Παρέμβαση της ΟΚΔΕ: Δεν θα προβάλει η ΕΡΤ την εκτρωματική σειρά “Τρότσκι” – Δυσαρεστήθηκαν τα Ορφανά του Σταλινισμού

Μετά από παρέμβαση της ΟΚΔΕ στην ΕΡΤ, με επιτόπου επίσκεψη και τηλεφωνικές επικοινωνίες συντρόφων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρ. Λεοντής και ο Διεθύνων Σύμβουλος κ. Δρόσος μας διαβεβαίωσαν για την απόφασή τους να μην προβληθεί η εκτρωματική σειρά “Tρότσκι”, που κατασυκοφαντεί την Οκτωβριανή Επανάσταση και τους επαναστάτες ηγέτες της (βλ. αναλυτικά https://www.okde.gr/archives/8681).

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, μια απόφαση ευθύνης της ΕΡΤ απέναντι στην Ιστορία (ελπίζουμε να τηρηθεί), που δικαιώνει την έγκαιρη παρέμβαση της οργάνωσής μας. Η στάση όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα πρέπει να συμβάλλει στην απόκρουση τέτοιων επιθέσεων.

Ίσως βέβαια δυσαρεστηθούν τα «ορφανά» του Σταλινισμού (βλ. παρακάτω). Που με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και με την παρουσίαση ενός “υποτακτικού” και “πουλημένου” Λένιν, θα έβλεπαν χαιρέκακα σ’ αυτή τη σειρά κυρίως μια ευκαιρία να σπιλωθεί ο «αυταρχικός» κ.λπ. Τρότσκι που έχουν πλάσει στο μυαλό τους. Εμείς θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, για την υπεράσπιση της κληρονομιάς, της επαναστατικής ιστορίας και απελευθερωτικής ιδεολογίας του Σοσιαλισμού/Κομμουνισμού απέναντι σε παρόμοιες επιθέσεις της αστικής τάξης στη σημερινή ιδεολογική και ηθική σήψη της._

ΟΚΔΕ, Πέμπτη 10/1

Δυσαρεστήθηκαν τα Ορφανά του Σταλινισμού

Σαν ΟΚΔΕ, όταν ενημερωθήκαμε για την προβολή της ρωσικής τηλεοπτικής σειράς “Τρότσκι” από το netflix και την αγορά της από την ΕΡΤ και την επικείμενη προβολή της στην δημόσια τηλεόραση, καταγγείλαμε το αντιδραστικό περιεχόμενο της σειράς και αντιπροσωπεία της οργάνωσης επισκέφτηκε την ΕΡΤ όπου κατέθεσε διάβημα που δήλωνε την αντίθεσή μας στην προβολή της σειράς από την ΕΡΤ. Ο λόγος προφανής για όλους όσους έχουν αναφορά στην εργατική τάξη και τους αγώνες της. Η συγκεκριμένη σειρά δεν κακοποιεί και σπιλώνει μόνο την φήμη του Τρότσκι ως μια από τις σημαντικότερες επαναστατικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα αλλά παραποιεί και συκοφαντεί συνολικά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τις απελευθερωτικές ιδέες του Σοσιαλισμού/Κομμουνισμού και συνολικά όλη την παράδοση του επαναστατικού μαρξισμού ως επαναστατικής θεωρίας της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ως εκ τούτου με θλίψη διαπιστώνουμε την μικροπρέπεια και τον ξεπεσμό μιας σειράς “δημιοσιεύσεων” ή “σχολίων” στο διαδίκτυο από διάφορα σταλινικά ή σταλινογενή απολιθώματα της ιστορίας, τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην ΟΚΔΕ και στην παράδοση του επαναστατικού μαρξισμού/τροτσκισμού. Μάλιστα, κρυμμένοι συνήθως στην διαδικτυακή ανωνυμία, που ίσως θεωρούν ότι τους δίνει το δικαίωμα να εκφράζονται χωρίς κανένα μέτρο και να αποτελούν ανάχωμα στην ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση της εργατικής τάξης.

Αν προκαλεί “έκπληξη” ή “δυσαρέσκεια” που η ΟΚΔΕ έσπευσε να υπερασπίσει εν τέλει την δυσφήμιση της σοσιαλιστικής επανάστασης, είναι ένα ερωτηματικό γιατί δεν το κάνουν οι διάφορες ομαδούλες που από τον καναπέ τους εξαπολύουν μύδρους κατά της ΟΚΔΕ. Μήπως συμφωνούν με την ιδέα πως η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν ένα πραξικόπημα με τα λεφτά των γερμανών, πώς οι μπολσεβίκοι δεν ήταν παρά ένα τσούρμο αμοραλιστών και κυνικών διανοούμενων διψασμένων για εξουσία, πως εντέλει η επανάσταση ήταν καταδικασμένη να αποτύχει και κάθε προσπάθεια ανατροπής του καπιταλισμού καταλήγει στην αντικατάσταση μιας εκμετάλλευσης από μια άλλη; Από ότι φαίνεται όμως θα μείνουμε με την απορία, εφόσον κανένα από τα σταλινικά απολιθώματα δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει για την ανιστόρητη και ντροπιαστική σειρά που στρέφεται συνολικά ενάντια στις αξίες της εργατικής τάξης, της Οκτωβριανής Επανάστασης και του κομμουνισμού.

