Γιώργος Κούλης (1949-2017)

Την Παρασκευή 1/9 στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρετήσαμε το σ. Γ. Κούλη, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 68 ετών, αφού πάλεψε για αρκετά χρόνια με τον καρκίνο. Ο σύντροφος  Κούλης από πολύ μικρός επηρεάστηκε από τις ιδέες και τις αρχές του εργατικού κινήματος στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές και μαρξιστικές ιδέες και για ένα διάστημα πάλεψε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΕ.

Ο σ. Κούλης έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε μια από τις πιο εμβληματικές απεργίες στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Το 1974 δούλευε στη βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών ΕΣΚΙΜΟ (3η σε μέγεθος μετά την ΙΖΟΛΑ και ΠΙΤΣΟΣ), όπου οι συνθήκες εργασίες ήταν άθλιες και οι μισθοί παρά πολύ χαμηλοί -έτσι είχαν συνηθίσει οι εργοδότες στη διάρκεια της χούντας. Οι περίπου 1.000 εργάτες της ΕΣΚΙΜΟ προχώρησαν στην ίδρυση εργοστασιακού σωματείου – ήταν η εποχή που εμφανίστηκε και άνθισε ο εργοστασιακός συνδικαλισμός- πρόεδρος του οποίου αναδείχτηκε ο σ. Κούλης. Λίγο μετά την πτώση της χούντας, τον Μάη του 1975 ξέσπασε η μεγάλη απεργία της ΕΣΚΙΜΟ, με αιτήματα μισθολογικά και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όπως ήταν τα βασικά αιτήματα όλου εκείνου του τεράστιου απεργιακού κύματος και ιδιαίτερα των εργοστασίων. Το ξεχωριστό της κινητοποίησης των εργατών της ΕΣΚΙΜΟ είναι ότι προχώρησαν και σε κατάληψη του εργοστασίου, που μάλλον είναι η πρώτη ή από τις πρώτες της Μεταπολίτευσης.

Ο σ. Γ. Κούλης ήταν ένας σεμνός αγωνιστής και συμμετείχε σ’ όλους τους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια και ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το κίνημα.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα βαθειά συλλυπητήρια της στη οικογένεια, στους συντρόφου και τους φίλους του.