ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση και η διάλυση συνεχίζονται

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Δεκεμβρίου 2023

Η κρίση που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του κατάρρευση στις τελευταίες διπλές εκλογές, συνεχίζεται και παίρνει χαρακτήρα διάλυσης. H αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Ομπρέλας από την Κ.Ε. του κόμματος στις 11/11 και εν συνεχεία η αποχώρηση των πρώην υπουργών Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Τόσκα, καθώς και του Πέτρου Κόκκαλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξαν την αυλαία. Η ανεκδιήγητη πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να γίνουν οι διαγραφές με δημοψήφισμα αποτέλεσε την αιτία να προκύψουν κι άλλες αντιδράσεις από την τάση της Έφης Αχτσιόγλου, ακόμη και από τους «προεδρικούς» και τον Νίκο Παππά, που ήταν αυτός που στήριξε τον Κασσελάκη. Έτσι οι Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος κ.ά. πήραν πρωτοβουλία ώστε στην απόφαση της Κ.Ε. να υπάρχει διάταξη που θα απαγορεύει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο εξαφανισμένος πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε παρεμβάσεις σε «φιλικό» επίπεδο σε συναντήσεις που είχε με στελέχη του κόμματος. Οι συναντήσεις αυτές απέτυχαν, καθώς η ομάδα των 6+6 ήταν πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα αποχωρούσε, όπως και έκανε. Ο Κασσελάκης, μετά τις παραινέσεις του Τσίπρα επιχείρησε να μαζέψει την κατάσταση δηλώνοντας στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει έναν μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια» Και συνέχισε, «Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα θα έχουν ισότιμη θέση». Για την Έφη Αχτσιόγλου είπε «τείνω και πάλι χείρα φιλίας, από την καρδιά μου».

Λόγια που δεν έπιασαν τόπο καθώς στις 23/11 αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης και Οζγκιούρ Φερχάτ. Οι εννιά αποχωρήσαντες βουλευτές μαζί με τους δύο της Ομπρέλας συγκρότησαν κοινοβουλευτική ομάδα, τη Νέα Αριστερά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με έναν ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωμένο, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να αριθμεί πλέον 36 μέλη, με αποχωρήσεις από την Πολιτική Γραμματεία και με αποχώρηση περίπου του 1/3 των μελών της Κ.Ε., βιάστηκε να ξορκίσει την «εσωστρέφεια». Στο μεταξύ παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου με θέμα τον ίδιο και με τίτλο: «Το φαινόμενο Κασσελάκης» με συγγραφέα τον πανεπιστημιακό Ξενοφώντα Κοντιάδη και παρευρισκόμενο στην εκδήλωση τον Αντώνη Λιάκο. Στην εκδήλωση αυτή ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν το κόμμα του ΣΥΡΙΑΖΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε και είχε κοινωνική γείωση, πάγκο με στελέχη πέρα από τα προβεβλημένα και νέα άτομα, θα υπήρχε προφανώς κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τη θέση μου σήμερα. Δεν είναι ένδειξη σωστής λειτουργίας το ότι εκλέχτηκα. Το παραδέχομαι αυτό. Ο λόγος που εκλέχτηκα είναι ότι ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό».

Ταυτόχρονα και ενώ αποδέχεται ότι ο ίδιος και η εκλογή του είναι αποτέλεσμα της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις αποχωρήσεις λέγοντας ότι ο αντίκτυπος στα μέλη του κόμματος είναι πολύ μικρός. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι ο νέος «μεσσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ και η υπόσχεση ότι αυτός «θα νικήσει τον Μητσοτάκη» δεν έχει καθόλου απήχηση στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τους αποχωρήσαντες και τη Νέα Αριστερά με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, παραμένουν αμετανόητοι υπερασπιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των μνημονίων που εφάρμοσαν, των άγριων νεοφιλελεύθερων μέτρων που πήραν, της υποτιθέμενης «εξόδου» από τα μνημόνια και του μαξιλαριού των 37 δισ. Παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, η προδοσία στο δημοψήφισμα, η μνημονιακή διακυβέρνηση και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης είναι η πραγματική αιτία της ήττας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε με τη μετάλλαξη και την προδοσία του στις εργαζόμενες μάζες το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», παρά μόνο μνημόνια και άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό έδωσε την εκλογική κυριαρχία στον Μητσοτάκη και αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα ενάντια στο εργατικό κίνημα και το Κίνημα των Πλατειών που τον έφερε στην κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι πρόκειται για συγκρούσεις επαγγελματιών της πολιτικής, καθώς δεν έχουν καμιά ουσιαστική πολιτική διαφορά. Η ουσία της πολιτικής όλων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, είναι τα μνημόνια και οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι αποχωρήσαντες «ανακάλυψαν» πολύ αργά τη «μετάλλαξη» του κόμματος στην ομιλία του Κασσελάκη στον ΣΕΒ, στην «διαρκή επικυριαρχία του εσωτερικού εχθρού» και «στην κατάργηση της εσωτερικής δημοκρατίας», όπως διατείνεται η Έφη Αχτσιόγλου. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το 2015 όταν αποδέχτηκαν τα μνημόνια και η ίδια τα εφάρμοσε ως υπουργός Εργασίας. Η όποια τομή με τον Κασσελάκη βρίσκεται στο γεγονός ότι τίθεται ένας επιχειρηματίας επικεφαλής σε ένα κόμμα που προέρχεται από τη ρεφορμιστική αριστερά και ότι σβήνει κάθε ίχνος από οτιδήποτε θα θύμιζε τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ όμως που ήταν έτοιμος από καιρό για μια τέτοια εξέλιξη και τη διεκδικούσε, καθώς το μόνο που επιδίωκαν τα στελέχη του, ως «κυβερνώσα αριστερά» ήταν να γίνουν κυβέρνηση. Το σχέδιο αστικών και ιμπεριαλιστικών κύκλων να προωθήσουν τον «ουρανοκατέβατο» Κασσελάκη, για να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα δεύτερο αστικό κόμμα, σχεδόν σίγουρα θα αποτύχει.