Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του 2018

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΣΣΠ

Οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη νεολαία, το φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Στην Ελλάδα παρά τις αερολογίες για “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια” και ανάπτυξη η κρίση συνεχίζεται, τα μνημόνια και τα μέτρα τους παραμένουν και γίνονται σκληρότερα επηρεάζοντας και τον χώρο της εκπαίδευσης που πέρα από τη χρόνια υποχρηματοδότηση αντιμετώπισε νέες σκληρές επιθέσεις με το νόμο Γαβρόγλου, τις συγχωνεύσεις κλπ. Σε διεθνές επίπεδο οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή εντείνονται και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου έχει έρθει πολύ πιο κοντά. Παρά τη δύσκολη  αυτή κατάσταση δεν λείπουν οι επιμέρους αντιστάσεις και αγώνες τόσο στην Ελλάδα (αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις και το ΠΔΑ, αναπληρωτές, συμβασιούχοι δήμων κ.α.) όσο και στο εξωτερικό με σημαντικότερες αυτό τον καιρό τις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων στη Γαλλία

Τα αποτελέσματα και οι τάσεις των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι παρόμοια με αυτά των τελευταίων 3 ετών και σε αυτά αποτυπώνονται: α) Η στασιμότητα των πολιτικών διεργασιών στη νεολαία μετά την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, β) η απουσία κάποιου σημαντικού κινήματος, πλην επιμέρους φοιτητικών αγώνων και αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γ) Η υποχώρηση του εργατικού κινήματος και των εργατικών αγώνων, η οποία σαφώς επηρεάζει και το φοιτητικό κίνημα, δ) η γενικότερη πολύπλευρη κρίση του φοιτητικού κινήματος (πολιτική, συνδικαλιστική, κινηματική κ.α.).

Η συμμετοχή στις εκλογές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε μια πτώση με τους ψηφίσαντες να φτάνουν περίπου τους 65.000 από 70.000. Η πτώση αυτή μπορεί να είναι μικρή αν συνυπολογίσουμε την μη πραγματοποίηση εκλογών σε κάποιους συλλόγους (ΑΣΟΕΕ) και τη συνεχή μείωση που έχει ο ενεργός φοιτητικός πληθυσμός λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά συσωρευτικά η αποχή έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και η συμμετοχή βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.  Η αποχή και η απάθεια δεν είναι η λύση, καθώς το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει ακόμη μεγαλύτερη αποσυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και να ενισχύει τις μνημονιακές παρατάξεις και τους μηχανισμούς. Οι φοιτητές πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες των συλλόγων, σε αγώνες και κινητοποιήσεις κόντρα σε λογικές παραίτησης και ανάθασης.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραμένει 1η δύναμη αυξάνοντας οριακά το ποσοστό(41%) της χάνοντας ωστόσο πάνω από 500 ψήφους. Οι κύριοι λόγοι που διατηρεί τις δυνάμεις της ακόμη είναι οι πελατειακές σχέσεις, οι σημειώσεις, τα πάρτι, τα κλαμπ και φυσικά τα όργια βίας και νοθείας στις εκλογικές διαδικασίες κάποιων συλλόγων (ΠαΜακ, ΠαΠει, ΤΕΙ κ.α.). Η ανάσα που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την προδοσία του και η θέση της “κυβέρνησης σε αναμονή” για τη ΝΔ απλά επιβραδύνει τη φθορά τους και δεν τους έχει δώσει καμία απολύτως ώθηση. Όπως και η ΝΔ βρίσκονται σε μεγάλη κρίση τόσο λόγω του ότι δεν ξεχνιέται ποιοι είναι και τι έχουν κάνει όσο και των διαφωνιών και διαφορετικών στρατηγικών που έχουν στο εσωτερικό τους.

