Η άποψη μας: Οι πατριδοκάπηλοι δεν βρίσκονται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πατριδοκάπηλοι δεν βρίσκονται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την στήλη «Η άποψη μας» της Εργατικής Πάλης Μαΐου

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπρόσωποι των δανειστών/τοκογλύφων έχουν δηλώσει για την κυβέρνηση Τσίπρα: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αγκάλιασε τόσο τα μνημόνια όσο ο ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα, ο διαβόητος αμερικανός πρέσβης Τζέ­φρι Πάιατ (οργάνωσε το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία) δή­λω­σε ότι η φιλία με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και ΗΠΑ «ποτέ δεν ήταν θερμότε­ρη». Αυτή η δήλωση του πρέσβη Πάιατ αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα και δείχνει πόσο φιλοιμπεριαλιστική και φιλοαμερικανική είναι η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η στάση της στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, με τη συνεργασία της Γαλλίας και Βρετανίας, ενάντια στη Συρία δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τον φιλοιμπεριαλιστικό, φιλοπόλεμο και πατριδοκάπιλο χαρακτήρα αυτής της άθλιας κυβέρνησης. Αν και δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η χώρα μας θέλει «μία ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματος» και ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται, όπως και δεν έγινε, να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις», κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Μαζί με τους ιμπεριαλιστές στους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο

Δεν είναι μόνο ότι συμμετέχουν στον επιθετικό άξονα μαζί με το σιωνιστικό Ισραήλ και το αιματοβαμμένο καθεστώς της Αίγυπτου ενάντια στους λαούς τις Μ. Ανατολής, ούτε ακόμη το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ της ΕΕ που υπέγραψαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς, όπου «κατανοούν» και «στηρίζουν» τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας, είναι ότι πήραν ενεργό μέρος στην πυραυλική επίθεση και έχουν εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο της Μ. Ανατολής μαζί με τους ιμπεριαλιστές. Συγκεκριμένα:

1. Η βάση της Σούδας, α) προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις σε καύσιμα και πυρομαχικά προς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, β) χρησιμοποιείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon, απαραίτητα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανοιχτά των συριακών ακτών, καθώς και από αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135. Λέγεται ότι χωρίς τη βάση της Σούδας οι Αμερικανοί θα είχαν πολλές δυσκολίες.

2. Στην Ανδραβίδα έχουν στήσει τεράστια αεροπορική βάση, που προσφέρει πολλές δυνατότητες για αεροπορικές επιδρομές. Χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018» και προβλέπεται η εκεί μεταστάθμευση και βρετανικών μαχητικών Tornado, αλλά και ισραηλινών F-15.

3. Την αεροπορική βάση της Καλαμάτας την έχουν διαθέσει για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ.

4. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, που θεωρείται πολύ σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα, στρατιωτικά και ενεργειακά.

5. Έχουν συμφωνήσει με τους αμερικανούς για τη μερική (;) μεταφορά οπλικών συστημάτων από την στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Iντσιρλίκ), στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

6. Το χειρότερο: α) βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, β) πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για τον «εκσυγχρονισμό» των εγκαταστάσεων της βάσης του Αράξου για την αποθήκευση «ειδικών όπλων».

7. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και κυρίως των ΗΠΑ, υπάρχουν πληροφορίες και ειδήσεις στα ΜΜΕ ότι ο αμερικανός πρέσβης Πάιατ διαπραγματεύεται με αξιωματούχους της κυβέρνησης, α) για την κατασκευή ενός ελικοδρομίου σε ένα ακατοίκητο νησάκι κοντά στην Κάλυμνο και β) για το ναυπηγείο του Νεώριου Σύρου, όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται και να επισκευάζονται πλοία του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ωστόσο η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται σ’ αυτά. Έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα πολεμικών παραγγελιών (εκσυγχρονισμός των F-16, πρόθεση αγοράς των πανάκριβων F-35, παραγγελία τεσσάρων γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM κ.ά.) που το συνολικό κόστος τους φτάνει κοντά στο ύψος της «αγοράς του αιώνα» της διεφθαρμένης κυβέρνησης Σημίτη! Και όλα αυτά όταν η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μεγαλώνει διαρκώς, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, η μέση μηνιαία σύνταξη θα μειωθεί από 1/1/2019 από τα 772 στα 480 ευρώ, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 1/1/2020 στα 5.685 ευρώ, ενώ το 48% των νέων εργαζομένων ζει με λιγότερα από 382 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για πολιτικές άκρως αντιδραστικές! Οφείλουμε φαίνεται, όπως λέει απερίφραστα στο κύριο άρθρο του το Βή­μα­ (15/4/2018) να ε­τοι­μα­στού­με για να αντι­με­τω­πί­σου­με «προ­κλή­σεις ιστο­ρι­κές, ευ­και­ρί­ες, ευ­θύ­νες και υπο­χρε­ώ­σεις, που ξε­περ­νούν εκεί­νες της προη­γού­με­νης ει­ρη­νι­κής πε­ριό­δου». Αυτή η αντίληψη απηχει όχι μόνο τις αστικές απόψεις, αλλά και αυτές ορισμένων «αριστερών» τσαρλατάνων.

