θανάσιμο εχθρό του εργατικού κινήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση (ιδιαίτερα: την κατάσταση «αδύναμου κρίκου» όπου έχει περιέλθει ο ελλ. καπιταλισμός – τη μαζική διάθεση απαλλαγής απ’ τη χούντα της Συγκυβέρνησης και όσους την στηρίζουν – την ανυποληψία ή και αποσύνθεση των αστικών/μνημονιακών δυνάμεων – την απολύτως υπαρκτή δυνατότητα αυτές να ηττηθούν σε πλατιά κλίμακα, ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων – την κατάσταση των αριστερών δυνάμεων), στα πλαίσια των συγκεκριμένων δυνατοτήτων της οργάνωσής μας, η θέση της Ο.Κ.Δ.Ε. στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές είναι:

α) Στον Α΄ Γύρο, μαυρίζουμε τις αστικές/μνημονιακές και φασιστικές δυνάμεις. Γενικά, ρίχνουμε λευκό, ενδεχόμενα με κάποιες διαφοροποιήσεις (π.χ. στην περίπτωση που απειλείται να βγει από τον α΄ γύρο μνημονιακός ή φασίστας – ακόμα, στην περίπτωση που υπάρχει στο συγκεκριμένο δήμο κάποιο αξιόλογο ριζοσπαστικό/ταξικό/αντικαπιταλιστικό σχήμα, με κριτήριο όμως τη συγκεκριμένη δράση/πρακτική του στο επίπεδο του δήμου απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και όχι γενικά για την ιδεολογική τοποθέτηση/ταυτότητά του).

β) Στον Β΄ Γύρο: (1) Μαύρο σε μνημονιακούς και φασίστες, σε κάθε περίπτωση. (2) Σε περίπτωση που υπάρχει στο β΄ γύρο φασίστας και αριστερός, ψηφίζουμε τον αριστερό υποψήφιο. (3) Σε περίπτωση που υπάρχει φασίστας και «αντιμνημονιακός», η κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί συγκεκριμένα. Σε γενικές γραμμές, ψηφίζουμε τον «αντιμνημονιακό» υποψήφιο. (4) Σε περίπτωση μνημονιακού και αριστερού, ψηφίζουμε αριστερό (εκτός ίσως από περιπτώσεις τύπου Βουδούρη). (5) Σε περίπτωση μνημονιακού και «αντιμνημονιακού», γενικά ψηφίζουμε τον «αντιμνημονιακό» υποψήφιο – και πάλι όμως κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί συγκεκριμένα (π.χ. για ν’ αποφευχθεί η στήριξη δεξιών λαϊκιστικών «αντιμνημονιακών» προσώπων, ιδιαίτερα αν τοποθετούνται εχθρικά απέναντι στο εργατικό κίνημα).

Άλλοι πιθανοί συνδυασμοί/περιπτώσεις, θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα.