ΠΑΣΕ Vodafone: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θεμελιώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και δημιουργεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 29/2023

Αθήνα, 20/09/2023

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θεμελιώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και δημιουργεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς

  • Μετά από 40 χρόνια επαναφέρει την 6ημερη εργασία
  • Ποινικοποιεί την απεργία, «αγιάζει» την απεργοσπασία
  • Προχωρά την απορρύθμιση και τη διάλυση του 8ωρου

Καθήκον και ανάγκη για κάθε εργαζόμενο η συμμετοχή στην αυριανή απεργία Πέμπτη 21/9

Προσυγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος – 10.30πμ

Με όχημα την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2019/1152), και πρόσχημα κάποιες επιμέρους θετικές διατάξεις για την ενίσχυση της ενημέρωσης των όρων εργασίας, το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο συνεχίζει και κλιμακώνει τη διάλυση της σταθερής εργασίας. Εισάγει νέες μορφές ακραίας εργασιακής ανασφάλειας και θέτει όλους τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας στις ορέξεις κάθε εργοδότη.

– Η θεσμοθέτηση των Συμβάσεων Μηδενικών Ορών (Zero Hours Contract) και των Συμβάσεων κατά Παραγγελία (On Demand) -που πρώτα εφαρμόστηκαν στην Αγγλία- διαμορφώνουν πλαίσιο απόλυτης ομηρείας των εργαζομένων που δεσμεύονται ανά πάσα στιγμή ως προς τη διαθεσιμότητά τους (on call), την ώρα που ο εργοδότης έχει ως μοναδική υποχρέωση… την «έγκαιρη» ενημέρωσή τους (24 ώρες πριν). Συμβάσεις εργασίας που υπονομεύουν κάθε κανονικότητα και σαρώνουν κάθε δικαίωμα (ακόμη και αυτά της μερικής απασχόλησης) όταν η εντατική δουλειά θα εναλλάσσεται με τη σχετική ή ολοκληρωτική ανεργία και τον εργαζόμενο να μην ξέρει πότε, που, πόσες ώρες θα εργαστεί, πως και αν θα βιοπορισθεί. Επιπλέον διαλύει κάθε προσωπικό προγραμματισμό στο χρόνο του εργαζόμενου αφού η εργασία δεν έχει ορισμένο χρονικό πλαίσιο, αλλά γίνεται… διευθυντικό δικαίωμα του εκάστοτε εργοδότη…

– Η εισαγωγή της 6ης ημέρας σε επιχειρήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας με βάρδιες αποτελεί ένα ακόμη ανάλγητο χτύπημα στο πενθήμερο. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων μεθοδεύεται να καλύπτονται μέσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξουθένωση του υφιστάμενου προσωπικού, και όχι με τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να διαλύσουν κάθε έννοια ανάπαυσης όταν πλέον -δια νόμου- θα υποχρεώνονται σε 6η ημέρα εργασίας. Αξίζει να θυμηθούμε πως το 5νθήμερο είναι στη χώρα μας σχετικά πρόσφατη κατάκτηση. Καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980 με τους σημαντικούς εργατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης και νομοθέτημα της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσε έκτοτε σημαντική κατάκτηση που επέτρεψε στους εργαζόμενους να έχουν ελεύθερο χρόνο. Αυτό τον ελεύθερο χρόνο έρχονται σήμερα να τον μετατρέψουν σε αναγκαστική εργασία.

– Από τη διαδικασία διευθέτησης του ωραρίου απαλείφεται ακόμη κι ο «φερετζές» του σχετικού αιτήματος του εργαζόμενου, με τον όρο περί συναίνεσης να παραπέμπει σε μονομερή επιβολή του εργοδότη.

– Η δυνατότητα απασχόλησης έως και 13 ώρες την ημέρα σε πολλούς εργοδότες, εκτός από ωμή αποδοχή ότι με τους μισθούς στη χώρα μας δεν εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση και η προστασία από τη φτώχεια, αγνοεί κάθε επίπτωση στην υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, ειδικότερα στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Διαλύει δε περαιτέρω κάθε έννοια ξεκούρασης, ελεύθερου χρόνου και περιορισμού της εργασίας σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

– Η θεσμοθέτηση δοκιμαστικής περιόδου 6 μηνών, σε σχέση με την άτυπη περίοδο δοκιμής ενός χρόνου, δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τίποτα υπέρ του εργαζόμενου αφού το δικαίωμα της αποζημίωσης παραμένει μετά τη συμπλήρωση του έτους.

