Απάντηση της ΣΣΠ στην πρόταση των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ για εκλογική συνεργασία στον Σπουδαστικό Σύλλογο της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας

Απάντηση της ΣΣΠ στην πρόταση των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ για εκλογική συνεργασία στον Σπουδαστικό Σύλλογο της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας

Διανύουμε μια μακρά περίοδο κρίσης και μνημονίων κατά την οποία κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες ξηλώνονται μέρα με την μέρα. Μετά από μια περίοδο σημαντικών αγώνων,  η προδοσία και η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μεγάλη σύγχυση και απογοήτευση στη νεολαία και τους εργαζόμενους. Τα μνημόνια τείνουν να γίνουν καθεστώς και η δημόσια εκπαίδευση και τα δικαιώματα των φοιτητών δέχονται και αυτά μεγάλη επίθεση. Παράλληλα η απειλή του πολέμου μεγαλώνει και βρίσκεται πολύ κοντά μας. Σε αυτό το περιβάλλον, η νεολαία ασφυκτιά και βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο χωρίς μέλλον και προοπτική.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ενότητα και ο συντονισμός των φοιτητών και των εργαζομένων είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μαζί την μάχη για νέους νικηφόρους αγώνες για μια ζωή και ένα μέλλον με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Για ποια ενότητα παλεύει η ΣΣΠ

Πάνω σε αυτή τη βάση και με δεδομένη την κρίση του φοιτητικού κινήματος θεωρούμε πολύ σημαντική και παλεύουμε για την ενότητα στη δράση. Δηλαδή οι φοιτητές και οι παρατάξεις/σχήματα που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια σε μία επίθεση και πάνω σε έναν κοινό σκοπό να συσπειρώνονται γύρω από απλά και ενοποιητικά αιτήματα, να αποφασίζουν και να δρουν μαζί. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία πρωτοβουλιών/επιτροπών, με την ανασυγκρότηση και πραγματική λειτουργία των συλλόγων με συνελεύσεις, επιτροπές κατάληψης κλπ. Δηλαδή μέσα από δομές που προωθούν την αυτοοργάνωση των φοιτητών, την ενότητα των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και την σύνδεση με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, της ενότητας στη δράση, η ΣΣΠ πρωτοστάτησε και συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις μαζί με ανένταχτους φοιτητές, στη δημιουργία της “Πρωτοβουλίας φοιτητών ενάντια στις συγχωνεύσεις”. Σε αυτή την πρωτοβουλία μπορούσε να συμμετάσχει οποιοσδήποτε φοιτητής και πολιτική δύναμη ήθελε να αγωνιστεί ενάντια στο ΠΔΑ και το  νόμο  Γαβρόγλου.

Αυτόν τον αγώνα τον δώσαμε μαζί με τους ανένταχτους φοιτητές αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις των ΕΑΑΚ (ένα μέρος τους) και της ΑΡΕΝ. Μέσα από αυτόν τον αγώνα φάνηκε πως η πραγματική ενότητα στην δράση που σε μεγάλο βαθμό εκφράστηκε από την “Πρωτοβουλία” μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, να αλλάζει συσχετισμούς να δημιουργεί σημαντικούς αγώνες.

Ποια ενότητα προτείνουν ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ

Από την μεριά των ΕΑΑΚ η ενότητα μεταφράζεται σαν ενότητα από τα πάνω με συμφωνίες πολιτικών ηγεσιών και στη λογική του ποιος έχει τους οργανωτικούς συσχετισμούς. Αυτό συμβαίνει χρόνια μέσα στα ΕΑΑΚ και εμφανίζεται από τα διαφορετικά σχήματα στην ίδια σχολή σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τα τραγικά γεγονότα ξυλοδαρμού και τις καταγγελίες μεταξύ ομάδων και οργανώσεων που συμμετέχουν στο εσωτερικό τους. Μία κατάσταση που στην πράξη έχει οδηγήσει όχι σε ενότητα αλλά σε διάσπαση το φοιτητικό κίνημα με ξεχωριστές πορείες των φοιτητικών συλλόγων ανάλογα με το ποια “τάση” των ΕΑΑΚ επικρατεί.