Η ΠΑΣΠ (χωρίς να υπολογίζεται η ΑΣΟΕΕ) καταφέρνει να κρατήσει τις ψήφους της και να αυξήσει ελαφρώς τα ποσοστά της (12,8%). Ισχύουν περίπου τα ίδια με τη ΔΑΠ για το πως το καταφέρνει αυτό. Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ακόμα μεγαλύτερη πράγμα το οποίο τους κάνει ακόμα πιο ασταθείς. Και αυτοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΚΣ διατηρεί τη 2η θέση, σχεδόν σταθερές τις ψήφους της και αυξάνει λίγο το ποσοστό της (21,4%). Πρόσκαιρα και συγκυριακά “θερίζει” την ηττοπάθεια και τη μιζέρια που σπέρνει στο φοιτητικό κίνημα. Στην τρέχουσα συγκυρία όπου δεν πραγματοποιούνται σημαντικοί αγώνες, προσπαθεί με μια κινητοποίηση του μηχανισμού της μέσα από το ΜΑΣ να φαίνεται πως μόνο αυτή «αγωνίζεται», συσπειρώνει φοιτητές κλπ. Αυτή η εικόνα ενισχύεται και από δυνάμεις των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, οι οποίες την παρουσιάζουν σαν αγωνιστική δύναμη και εκθειάζουν το ρόλο της. Ο σημαντικός μηχανισμός που διατηρεί, και τον ενεργοποιεί κυρίως κατά την περίοδο των εκλογών παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της.

Τα ΕΑΑΚ και η εκλογική συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ παρουσιάζουν νέα μεγάλη μείωση σε ψήφους (περίπου 1200). Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2015 οι δυνάμεις αυτές έχουν χάσει πάνω από τη μισή τους δύναμη (2015: 13.500, 2018: 6.100). Οι περίπου 6100 ψήφοι δεν αποτελούν μια ενιαία καταγραφή αλλά επιμερίζονται περίπου σε 3200 για ψηφοδέλτια των ΕΑΑΚ και συνεργασία ΕΑΑΚ με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ σε επιμέρους σχολές, 2700 για ψηφοδέλτια της Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας η οποία είναι πανελλαδική συνεργασία των ΕΑΑΚ που πρόσκεινται στη ΛΑΕ με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ και 200 ψήφοι για αυτόνομες καταγραφές της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ.  Όπως αποτυπώνεται και στον περίπλοκο επιμερισμό των αποτελεσμάτων τους, η πολιτική κρίση των δυνάμεων αυτών συνεχίζεται, ενώ στην πράξη τα ΕΑΑΚ έχουν διχοτομηθεί: από την μια πλευρά βρίσκονται τα ΕΑΑΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από την άλλη τα ΕΑΑΚ της ΛΑΕ μαζί με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ (Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία). Η εκ των πραγμάτων διάσπαση, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό τους, η ρεφορμιστική τους στροφή, η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης στο κίνημα και ο ακολουθητισμός τους προς την ΠΚΣ δείχνουν ότι αυτή η πτώση δεν σταματάει εδώ.

Το κυβερνητικό BLOCO, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει την παντελή της απουσία από τις σχολές με  περίπου 550 ψήφους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ διατηρώντας τα ποσοστά του (1%). Εμφανίζεται μόνο στις εκλογές και αδυνατεί να αποτελέσει την κυβερνητική φωνή μέσα στα πανεπιστήμια παρά την πληθώρα φοιτητών κομματικών υπάλληλων του ΣΥΡΙΖΑ και μετακλητών σε υπουργεία, βουλευτές, οργανισμούς κλπ.

Στα ΤΕΙ τα όργια νοθείας των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ κάνουν πολύ δύσκολη την αναγνώριση οποιουδήποτε αποτελέσματος σε πολλούς συλλόγους. Η κατάσταση αυτή καθώς και η απουσία σημαντικών αγωνιστικών δυνάμεων τους επιτρέπουν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις (αθροιστικά περίπου 75%). Η ΔΑΠ κερδίζει περίπου 500 ψήφους και η ΠΑΣΠ 200 και διατηρεί τη 2η θέση. Σταθερή σε ψήφους μένει η ΠΚΣ που υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστό (19,5%). Τα ΕΑΑΚ και η εκλογική συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ παρουσιάζουν νέα πτώση με τις δυνάμεις τους να περιορίζονται αθροιστικά στο 1,73%.

