ΗΠΑ – ΕΕ συντηρούν το ουκρανικό μέτωπο

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Μαΐου 2024

Με νέες δόσεις οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, ΗΠΑ και ΕΕ συντηρούν το ουκρανικό μέτωπο, λίγο πριν το καθεστώς Ζελένσκι σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023, ο ουκρανικός στρατός, αποδεκατισμένος και με έλλειψη πυρομαχικών και επαρκών μέσων αεράμυνας σε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων, δείχνει φαινόμενα αποσύνθεσης. Περιορίζεται σε οχυρώσεις θέσεων για να ανακόψει μια ρωσική προέλαση και επιδίδεται σε σαμποτάζ και επιθέσεις αποπροσανατολισμού, όπως στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ενώ θολή παραμένει η υπόθεση με την αιματηρή επίθεση στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας. Το καθεστώς Ζελένσκι ψήφισε νέο νόμο επιστράτευσης, πολύ πιο αυστηρό, εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας για σύλληψη «στρατευσίμων» Ουκρανών και ανοίγει τις φυλακές της χώρας, δίνοντας χάρη σε όσους πιάσουν όπλο. Το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ που στρατολογούν (κυρίως) κολομβιανούς και μεξικανούς φυλακισμένους των καρτέλ, για να πολεμήσουν με τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι τεράστιες, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε να βομβαρδίζει ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι, αφού κάλεσε όλο το δυτικό κόσμο να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια στη «συμμαχία τρομοκρατών Ιράν-Ρωσίας», τελικά «δικαιώθηκε» αφού εγκρίθηκε η πολυπόθητη αμερικανική βοήθεια που είχαν μπλοκάρει οι Ρεπουμπλικάνοι για πολλούς μήνες. Εγκρίθηκαν 61 δισ. για την Ουκρανία, 26 δισ. για το Ισραήλ και 8 δισ. για την Ταϊβάν και συμμάχους στη Ν.Α. Ασία.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και απαγόρευση του κινεζικού Tik Tok. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν νέες αντιρωσικές κυρώσεις από ΗΠΑ-Βρετανία, που στοχεύουν στο χτύπημα των ρωσικών εξαγωγών σε χαλκό, νικέλιο, αλουμίνιο και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ αναζωπυρώνουν όλα τα μέτωπα με τη βοήθεια της ΕΕ, προωθώντας δράσεις με Ιαπωνία, Φιλιππίνες, παλεύοντας για την προσάρτηση στο άρμα τους, της Αρμενίας και κυρίως ετοιμάζοντας ένα δεύτερο μέτωπο στη Μολδαβία. Εκεί η φιλοδυτική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα φιλορωσικά κόμματα και ΜΜΕ, συλλαμβάνοντας και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Σταμάτησε την προμήθεια αερίου από τη Ρωσία (προκαλώντας εσωτερικές αναταραχές) και ετοιμάζει τη ΝΑΤΟποίηση της χώρας, συζητώντας ακόμα και την ένωσή της με τη Ρουμανία. Γίνονται κοινές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων, η Ρουμανία την προμηθεύει κατά 80% με ενέργεια, ενώ ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να επέμβει στο εξωτερικό για προστασία ρουμάνων πολιτών. Μισό εκατομμύριο Μολδαβοί έχουν ρουμανικό διαβατήριο και άλλοι 300.000 στην περιοχή της Οδησσού. Είναι μέσα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και η ιδέα της «Μεγάλης Ρουμανίας», που αν τυχόν η Ρωσία προελάσει κατακτώντας την Ουκρανία, ο ρουμανικός στρατός θα ενσωματώσει την Μολδαβία και την σημαντική περιοχή της Οδησσού, ενώ και η Πολωνία θα αναλάβει την περιοχή γύρω από την πόλη Λβιβ. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ρουμανίας-Μολδαβίας.

