Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τη μαζική δολοφονία διαδηλωτών στην Άγκυρα

Ο εφιάλτης της Σουρούτς ξαναζωντανεύει καθώς το «κράτος–παρακράτος» της Τουρκίας χτύπησε ξανά, αυτή τη φορά σε συγκέντρωση στην Άγκυρα με βόμβες εναντίον διαδηλωτών.

Το πρωί του Σαββάτου 10/10 και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου αποφασίστηκε συλλαλητήριο «υπέρ της Ειρήνης» σε κεντρική πλατεία της Άγκυρας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στο συλλαλητήριο καλούσαν το φιλοκουρδικό HDP, κόμματα και οργανώσεις της άκρας Αριστεράς, μεγάλα σωματεία και ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα (KESK–DISK) και άλλοι φορείς. Στις 10:30, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης, δύο βόμβες εξερράγησαν μπροστά από μπλοκ διαδηλωτών βάφοντας για άλλη μια φορά τους δρόμους με αίμα εργαζομένων, αριστερών και Κούρδων διαδηλωτών. Ο μέχρι τώρα απολογισμός (καθώς ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων είναι περίπου 28) είναι 97 νεκροί και 186 τραυματίες.

Ο Ερντογάν, ενορχηστρωτής του πολέμου κατά του εσωτερικού εχθρού–λαού και των Κούρδων, πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα της επίθεσης, είχε το απίστευτο θράσος να κατηγορήσει τους ίδιους τους δολοφονημένους ως υπευθύνους για την επίθεση! Υπέδειξε δηλαδή ως πιθανούς δράστες το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα–Μέτωπο (DHKP–C). Ήδη η αυθόρμητη και δικαιολογημένα εξοργισμένη κινητοποίηση των μαζών στην πρωτεύουσα Ισταμπούλ και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας, έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Η πολιτική αστάθεια του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ (Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης), μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (στις οποίες έχασε την απόλυτη πλειοψηφία) και ο πόλεμος ενάντια σε Κούρδους, αριστερές οργανώσεις και εργατικό κίνημα, το ωθεί σε όλο και πιο φασιστικές ενέργειες. Ο ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία έχει στόχο την εξόντωση των εργαζομένων, της νεολαίας και όχι το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και την «τρομοκρατία». Η ειρήνη που υπερασπίζεται ο Ερντογάν είναι μια σιγή νεκροταφείου, βαμμένη με αίμα αγωνιστών.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για τη στυγνή δολοφονία των αγωνιστών και εργαζομένων στην Τουρκία. Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, σ’ αυτό τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει και να αποτρέψουμε τα εγκλήματα που σχεδιάζουν σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή που απειλούν όλη την ανθρωπότητα. Να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια και του δικού μας φαιδρού Βοναπάρτη πρωθυπουργού Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσουν έναν σύμμαχο των ιμπεριαλιστών και των αιματοβαμμένων καθεστώτων της περιοχής (Αιγύπτου, Ισραήλ κ.ά.).

10.10.2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