Αυτό φάνηκε και στο παράδειγμα της πρωτοβουλίας και του αγώνα στο ΤΕΙ. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και η προσπάθεια πολιτικής επιβολής βάσει συσχετισμών πολλές φορές παρέλυσαν την πρωτοβουλία και τη δράση της. Ακόμα με κύρια ευθύνη των ΕΑΑΚ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα συντονιστικό Φ.Σ. στην Αθήνα, παρά τα καλέσματά μας και η υπογραφή του συλλόγου της ΣΕΥΠ εμφανίστηκε χωρίς να το γνωρίζει κανείς σε πανό και προκήρυξη ΦΣ στην πορεία του Πολυτεχνείου μετά από μια εσωτερική διαδικασία των ΕΑΑΚ που βαφτίστηκε συντονιστικό.

Παρόλη αυτή την κατάσταση τα διάφορα κομμάτια των ΕΑΑΚ και ενώ δεν μπορούν καν να πετύχουν μια ενότητα στο εσωτερικό τους εμφανίζονται σαν θιασώτες της ενότητας! Σημαντικό κομμάτι τους προωθεί την εκλογική συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, στα πρότυπα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, καθαρά για το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών. Γενικά η πολιτική των δυνάμεων της ΛΑΕ, παρά την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε μία νέα “ενότητα της αριστεράς” για ένα νέο “τίμιο” ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ) που με τις ίδιες θολές θέσεις για τα μνημόνια, την έξοδο από την ΕΕ κλπ αυτή τη φορά θα σκίσει τα μνημόνια! Με βάση αυτή τη λογική αντί η προσοχή τους να στρέφεται στην ανασυγκρότηση του κινήματος και την ανάπτυξη των αγώνων ο πολιτικός στόχος τους περιορίζεται σε εκλογικές συμμαχίες και κορυφώνεται με την είσοδο της ΛΑΕ στη βουλή.

Με αυτό το πολιτικό πλαίσιο και μια ανάσα πριν τις φοιτητικές εκλογές, δεχόμαστε μια ευκαιριακή πρόταση εκλογικής συνεργασίας από τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, κάτω από το όνομα της Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας.

Η πρόταση συνεργασίας και η συνδιαμόρφωση “αλά καρτ”

Απαράβατος όρος, κόκκινη γραμμή όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε για τη “συνεργασία”, ήταν πως όλες τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις στα ΔΣ θα τις συνδιαμορφώνουμε. Όταν λέμε όλες, εννοούμε όλες; Για τις ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ μάλλον όχι. Ο δεύτερος όρος αφορούσε τις δικές μας διαφωνίες, εκεί η ενότητα και η συνδιαμόρφωση πάει περίπατο! Σε περίπτωση λοιπόν που η ΣΣΠ θα είχε μια διαφωνία σχετικά με ένα ψήφισμα ή μία τοποθέτηση, τότε απλά η άποψή της δεν θα είχε κανένα βάρος! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δόθηκε ώστε να εξηγηθεί ο όρος, εάν εμείς θέλουμε να ψηφίσουμε μια πρόταση της ΚΝΕ-ΠΚΣ τότε θα ψηφίζεται, άσχετα με το εάν εσείς διαφωνείτε…

Οι σοβαρές πολιτικές διαφωνίες και η θέση της ΣΣΠ

Με τα ΕΑΑΚ και με την εκλογική συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες και διαφορές που η ΣΣΠ δεν θέλει να της κρύψει κάτω από το χαλί για χάρη μιας εκλογικής συνεργασίας. Συνοπτικά οι σημαντικότερες:

