Διαλύουν τις δημόσιες δομές ψυχικής υγεία και απεξάρτησης

26-ypourgeio ygeias.jpeg

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά, στα μέσα του καλοκαιριού, σε σφοδρές επιθέσεις στον τομέα της υγείας, εισάγοντας για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, το οποίο είχε ανακοινώσει και περιγράψει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο αντιτίθενται σθεναρά τόσο ο επιστημονικός κόσμος της χώρας όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες και οι οικογένειές τους. Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουλίου με τον τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει την πλήρη διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την κατάργηση του ΨΝΑ «Δαφνί» και του ΨΝΘ.
  •  Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης. Μπαίνει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 Άνω», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», στα δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα
  •  Το κλείσιμο των 75 Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
  •  Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης των ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  •  Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας, από τη δομή σε δομή, ακόμα και από πόλη σε πόλη για την κάλυψη των «αναγκών».
  •  Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων. Τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων».
  • Την νομιμοποίηση κάθε μορφής ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους ιδιώτες προκλητικά προνόμια και κρατική χρηματοδότηση.

Στόχος αυτών των αλλαγών δεν είναι φυσικά να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες στο πεδίο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων αλλά να επιτείνουν την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου αφαιρώντας πλήρως τις συστημικές και κρατικές ευθύνες του προβλήματος.  Συγκεκριμένα, για την τοξικοεξάρτηση, επιδιώκεται η αποδοχή της χρήσης μέσα από τον λεγόμενο «λειτουργικό χρήστη» και την εξύψωση της ατομικής και οικογενειακής ευθύνης.

Αυτή η πολιτική είναι μέρος της πολιτικής της ΕΕ ενάντια στα ναρκωτικά, την οποία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πιστά ακολουθήσει μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Οι κοινωνικοοικονομικά αδύναμες ομάδες, που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία ή υποστηρίζονται από δημόσιες δομές απεξάρτησης, θα έχουν ελάχιστες ή χαμηλής ποιότητας παροχές, αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα νοσήλια και τη θεραπεία τους ενώ οι χρόνιοι ασθενείς, νοσηλευόμενοι και οι σοβαρά ψυχικά νοσούντες θα πεταχτούν στο δρόμο.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κοινωνικοί παράγοντες όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική πίεση, και η ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμβάλλουν στην αύξηση των ψυχικών διαταραχών που δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Υπό το πρόσχημα του «εκσυγχρονισμού»  ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα τώρα και στον τομέα της ψυχικής υγείας και της εξάρτησης θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τους εργαζόμενους.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στηρίζει των αγώνα των συναδέλφων στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση στηρίζοντας τα αιτήματά τους για:

  • Διαφύλαξη του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης- Κανένα κλείσιμο δομών Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
  • Διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων με δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων- Μονιμοποίηση και μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
  • Να μην επιτραπεί κανενός είδους επιχειρηματική δράση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