Δυο ναυάγια με τουλάχιστον 17 νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Οι ρατσιστικές πολιτικές Κυβέρνησης – ΕΕ δολοφονούν

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6/10 δύο ναυάγια σημειώθηκαν στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοείται η τύχη τους.

Ανατολικά της Λέσβου, στην περιοχή Προβοσκίδα, σκάφος με περίπου 40 μετανάστες βυθίστηκε με τραγικό απολογισμό –μέχρι αυτή τη στιγμή– 17 νεκρούς (16 νεαρές γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι) και τουλάχιστον 15 αγνοούμενους. Το δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε στα Κύθηρα όταν ένα ιστιοφόρο με περίπου 100 πρόσφυγες συγκρούστηκε σε βράχια και βυθίστηκε. Δυστυχώς αναμένεται να υπάρξουν θύματα, μιας και τις αρχικές ώρες υπήρχαν τουλάχιστον 15 αγνοούμενοι.

Μπροστά σε αυτή την τραγωδία, οι δήμιοι της ΝΔ έχουν το θράσος να κατηγορούν πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πρόσφυγες και ύστερα να προσπαθούν να επιρρίψουν οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες πέρα από τον εαυτό τους. Οι πρόσφυγες για μία ακόμη φορά εργαλειοποιούνται τόσο από την τούρκικη όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, για την όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ούτε τρεις μήνες δεν πέρασαν από τον διωγμό και την εγκατάλειψη προσφύγων σε νησίδα στον Έβρο, όταν καμία πλευρά δεν αναλάμβανε την ευθύνη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο υπουργός «Μετανάστευσης και Ασύλου» Ν. Μηταράκης (που έχει χρόνο και κέφι να παίζει σε τηλεοπτικές σειρές…) κάνει έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει τις «παράτυπες αναχωρήσεις», ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Πλακιωτάκης, σε πιο έντονο ύφος επιτίθεται στις τουρκικές αρχές δηλώνοντας ότι «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές». Φυσικά, κανένας τους δεν ψελλίζει ούτε λέξη για τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό μαζικό τάφο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Κυβέρνηση και ξεπουλημένα ΜΜΕ παρουσιάζουν τους πρόσφυγες ως «εθνική απειλή» και τις δολοφονίες τους ως «αναγκαίο κακό» , για να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και για να δικαιολογήσουν την αντιδημοκρατική αναδίπλωση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, την ίδια στιγμή επιδίδεται σε ένα ανήλεο ανθρωποκυνηγητό προσφύγων. Η ολοένα και πιο ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή της Μελόνι ή των ακροδεξιών της Σουηδίας. Η «λύση» του Μητσοτάκη σχετικά με την «προσφυγική κρίση» είναι βία, καταστολή, επαναπροωθήσεις και εν ψυχρώ δολοφονίες μεταναστών στο Αιγαίο. Κι όλα αυτά αφότου η κυβέρνηση της ΝΔ παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές (βάσεις, εξοπλισμοί κ.λπ.), για να λεηλατήσουν και να ισοπεδώσουν τις πατρίδες τους.

Μετανάστες – Ντόπιοι Εργάτες Ενωμένοι

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Μοναδική λύση απέναντι στο πόλεμο και τις καταστροφικές του συνέπειες, απέναντι στην εξαχρείωση, τον εφιάλτη της προσφυγιάς και τον θάνατο που σκορπούν οι σάπιες αστικές ελίτ και οι ιμπεριαλιστές, είναι η πάλη για να ορθώσουμε ένα διεθνιστικό και αντιπολεμικό κίνημα. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε την κρίση, την απειλή των πολεμικών συγκρούσεων σε μια ταξική σύγκρουση, προς τη μόνη πραγματική διέξοδο: τον κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τους ιμπεριαλιστές και τις αντιδραστικές άρχουσες τάξεις.