  1. Στην ανάλυση για την οικονομική κρίση και την επίθεση που απορρέει από αυτή ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης, στον ίδιο το ρόλο της εκπαίδευσης στον καπιταλισμό.
  2. Στην ίδια την φυσιογνωμία των ΕΑΑΚ, στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων.
  3. Στο πολιτικό σχέδιο μιας “νέας” ενότητας της Αριστεράς για την εκλογή στην κυβέρνηση ενός νέου “τίμιου” ΣΥΡΙΖΑ με τις ίδιες θολές απόψεις για πολλά θέματα
  4. Στο σχέδιο αγώνων (αιτήματα, αυτοοργάνωση, μορφές πάλης) που απουσιάζει πλήρως από την πολιτική αυτών των δυνάμεων και στην αναγκαία για μας προσπάθεια για ένα νέο ανασυγκροτημένο φοιτητικό κίνημα που πρέπει να δώσει αγώνες μέσα αλλά και έξω από τα πανεπιστήμια στο πλάι των εργαζομένων κόντρα στη συντεχνιακή λογική και τον απομονωτισμό από το εργατικό κίνημα.
  5. Στον ακολουθητισμό που δείχνουν και συνολικά στην στάση απέναντι σε ΜΑΣ/ΠΚΣ/ΚΝΕ την οποία πάρα την προδοτική της στάση στους αγώνες την θεωρούν αγωνιστική δύναμη!
  6. Στο συγχωροχάρτι που δίνεται σε δυνάμεις της ΛΑΕ και την ΑΡΕΝ που για χρόνια αντί για αγώνες πρότειναν ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, πήραν υπουργεία και μέχρι το παρά 5 έλεγαν ότι όλα είναι καλά.
  7. Στις πατριωτικές, “εθνικές” θέσεις που εκφράζονται από μεγάλο μέρος της ΛΑΕ για σημαντικά ζητήματα (ελληνοτουρκικά, υπεράσπιση εθνικών συνόρων, μακεδονικό κ.α.)

Μέσα σε έναν αγώνα, στην ενότητα στη δράση και την πάλη για έναν κοινό σκοπό αυτές οι διαφορές μπορούν πολλές φορές να παραμεριστούν. Στις φοιτητικές εκλογές όμως η ΣΣΠ θέτει προς τους φοιτητές συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Δε θέλουμε να κοροϊδέψουμε τους φοιτητές πίσω από θολές συμμαχίες χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα μόνο και μόνο για να πάρουμε μερικές ψήφους παραπάνω στις εκλογές. Η ΣΣΠ έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της παρέμβασης μέσα στο φοιτητικό κίνημα με ένα επεξεργασμένο σχέδιο πάλης και με μια πολιτική που λέει την αλήθεια στους φοιτητές. Σε αυτόν τον δρόμο περιλαμβάνεται και η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές.

Η ΣΣΠ και την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσει την προσπάθεια της για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για την οργάνωση μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται. Είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε όχι μόνο για τα δικαιώματα που μας κλέβουν, αλλά και για τη ζωή και το μέλλον που ονειρευόμαστε. Αυτήν τη μάχη, πρέπει να τη δώσουμε και να βγούμε νικητές. Χρειάζεται να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα, αλλά να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία: Μια πολιτική και ένα πρόγραμμα ώστε αυτοί οι αγώνες να πάνε μέχρι το τέλος και να είναι νικηφόροι. Να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τη ΣΣΠ, την παράταξη που παλεύει καθημερινά στις σχολές για το δυνάμωμα αυτής της προοπτικής. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και σε αυτήν την πολιτική καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί και να παλέψει μαζί μας. Καλούμε του φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας στις 16 Μαΐου να στηρίξουν με την ψήφο τους τη ΣΣΠ, να δώσουμε μαζί τη μάχη των φοιτητικών εκλογών και όλες τις σημαντικές μάχες που έρχονται.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com