Το αντίθετο μάλιστα, σταλινικοί και σταλινίζοντες δεν έχουν να πουν κουβέντα για τον βιασμό της ιστορίας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, ενώ τα αντανακλαστικά τους εξαντλούνται στην επίθεση στην ΟΚΔΕ που αντέδρασε στην παραχάραξη. Κρυμμένοι πίσω από την άθλια ρωσική σειρά, τα σταλινικά γκρουπούσκουλα ή «ανώνυμοι» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επικροτήσουν ένα αντικομμουνιστικό μνημείο, αρκεί για πολλοστή φορά να επιτυγχάνεται η συκοφαντία του Τρότσκι. Και τι να περιμένει κανείς άλλωστε από τους νοσταλγούς των εκτελεστών της ΟΠΛΑ, του Θέου, του Ζαχαριάδη, και τόσων άλλων πέρα από το να γίνουν φερέφωνα των κάθε φορά “διεθνών κέντρων” του σταλινισμού και των “φωτισμένων αρχηγών” τους; Δυστυχώς για αυτούς η ιστορία τους εκδικείται και το μοναδικό “κέντρο” από το οποίο παίρνουν “γραμμή” είναι οι πρώην σταλινικές γραφειοκρατικές ελίτ και σημερινοί λουμπενοαστοί της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι έχουν αναλάβει να συνεχίσουν τον ιστορικά χρεοκοπημένο ρόλο της σταλινικής προπαγάνδας για να εξυπηρετήσουν αυτή την φορά τους νέους «ιστορικούς» τους σκοπούς.

Μόνη διαφορά πώς αυτές οι ελίτ δεν έχουν την δύναμη της μιας και μοναδικής άποψης, της μονολιθικής επιβολής και λογοκρισίας πάνω στην εργατική τάξη που για δεκαετίες είχε η σταλινική γραφειοκρατία. Στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση η σειρά αποτέλεσε μια προσβολή για την ίδια την ρωσική εργατική τάξη και στην ίδια την Ρωσία αντιμετώπισε την σφοδρή κριτική δημοσιογράφων, ιστορικών, συγγραφέων κλπ.

Σε δημοσίευμα του Ρωσικού τύπου με τίτλο “Αντιεπιστημονική Φαντασία” – Οι ιστορικοί για τις σειρές “Δαίμονας της Επανάστασης” και “Τρότσκι” στις 10/11/2017 (https://www.kinopoisk.ru/article/3064991/) βρίσκουμε κάποιες χαρακτηριστικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η σειρά στην Ρωσία.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Ιλιά Μπουντράιτσκις αναφέρει: “Η σειρά αντιστοιχεί απόλυτα στην επίσημη πολιτική γραμμή του σημερινού καθεστώτος για την επανάσταση του 1917. Αυτή η γραμμή συνίσταται στην ποινικοποίηση της ίδιας της επανάστασης ως φαινομένου και καθορίζει το περιεχόμενο της σειράς. Η επανάσταση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού κακών ανθρώπινων φιλοδοξιών (επιθυμία για δύναμη, εγωισμός, λαγνεία κλπ.) μέσω των οποίων  οι πρωταγωνιστές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς εχθρούς για να καταστρέψουν το ρωσικό κράτος. Το περίφημο θέμα των γερμανικών χρημάτων είναι, φυσικά, ο πυρήνας αυτού του απλοϊκού λιβελογραφήματος”.

Ο Κωσταντίν Ταράσοβ, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρει πως: “Σύμφωνα με τους παραγωγούς της σειράς η επανάσταση ελέγχεται από κάποιες σκοτεινές προσωπικότητες. Για τα γεγονότα και τους λόγους  για την δυσαρέσκεια των μαζών και για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος δεν γίνεται λόγος”.

Ομοίως ο Αλεξάντερ Ρέζνικ, καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών της Αγίας Πετρούπολης,  σημειώνει: “Τι βλέπουμε στην σειρά “Τρότσκι”; Οι παραγωγοί απλώς παίρνουν τους πιο μπερδεμένους μύθους και, χωρίς κριτική σκέψη, ρίχνουν το κολακευτικό μίγμα στον θεατή. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζουν αυθαίρετα, δημιουργούν αδύνατους διαλόγους, διαστρεβλώνουν τη γλώσσα της αφήγησης, διότι στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα εκείνης της εποχής, τον τρόπο που μίλησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς μίλησε ο Τρότσκι, τους λόγους για τους οποίους ήταν ένας δημοφιλής και λαμπρός ρήτορας και δημοσιογράφος. Πρόκειται για κάποιου είδους ανθρωποκυνηγητό, συγκρίσιμο με εκείνα της προπαγάνδας των λευκοφρουρών και των σταλινικών”.

Για ακόμα μια φορά, να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα ο σταλινισμός είναι ένα μηδενικό, πεταμένος εκεί που του αξίζει από την ιστορία. Οι μόνες αξιόλογες οργανώσεις σε διεθνή κλίμακα, που ενισχύονται και έχουν πραγματική παρουσία στους αγώνες είναι –σχεδόν αποκλειστικά– τροτσκιστικές ή με τέτοιες αναφορές. Ας βαυκαλίζονται οι σταλινικοί εικονολάτρες με τον μικρό αριθμό των τροτσκιστών πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν σφάζονταν από το λεπίδι της αστικής, φασιστικής και σταλινικής αντίδρασης.

Τετάρτη 9/1

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