Σκάνδαλο Novartis: Μαζί τα φάγανε μνημονιακοί και εταιρία

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS:

MAΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ… ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ

Από την Εργατική Πάλη Μαρτίου

Μετά από μία μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, ψηφίστηκε τελικά η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από ειδική επιτροπή. Αυτή θα εξετάσει τυχόν ανάμειξη των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Νοvartis, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και του κεντρικού τραπεζίτη. Οι κατηγορίες αφορόυν δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία. Η επιτροπή καλείται να απαντήσει αν τα παραπάνω διαπράχτηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων», περίπτωση κατά την οποία, βάσει του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» (νόμος ξεπλύματος και προστασίας), απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία. Αν όχι, ο φάκελος θα επιστραφεί στον ανακριτή διαφθοράς ή σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Στην περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ» πάντως, το ειδικό δικαστήριο τον έριξε «στα μαλακά», με ποινή ενός έτους με τριετή αναστολή…

Το «πάρτι» των μνημονιακών τελείωσε;

Όλος ο μνημονιακός συρφετός από το βήμα της Βουλής επαναλάμβανε διαρκώς ότι το σκάνδαλο ήταν η «έκρηξη» της φαρμακευτικής δαπάνης και το «πάρτυ στην υγεία» και ότι χάρη στα μνημόνια και την τρόικα μπήκε μια τάξη και μειώθηκαν οι δαπάνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν τη διαφθορά των συγκεκριμένων στελεχών του «παλιού πολιτικού συστήματος». Το χαρτί της «πάταξης της διαφθοράς» και της «σύγκρουσης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα» χρησιμοποιείται από τον Τσίπρα για να κρατηθεί για λίγο ακόμα στην ζωή, για να διεμβολίσει την ΝΔ και να παραμείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Το υψηλού ρίσκου αυτό παιχνίδι απαιτεί τη φθορά της ΝΔ και του σαπιοκάραβου του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού. Αυτό που χαλάει ελαφρώς τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι φήμες ότι υπάρχει και θέμα Κουρουπλή.

Βέβαια ο κίνδυνος έγινε αντιληπτός από το ακραίο μνημονιακό κέντρο, το οποίο και σήκωσε το γάντι, με πρώτο τον Α. Σαμαρά αλλά και τους Ε. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Α. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδο να φωνάζουν για σκευωρία, να απειλούν και να μηνύουν τους μάρτυρες. Ο Σαμαράς μήνυσε ακόμη και τους υπεύθυνους δικαστικούς, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό δικαιοσύνης. Το βέβαιο είναι ότι με την πολιτική γραμμή της «σκευωρίας» που υιοθέτησαν οι «παλιοί» μνημονιακοί εναντίον της γραμμής του «σκανδάλου» που κατέβασαν οι νεομνημονιακοί του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να επαναδιαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, όπως έγινε και με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Ένα μικρό ιστορικό

Το καλοκαίρι του 2016 πρώην υπάλληλοι της Novartis καταγγέλλουν την εταιρία στην Αμερική και το FBI ξεκινάει έρευνα. Τον Δεκέμβρη του 2016 κατατίθενται εκατοντάδες έγγραφα για χρηματισμό γιατρών και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, και πολύ σύντομα ακολουθεί έλεγχος στα γραφεία της Novartis στην Αθήνα, σε κατοικίες και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ο εκδότης Μαυρίκος καταθέτει στο FBI και, λίγο πριν δώσει δεύτερη κατάθεση, το αυτοκίνητό του ανατινάζεται στην Αττική οδό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Λίγο αργότερα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και από τότε η μητρική εταιρία τον φυγαδεύει στην Ελβετία. Η γραμματέας του αντιπροέδρου πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους. Αυτοκίνητο δημοσιογράφου που κάνει ρεπορτάζ για την υπόθεση σπάζεται από αγνώστους. Σε νέα έγγραφα τον Δεκέμβριο του 2017 αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα και από εκεί και πέρα η υπόθεση πάει στη Βουλή.

Ποια είναι η Novartis και οι φαρμακευτικές πολυεθνικές

Ο γερμανοελβετικός πολυεθνικός κολοσσός, με τζίρο το 2017 49,1 δισ. δολάρια, εκτός από την παρασκευή φαρμάκων ασχολείται και με την προώθησή τους με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 είχε δαπανήσει 9,9 δισ. δολάρια μόνο για μάρκετινγκ! Για την προώθηση δωροδοκούσε πολιτικούς, κρατικούς υπαλλήλους και ιατρούς.  Στην εταιρία έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων. Όμως συνεχίζει απτόητη την πρακτική της, όπως φυσικά και οι ανταγωνιστές της. Να αναφέρουμε μόνο ότι στην Ινδία πωλείται προς 4.000 δολάρια το αντιλευχαιμικό φάρμακο Glivec, το οποίο έχει υπολογιστεί ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως γενόσημο με κόστος 100 δολάρια!

Tο σύστημα Φρουζή και τα «κορόιδα»

Στην Ελλάδα ο Κ. Φρουζής, μάνατζερ της χρονιάς το 2013, φέρεται να είχε οργανώσει ένα σύστημα αμοιβών μέσω συνεδρίων και επισκέψεων για να ταΐζει συγκεκριμένα πρόσωπα (πολιτικούς ή υπαλλήλους σε θέσεις-κλειδιά και κάποιους γιατρούς) ώστε να προωθούνται τα φάρμακα της εταιρίας. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπήρχε και σύστημα εκβιασμών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι αυτή με τα εμβόλια γρίπης το 2011: Η Novartis, από κοινού με τον τότε υπουργό Υγείας Αβραμόπουλο, με την βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου έστησαν την αγορά 16 εκατομμυρίων εμβολίων Η1Ν1 για μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν οι 350.000, δηλαδή μόλις τα 200 εκατομμύρια ευρώ…

Το μεγάλο σκάνδαλο λέγεται μνημόνιο στην υγεία

Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 43,2% μεταξύ 2009 και 2016, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα, για τα φάρμακα η δημόσια δαπάνη έχει βυθιστεί στα 2,55 δισ. ευρώ, από 5,1 δισ. το 2009. Εάν το ποσό αυτό αφαιρεθεί από το σύνολο των πωλήσεων φαρμάκων το 2016 (5,82 δισ.), προκύπτει πως 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν πέρσι από τις τσέπες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων (οι δεύτεροι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια). Ο προϋπολογισμός για τι δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα για τα νοσοκομεία μέχρι και το τέλος του 2018, θα είναι μειωμένος κατά 1,94 δις.