Η ΕΕ, μετά τις δηλώσεις Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, επικεντρώνει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής εξαγωγικής βιομηχανίας και την προετοιμασία των ευρωπαίων πολιτών για πόλεμο. Η Γερμανία θα παραδώσει και τρίτο σύστημα PATRIOT στην Ουκρανία, ενώ ετοιμάζει την εγκατάσταση 5.000 στρατιωτών της στη Λετονία. Η Ολλανδία ενέκρινε την ενίσχυση της Ουκρανίας με 4 ακόμη δισ., ενώ η Σουηδία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες και προειδοποιεί το λαό της για πολεμικές περιπέτειες.

Η Φον Ντερ Λάιεν και ο γερμανός καγκελάριος επισκέφτηκαν την Κίνα για να την πιέσουν να μειώσει τη βοήθειά της προς τη Ρωσία, αλλά και να ζητήσουν – συμφέρουσα για την ΕΕ – αναδιάταξη των οικονομικών τους σχέσεων υπό την απειλή αντικινεζικών κυρώσεων. Προσπάθειες όμως που μοιάζουν όλο και πιο απέλπιδες.

Η Ρωσία

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, έχοντας ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό τη δυτική πίεση με τη βοήθεια της Κίνας, Ιράν και άλλων χωρών όπως η Τουρκία (σε δεύτερο επίπεδο), έχει κατοχυρώσει την κατάκτηση του Ντονμπάς και προχωρά στην τελική του εκκαθάριση. Χτυπά ενεργειακές υποδομές, διαλύοντας το «νευρικό σύστημα» της ουκρανικής άμυνας, αλλά και κοινωνίας, ενώ επιβεβαιώνει τη σταθερή της συμμαχία με την Κίνα (βλ. επίσκεψη Λαβρόφ στο Πεκίνο). Προειδοποιεί να μην κλιμακωθεί η επίθεση στο Ιράν γιατί θα προκαλέσει την επέμβασή της, ενεργοποιεί τις δυνάμεις του σε Αφρική, Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται στις συμπληγάδες της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης), Γεωργία όπου υπάρχει αντιδυτική κυβέρνηση, Αρμενία, που παλεύουν να την συγκρατήσουν στη σφαίρα επιρροής τους, ενώ στη Σλοβακία επικράτησε φιλορωσική κυβέρνηση με απόψεις παρόμοιες με αυτές της Ουγγαρίας (σταμάτησε την ενίσχυση της Ουκρανίας, θέλει ρωσικό αέριο κ.ά.). Τέλος, οι Ρώσοι βλέπουν την Μολδαβία ως Ουκρανία νούμερο 2 και ετοιμάζονται να επέμβουν με βάση τα καλέσματα της αποσχισμένης Υπερδνειστερίας και της αυτόνομης Γκαγκαουζίας, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις ζήτησαν επίσημα την προστασία της Ρωσίας ενάντια στην επιθετικότητα της μολδαβικής κυβέρνησης.

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δηλώνει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις που όμως έχουν σαν προαπαιτούμενο την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε Κριμαία – Ντονμπάς και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Σε άλλη περίπτωση, θα φροντίσουν να υπάρξει μια «νεκρή ζώνη» με ό,τι σημαίνει αυτό, που θα τους προστατεύει χιλιομετρικά από τους βαλλιστικούς πυραύλους των Δυτικών. Το σίγουρο είναι πως οι Δυτικοί υποδαυλίζουν όλα τα μέτωπα (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία) και η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση εξελίσσεται σε μακροχρόνια, κλιμακούμενη και γενικευμένη.

Η ΝΔ του Μητσοτάκη με κάθε ευκαιρία υποτάσσεται δουλικά στους Αμερικανούς (βλ. επίσκεψη στον Ζελένσκι, θέση για Ισραήλ), στρατιωτικοποιεί τη χώρα (βλ. χρήση βάσεων υπέρ του Ισραήλ, νόμος για Έλληνες στρατιωτικούς στην υπηρεσία των ΗΠΑ, δηλώσεις για «Σιδερένιο Θόλο»), απειλώντας τον ελληνικό λαό με καταστροφικές πολεμικές (και οικονομικές) περιπέτειες.

Α.Φ.