ΣΣΠ: Εμπρός στον δρόμο της Γαλλίας. Τρίτη 14/6, Συγκεντρώσεις Αλληλεγγύης στους Γάλλους νεολαίους και εργαζόμενους

ΣΣΠ Γαλλία

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Τρίτη 14 Ιουνίου

Αθήνα: 18:00 γαλλική πρεσβεία (Β. Όλγας 7)

Θεσσαλονίκη: 18:00 γαλλικό ινστιτούτο (Λ. Στρατου 2)

Ιωάννινα:  18:00 στη Νομαρχία

Τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, νεολαία και εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις με στόχο να αποσυρθεί το αντεργατικός νόμος Κομρί που λυσσασμένα προσπαθεί να επιβάλλει ο Ολάντ και η Ε.Ε. Με πρόσχημα την ανεργία δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις: α) Να παρακάμπτουν τον Κώδικα Εργασίας (κατώτατος μισθός, δικαιώματα κ.α.). β) Να παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις και να τις αντικαθιστούν με ατομικές συμφωνίες. γ) Να αμείβουν τις υπερωρίες με… ρεπό! δ) Να κάνουν μαζικές απολύσεις «ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης». Προσπαθεί να μετατρέψει τους Γάλλους εργαζόμενους και ειδικά τη νεολαία σε φθηνό, ελαστικό και ανακυκλώσιμο εργατικό δυναμικό, όπως προσπαθείται και στην Ελλάδα από τις μνημονιακές δυνάμεις.

Οι νέοι συνειδητοποίησαν ότι όχι μόνο θα τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των οικογενειών τους αλλά θα θαφτεί το μέλλον τους με μελλοντικούς χώρους δουλειάς κάτεργα, μισθούς χαρτζιλίκι και ισοπεδωμένα και κατακερματισμένα δικαιώματα. Οι φοιτητές και οι μαθητές μέσα από τις συνελεύσεις τους πήραν αγωνιστικές αποφάσεις, κατέβηκαν χιλιάδες στους δρόμους, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα, κατέλαβαν σχολεία και πλατείες δημιουργώντας κέντρα αγώνα. Η εξέγερση της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας, εκπλήρωσε τον σκοπό της, έγινε ο πυροδότης μιας κοινωνικής έκρηξης, το εφαλτήριο που κινητοποίησε την εργατική τάξη ώστε να προστατέψει τα παιδιά της και να αποτρέψει την “κινεζοποίηση” της. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργίες και απεργιακές φρουρές, κλείνουν μεταφορές, λιμάνια, πυρηνικούς σταθμούς, διυλιστήρια. Ταυτόχρονα φοιτητές και μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα και παλεύουν για την καταβαράθρωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση με πρόσχημα την επίθεση των φονιάδων του ISIS τον Νοέμβριο. Νέοι, εργαζόμενοι και “ξάγρυπνοι” στις πλατείες συγκρούονται σκληρά και σθεναρά με τα ενισχυμένα σώματα ασφαλείας που όσο πιο πολλή εξουσία τους παραχωρεί η κυβέρνηση, τόσο πιο βίαιοι γίνονται. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει 1300 συλλήψεις και υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. Ο Ολάντ απειλει με πλήρη εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και επέμβαση του στρατού αν παρεμποδιστεί η διεξαγωγή του EURO 2016 που ξεκινάει στις 10/6 στη Γαλλία.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας χτυπιούνται το ίδιο ανελέητα με τα μνημόνια-τέρατα που κλέβουν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις. Η μνημονιακη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη της Ε.Ε. και των υπόλοιπων δυνάμεων του “μένουμε Ευρώπη” κατακαρεουργούν ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους νέους και η ελαχιστοποίηση του κατώτερου μισθού, η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι μόνο η αρχή των δεινών για την νεολαία και τους εργαζομένους. Νέοι αντεργατικοί νόμοι και σχέδια ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της δωρεάν εκπαίδευσης έρχονται σύντομα. Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να πατήσει σταθερά στα πόδια του και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν. Πρέπει να αντιταχθούμε στις μνημονιακές πολιτικές και στα τσιράκια της Ε.Ε. που κλέβουν τη ζωή και το μέλλον μας.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε κι εμείς τα δόντια μας με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και αγώνες διαρκείας απέναντι στα μνημόνια και στις μνημονιακές δυνάμεις που φέρνουν κόφτες, που κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα, που ξεπουλάνε και κάνουν τα πάντα για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των δανειστών. Το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να μείνει έξω από τον αγώνα αλλά με μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή, με επιτροπές/πρωτοβουλίες ενάντια στα μνημόνια, με μαχητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους για το μέλλον μας. Είναι καθήκον μας να δείξουμε έμπρακτα και με κινηματικούς όρους την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των νέων και της εργατικής τάξης στη Γαλλία. Στηρίζοντας τον αγώνα στην Γαλλία, στηρίζουμε τα δικά μας συμφέροντα και τον δικό μας αγώνα. Να ενώσουμε τις φλόγες μας ώστε να γίνει πυρκαγιά που θα κάψει συθέμελα τις πολιτικές της Ε.Ε. και τα μνημονιακά αστικά μπλοκ, παλιά και νέα.