Οι «αριστεροί» πατριδοκάπηλοι

Η όξυνση των σχέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και η απειλή μιας σύγκρουσης μεταξύ τους, επανέφερε στην επικαιρότητα την στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στο ενδεχόμενο ενός πολέμου. Πρώτο το ΚΚΕ, διά στόματος του γ.γ. Δ. Κουτσούμπα έσπευσε να βροντοφωνάξει, «οι κομμουνιστές […] θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα», καταπατώντας ακόμη και την απόφαση του 20ού συνεδρίου (30/3-2/4/17) του κόμματός του που έγραφε: «Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε αυτή να συνδεθεί με τον αγώνα για την ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας».

Ακολουθούν σε ακόμη πιο υψηλούς πατριωτικούς τόνους οι σταλινοζαχαριαδικοί του Εργατικού Αγώνα, επικαλούμενοι την πιο ατιμωτική ενέργεια του ΚΚΕ, το γνωστό γράμμα Ζαχαριάδη (Β. Λιόσης, Ο πόλεμος, οι κομμουνιστές και τα ελληνοτουρκικά, 7/4/18, www.kordatos.org) που καλούσε τον ελληνικό λαό να πάει στον πόλεμο κάτω από την ηγεσία του δικτάτορα Μεταξά! Βέβαια ο κουτοπόνηρος σταλινονοζαχαριαδικός, στην εισαγωγή του αντιμαρξιστικού και αντικομμουνιστικού άρθρου του, φροντίζει να μας κάνει και ένα μάθημα μεθοδολογίας: «Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα μεθόδου. Το πρόβλημα δεν είναι η αναφορά στους κλασικούς αλλά το πώς γίνεται αυτή». Μετά το μάθημα μας ρωτάει: «Αν η Τουρκία επιτεθεί, τι οφείλουν να κάνουν οι κομμουνιστές;». Για να απαντήσει: «Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Κάθε πατριώτης, κάθε προοδευτικός πολίτης, κάθε κομμουνιστής οφείλει να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του. Κανείς δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα. Τα συνθήματα του τύπου «να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια», είναι πασιφιστικά συνθήματα που δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στις σημερινές συνθήκες. Ο πόλεμος από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι ένας δίκαιος πόλεμος». Η θέση αυτή του σταλινινοζαχαριαδικού Β. Λιόση είναι ακόμη πιο δεξιά και από τη σοσιαλδημοκρατία της Β΄ Διεθνούς (ψήφισαν τις πολεμικές δαπάνες των χωρών τους, δεν κάλεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και την εδαφική ακεραιότητα).

Παρά το μάθημα της μεθόδου, θα παραθέσουμε ορισμένα πασίγνωστα τσιτάτα/βασικές αρχές του μαρξισμού και του κομμουνισμού: α) Το πασίγνωστο το απόφθεγμα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα», που αποτέλεσε τη βάση για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στο πόλεμο κ.λπ. Πρώτος ο Μαρξ εφάρμοσε αυτή τη θέση, κριτικάροντας τις πατριωτικές αυταπάτες των γάλλων εργατών που εκφράστηκαν με το σύνθημα της «υπεράσπισης της πατρίδας» το 1789. β) Ο Λένιν («Πόλεμος και επανάσταση», Άπαντα, τ. 32, Σύγχρονη Εποχή) απέρριπτε ως «μικροαστική και ανόητη πρόληψη ότι τάχα είναι δυνατό να ξεχωρίσουμε τον πόλεμο από την πολιτική των αντίστοιχων κυβερνήσεων, των αντίστοιχων τάξεων, ότι τάχα είναι ποτέ δυνατό να βλέπουμε τον πόλεμο σαν απλή επίθεση που παραβιάζει την ειρήνη…!». γ) Ο ίδιος («Ανοιχτό γράμμα προς τον Μπόρις Σουβάριν», Άπαντα, τ. 30, Σύγχρονη Εποχή), όσον αφορά τους επιτιθέμενους και αμυνόμενους: «Σαν να βρίσκεται η ουσία στο ποιος επιτέθηκε πρώτος, και όχι ποιες είναι οι αιτίες του πολέμου, οι σκοποί που ο πόλεμος βάζει μπροστά του και οι τάξεις που τον διεξάγουν». δ) Καρλ Λίμπκνεχτ (Μάης 1915): «Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα». ε) Ο Λένιν υποστήριζε («Προς τον Α. Γκ. Σλιάπνικοφ», Άπαντα, τ. 49, «Σύγχρονη Εποχή»): «όχι σαμποτάζ του πολέμου, όχι μεμονωμένες, ατομικές εκδηλώσεις στο πνεύμα αυτό, αλλά μαζική προπαγάνδα (και όχι μόνο ανάμεσα στους πολίτες), που οδηγεί στη μετατροπή του πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο». στ) Κ. Βάρναλης, «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Όταν η χούντα του Ιωαννίδη κάλεσε επιστράτευση για να κάνει πόλεμο με την Τουρκία που είχε εισβάλει στην Κύπρο θα έπρεπε κατά τον Β. Λιόση να καλέσουν οι κομμουνιστές «για ενίσχυση του εθνικού μετώπου, συντριβή της Τουρκίας και υπεράσπιση της πατρίδας», και μάλλον κάτω από την ηγεσία του δικτάτορα. Κατά την άποψη των επαναστατών-μαρξιστών καλά έκαναν οι εργατικές και λαϊκές μάζες που χρησιμοποίησαν την επιστράτευση για να ολοκληρώσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να ανατρέψουν τη δικτατορία.

Είναι καιρός να περιφρονήσουμε αυτούς τους τσαρλατάνους που παριστάνουν τους αριστερούς και κομμουνιστές.