Ουκρανία: Διαρκής κλιμάκωση

Russia, Ukraine and NATO

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Απριλίου

ΗΠΑ και ΕΕ, μέσω του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους αυξάνουν διαρκώς την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με προφανή στόχο το βάλτωμα της Ρωσίας σε ένα διαρκές πολεμικό μέτωπο με τεράστιο κόστος οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Σε αυτή την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, τα αμερικανικά σχέδια δείχνουν κλιμάκωση του πολέμου ως την τελευταία ρανίδα αίματος των Ουκρανών, ενώ αρχίζουν να εμπλέκονται πιο άμεσα και οι ίδιοι. Το ΔΝΤ ενέκρινε 4ετές πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας με 15,6 δισ. Οι ΗΠΑ προχωρούν σε νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας με 350 εκατ. και παροχή αρμάτων μάχης Abrams και αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot. Οι στενοί σύμμαχοί τους Βρετανοί, στέλνουν διατρητικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ίδια με αυτά που γέμισαν με ραδιενεργό υλικό τα Βαλκάνια και τη χώρα μας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ, θα παρέχουν και άρματα μάχης Challenger 2. Οι Νορβηγοί στέλνουν άλλα 8 Leopard και οι Σλοβένοι μαχητικά αεροπλάνα MIG 29, αγορασμένα από τους Ρώσους. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε (και αυτός) το Κίεβο και έγινε ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε εμπόλεμη ζώνη μετά το 1945, αναδεικνύοντας την απόφαση της Ιαπωνίας να στρατευθεί ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ, παρότι είναι αυτοί που τους χτύπησαν με ατομικές βόμβες το 1945. Οι Σουηδοί ενέκριναν στο κοινοβούλιο την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και περιμένουν την έγκριση της Τουρκίας, ενώ ο φιλανδικός εναέριος χώρος ήδη χρησιμοποιείται από αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά. Στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως στην Πολωνία που έχει μετατραπεί σε πύλη εισόδου ΝΑΤΟϊκών όπλων και στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ τοποθετούν μόνιμη φρουρά, η οποία σήμερα αριθμεί 10.000 αμερικανούς στρατιώτες. Η ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαίωσε την ενεργή ένταξή της στην πολεμική πολιτική των ΗΠΑ και αποφάσισε την παροχή 1δισ. για αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών χωρών της ΕΕ που στάλθηκαν στην Ουκρανία και 1 δισ. για την άμεση προμήθεια στο καθεστώς Ζελένσκι βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων. Η μόνη διαφωνία εκφράστηκε από την Ουγγαρία και γι’ αυτό δεν εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν περί της ενεργοποίησης του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Πούτιν. Πέραν της φαιδρότητας του συγκεκριμένου εντάλματος σημειώνουμε πως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα δεν αναγνωρίζουν το Δ.Π.Δ. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές τρέφουν με κάθε μέσο την φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία και δείχνουν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την σύγκρουση σε μεγάλη κλιμάκωση. Αυτό αφορούν και οι απειλές για δίωξη του Τραμπ και ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ το 2024, μιας και είναι πολέμιος του σχεδίου εξόντωσης της Ρωσίας.

 

ΝΑΤΟϊκή βάση η Ελλάδα

Έχουμε περιγράψει σε πολλά άρθρα την πολλαπλή παράδοση της Ελλάδας στους αμερικανούς και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Οι τελευταίες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μετέτρεψαν κυριολεκτικά το σύνολο της χώρας σε στρατιωτική βάση των δυτικών ιμπεριαλιστών από την Κρήτη ως την Έβρο. Τώρα το νέο αίτημα των ΝΑΤΟϊκών για ικανοποίηση από τις ελληνικές κυβερνήσεις, είναι η παραχώρηση πεδίου βολής στον Έβρο για εξάσκηση της Νοτιοανατολικής Πολυεθνικής Μεραρχίας που εδρεύει σε Βουλγαρία-Ρουμανία (μιλάμε για μεταφορά χιλιάδων στρατιωτών) και παροχή του πεδίου βολής στον Βόλο για εξάσκηση μαχητικών ελικοπτέρων αλλά και στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52, που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Ειδικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετατρέπονται σε τεράστια βάση για την προετοιμασία και προώθηση πολεμικών δυνάμεων ενάντια στη Ρωσία. Δηλαδή γινόμαστε ενεργός σύμμαχος ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου σε έναν απόλυτα άδικο και καταστροφικό πόλεμο μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι κάθετα αντίθετος από τα συμφέροντα των λαών, των εργαζομένων και της νεολαίας.

 

Καμία υποχώρηση από την Ανατολή

Ενώ η σύγκρουση κλιμακώνεται αποφασιστικά από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, με αποτέλεσμα την εντεινόμενη ισοπέδωση της Ουκρανίας, (καθημερινά εκτοξεύονται 6 χιλ. βλήματα από τους Ουκρανούς και 3πλάσια από τους Ρώσους), οι ιμπεριαλιστές της Ανατολής εμφανίζονται εξίσου ανυποχώρητοι. Ρωσικά μαχητικά κατέρριψαν αμερικάνικο drone, ενώ πυκνώνουν τα περιστατικά αναχαίτισης αμερικάνικων βομβαρδιστικών που από τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας μπορούν να χτυπήσουν ρωσικές μεγαλουπόλεις. Λίγα 24ωρα από την έκδοση του εντάλματος για τον Πούτιν από το Δ.Π.Δ, και με συμβολική σημασία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι επισκέφθηκε τη Μόσχα. Οι συζητήσεις ανέδειξαν: α) το κινέζικο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ως βάση συζήτησης για τη Μόσχα, β) την στήριξη της Κίνας στους στόχους της Ρωσίας για μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιφέρειά της, γ) τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα της ενέργειας (χωρίς τη χρήση δολαρίου), στα πυρηνικά, στη δημιουργία νέου αγωγού μεταφοράς αερίου στην Κίνα μέσω Σιβηρίας, στη στενότερη εμπορική συνεργασία και την αξιοποίηση του νέου εμπορικού δρόμου της Αρκτικής, δ) τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κίνα για το θέμα της Ταϊβάν και ενάντια στην ανεξαρτητοποίησή της, ενάντια στην συμφωνία AUKUS στον Ειρηνικό και την παράδοση αμερικάνικων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, που απειλούν την ασφάλεια της Κίνας (καταγγελία των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Ν. Κορέας που δυναμιτίζουν την κατάσταση στην Κορεάτικη χερσόνησο), ενώ, ε) ειδική βαρύτητα δόθηκε στην συζήτηση για την αποτροπή «έγχρωμων επαναστάσεων» (βλ. Ουκρανία 2014), που απειλούν πολλές χώρες με «δάκτυλο» των δυτικών ιμπεριαλιστών.

 Η σαφής στήριξη της Κίνας δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό ιμπεριαλισμό να επιδιώξει μία τελική νίκη στην Ουκρανία, ενάντια στους «ως τώρα» ανυποχώρητους Αμερικανούς. Η διακηρυγμένη ανάγκη της Ρωσίας για μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία ώστε να κρατήσει μακριά της τα ΝΑΤΟϊκά όπλα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία, που γεμίζει διαρκώς με ΝΑΤΟϊκά όπλα και στρατεύματα, πρέπει ή να υποχωρήσει ή να σβήσει από τον χάρτη. Η μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, δεν είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού αλλά μία κίνηση προετοιμασίας για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και μερικής χρήσης πυρηνικών όπλων. Το δε ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια υποστηρίζεται από μια γραμμή ηλεκτρικού (η δεύτερη καταστράφηκε), που αν τυχόν υποστεί ζημιά, σκόπιμα ή μή, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Η σύγκρουση των ιμπεριαλιστών που σκοτώνει λαούς, είτε με σφαίρες είτε με την φτώχεια και την ανέχεια, μας απειλεί ακόμα και με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η μαχητική εναντίωση στο πόλεμο είναι η μόνη λύση για την επιβίωσή μας.