– Η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, σε περίπτωση πενθήμερης αδικαιολόγητης αποχής του εργαζόμενου από τη θέση εργασίας του, εφόσον προηγουμένως έχει παρέλθει διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την υποχρεωτική όχληση του εργοδότη. Ο εργοδότης θα μπορεί να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

– Ταυτόχρονα, πιάνοντας το «νήμα» από το 4808/21, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της περιφρούρησης των συλλογικών αποφάσεων για το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα κορυφώνεται με την εισαγωγή της αόριστης και κατά το δοκούν επικαλούμενης… «ψυχολογικής βίας». Ειδικά για αυτή τη ρύθμιση, αποτελεί πλήρη δημοκρατική εκτροπή. Καθορίζει πως στους χώρους εργασίας ουσιαστικά οι εργαζόμενοι συλλογικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και δεν μπορούν να έχουν καμία δραστηριότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Σε συνδυασμό με το μητρώο καταγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, την απόφαση απεργίας μόνο με παρουσία 50+1 μέλη, την απαγόρευση διαδηλώσεων, τα συνδικαλιστικά πρόστιμα, τη δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας στις απεργίες, τα lockout από τους εργοδότες, το προσωπικό ασφαλείας έως 30% -μέτρα που ήδη προϋπήρχαν- έρχεται πλέον να προστεθούν ξεκάθαρα ποινικά μέτρα με ποινές φυλάκισης σε εργαζόμενους που συνδικαλίζονται, κινητοποιούνται και προσπαθούν να διαφυλάξουν το δικαίωμα της απεργίας απέναντι στην απεργοσπασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας τίθεται για πρώτη φορά υπό αίρεση, καθώς σε κάθε περίπτωση άσκησης του ή θα κριθεί παράνομο ή δεν θα ενοχλεί καθόλου την παροχή εργασίας και τη δραστηριότητα του εργοδότη. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον κάθε εργοδότη να προετοιμάσει ανενόχλητος κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό, να εκβιάσει εργαζόμενους, να απολύσει, να παραβεί διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ουσιαστικά να μην υφίσταται περιθώριο αντίδρασης.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις παραπάνω διατάξεις ο υπουργός των εργοδοτών κ. Γεωργιάδης για τις εντυπώσεις προχώρησε σε κάποιες ανούσιες τροποποιήσεις, οι περισσότερες με αρνητικό πρόσημο για τους εργαζόμενους:

  • Απέσυρε τις συμβάσεις μηδενικής ώρας (zero hours contracts) και άφησε μόνο τις συμβάσεις κατά παραγγελία (on demand contracts) εισάγοντας ελάχιστο όριο ωρών απασχόλησης.
  • Κάθε μονομερή μετατροπή υπάρχουσας σύμβασης από τον εργοδότη σε σύμβαση κατά παραγγελία θεωρείται βλαπτική μεταβολή.
  • Στις βιομηχανίες τροφίμων-ποτών εισήγαγε επίσης το 6ήμερο με 7ήμερη λειτουργία. Αξίζει να τονιστεί πως προφορικά σε συνέντευξη ο υπουργός άφησε μάλιστα αιχμή για μείωση αμοιβής της κυριακάτικής αργίας.
  • Το χρηματικό πρόστιμο για τους συνδικαλιστές εργαζόμενους που θα τολμήσουν να διαφυλάσσουν την απεργία τους τελικά δεν θα είναι 5000 ευρώ αλλά θα επαφίεται στην κρίση του εκάστοτε δικαστηρίου.
  • Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης (αναφέρεται σε παράλληλη εργασία σε δύο εργοδότες) θα προβλέπεται η αύξηση των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών.
  • Σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης θεσμοθετείται το δικαίωμα απόλυσης πριν τη λήξη τους χωρίς περιθώριο διεκδικήσεων μισθών από τον εργαζόμενο.

Όλο το νομοσχέδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβασθεί ούτε με τις παλιές, ούτε πολύ περισσότερο με τις νέες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις. 

Αν θέλουμε να μιλάμε για εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα μας οφείλουμε να καταστήσουμε αυτό το νομοσχέδιο και τις διατάξεις του ανενεργές -όπως έχει γίνει και με το μητρώο του ΓΕΜΗΣΟΕ- και να επιμείνουμε με αγώνες και διεκδικήσεις έως την τελική κατάργησή όλων των αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νόμων της τελευταίας 15ετίας.

Αν θέλουμε να ζήσουμε σε μία κοινωνία δικαίου, οφείλουμε να μην υπακούσουμε σε νόμους που θεσμοθετούν τη σύγχρονη δουλοπαροικία και να τους ανατρέψουμε:

  • Να επαναθεμελιωθεί νομικά το 8ωρο / 5νθήμερο με διεκδίκηση περαιτέρω μείωσης των ωρών εργασίας.
  • Να επαναθεμελιωθεί η σταθερή σχέση εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων της επινοικίασης, του δανεισμού, των πλατφορμών, της ελαστικής απασχόλησης, το μπλοκάκι, των μηδενικών ωρών.
  • Να επαναθεμελιωθεί η ανάπαυση του εργαζομένου. Το διάλειμμα να λογίζεται ως χρόνος εργασίας (1ώρα/8ωρο τουλάχιστον). Πλήρη διαφύλαξη των ρεπό, των αδειών, του χρόνου ανάπαυσης μεταξύ βαρδιών.
  • Να υπάρξει αυστηρός περιορισμός στην υπερωρία, μόνο με τη συναίνεση του εργαζομένου. Να καταργηθεί η έννοια της υπερεργασίας.
  • Να διευρυνθούν οι ειδικές άδειες -ειδικά όσες σχετίζονται με ασθένειες και τις οικογενειακές ανάγκες- με πλήρεις αποδοχές.
  • Να υπάρξει σημαντική μείωση στις φορολογικές επιβαρύνσεις εργαζομένων. Να αντιστραφεί το φορολογικό μοντέλο και να επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα.
  • Να υπάρξει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για όλους και μείωση περαιτέρω για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να συνδεθεί ο κατώτατος μισθός με το πραγματικό όριο διαβίωσης. Τρέχον κατώτατος μισθός 1200 ευρώ μεικτά με βάση τις τρέχουσες ανάγκες διαβίωσης.
  • Πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις και επαναθεμελίωση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Να διευρυνθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.
  • Να επαναθεμελιωθούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να θεωρείται αδίκημα η πρόκληση stress και έντονης εντατικοποίησης και καταπόνησης των εργαζομένων από τους εργοδότες. Να καθορισθούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας για κάθε επάγγελμα.

Συνάδελφοι,

Το νέο (αντι)εργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Αύγουστο. Οι διαρροές του έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο. Πλέον έχει κατατεθεί στη Βουλή. Κανονικά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη χώρα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και κινητοποιήσεων εδώ και μήνες. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Μόνο κάποια δελτία τύπου και λίγες ανακοινώσεις έχουν σποραδικά εκδοθεί. Οι γραφειοκρατικοποιημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, και των Εργατικών Κέντρων φέρουν τεράστιες ευθύνες. Ειδικά η ΓΣΕΕ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και παρευρέθηκε στη πρώτη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας αδιάφορες τεχνικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου. Μετά από μήνες διαρροών από τα ΜΜΕ και μετά από πολλές ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου για διαβούλευση κηρύχθηκε -τελικά- μία 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη 21/9. Είναι εμφανές πως την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία, θα ανακοινωθεί πιθανότατα άλλη μία 24ωρη άσφαιρη απεργία. Γνωρίζουμε όλοι καλά, πως τέτοια νομοσχέδια δεν παίρνονται πίσω με τέτοιες πρακτικές. Το γεγονός πως θα χρειαστεί να συμμετέχουμε σε όποια αντίδραση υπάρξει, δεν αναιρεί το γεγονός πως χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα και συμμετοχή -πρώτα, πρώτα- από εμάς τους ίδιους.

Σε μία περίοδο που οι διεκδικήσεις για επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, μισθολογικές αυξήσεις, συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς διατρανώνονται, η όποια ουσιαστική διαβούλευση ξεκινά από τους δρόμους του αγώνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Σωματείο μας θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες που θα υπάρξουν με την ελπίδα να συμβάλλουμε ώστε οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι σε ένα οργανωμένο και δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα να πετύχουμε την απόσυρση κάθε διάταξης που επιδεινώνει βάναυσα την εργασιακή θέση και σχέση.

Περαιτέρω θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τη συλλογική συζήτηση μεταξύ μας και να καταλήξουμε και σε αντίστοιχες συλλογικές αποφάσεις και κινήσεις.

Καθήκον και ανάγκη για κάθε εργαζόμενο η συμμετοχή στην αυριανή απεργία Πέμπτη 21/9

Προσυγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος – 10.30πμ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

[email protected] – www.pasevodafone.gr

*Για επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ. δείτε εδώ