Αν και φέτος οι επιθέσεις ομάδων μηδενιστικής βίας που αυτο-τοποθετούνται στον αναρχικό χώρο ήταν λιγότερες και αποκρούστηκαν επιτυχώς από τις ομάδες περιφρούρησης και τους φοιτητές δεν έλειψαν διάφορα εκφυλιστικά φαινόμενα. Μετά την ΑΣΟΕΕ επιχειρήθηκε και στη Νομική Αθήνας και το ΤΕΙ Λάρισας να γίνουν οι εκλογές σε χώρους εκτός σχολών με την “προστασία” της αστυνομίας. Τελικά στην ΑΣΟΕΕ δεν έγιναν εκλογές και στη Νομική οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη ΔΑΠ η οποία έστησε δική της κάλπη στο Ζάππειο. Υπενθυμίζουμε ότι στην ΑΣΟΕΕ έγιναν ή επιχειρήθηκε να γίνουν στο παρελθόν εκλογές σε χώρο εκτός πανεπιστημίου 3 φορές (Πανελλήνιος, Μέγαρο Μουσικής, Ζάππειο) με συμμετοχή και ευθύνη όλων των αριστερών δυνάμεων (εκτός της ΑΡΕΝ το 2017).  Όλα τα παραπάνω δημιουργούν κινδύνους για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται από δω και πέρα οι φοιτητικές εκλογές. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται μέσα στις σχολές, σε χώρο πανεπιστημιακού ασύλου και να περιφρουρούνται από τους ίδιους τους φοιτητές.

Η ΣΣΠ καταγράφεται φέτος σε 27 συλλόγους συγκεντρώνοντας 266 ψήφους από 224 το 2017. Αυτοί επιμερίζονται σε 233 και 0,53% στα ΑΕΙ και 33 και 0,21% στα ΤΕΙ. Σημειώνει κάποια πολύ καλά αποτελέσματα σε επιμέρους σχολές και ιδιαίτερα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που μετά από σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια σχεδόν διπλασιάζει τις ψήφους της και αναδεικνύεται 3η δύναμη σε όλο το πανεπιστήμιο πίσω από τις ΔΑΠ και ΠΚΣ. Συνολικά η ΣΣΠ παίρνει 15 έδρες στα νέα Διοικητικά Συμβούλια σε 12 συλλόγους. Το αποτέλεσμα μας παρά την αύξηση ψήφων και τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία είναι ακόμα αρκετά ασταθές και απέχει σίγουρα από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που υπάρχουν. Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν με την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια και την ψήφο τους.

Την προεκλογική περίοδο και όλη τη χρονιά η ΣΣΠ προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αναδείξει την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους φοιτητές. Από τα πιο απλά προβλήματα στις σχολές και την επίθεση στην εκπαίδευση μέχρι το αδιέξοδο που δημιουργούν στη νεολαία η κρίση, τα μνημόνια και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου. Μέσα από την παρέμβαση μας αλλά και από τους σημαντικούς αγώνες που δώσαμε μαζί με τους φοιτητές με κυριότερο αυτόν ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολών και τη δημιουργία του ΠΔΑ προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα νέο ανασυγκροτημένο φοιτητικό κίνημα που θα δώσει τον αγώνα από όσο το δυνατόν καλύτερη θέση με ένα συνεκτικό και μαχητικό πρόγραμμα και σχέδιο αγώνων στο πλάι των εργαζομένων.

Η ΣΣΠ βγαίνει από τις εκλογές πιο δυνατή και με περισσότερες εμπειρίες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα μνημόνια, την απειλή του εθνικισμού και του πολέμου. Για να μπορέσουμε σαν νεολαία να κατακτήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε και μας αξίζει. Έχοντας πάντα πίστη στις δυνατότητες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος με όπλα την αυτοοργάνωση, τις μαχητικές μορφές πάλης, την ενότητα των αγώνων φοιτητών και εργαζομένων. 50 χρόνια από τον Μάη του 1968 να διδαχτούμε και να εμπνευστούμε. Να παλέψουμε για να γίνουν οι αγώνες των φοιτητών και της νεολαίας πυροδότης για μια γενικότερη κοινωνική εξέγερση, η οποία θα τσακίσει το μνημονιακό καθεστώς, θα σώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη διάλυση και θα έρθει σε σύγκρουση με τον χρεωκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό.