ΗΠΑ: στο «σκοτάδι» έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA
16 Σεπτεμβρίου 2022
μετάφραση από το globalresearch.ca
Μέσα από τις προσπάθειές του να υποδείξει και να ηθικολογήσει ενάντια στις υποτιθέμενες ενέργειες των φερόμενων εχθρών του, το Αμερικάνικο Βαθύ Κράτος είναι πάντα σε εγρήγορση για τη συγκάλυψη των δικών του εγκλημάτων πολέμου.
Αυτή την εβδομάδα μάθαμε πως ένας αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε πως η μεγάλη αναφορά του κογκρέσου πάνω στο παράνομο πρόγραμμα βασανιστηρίων «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» της CIA θα παραμείνει εμπιστευτική, ισχυριζόμενος πως οι αμερικάνοι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να δουν αυτό το αμφιλεγόμενο έγγραφο, κομμάτια του οποίου διέρρευσαν δημόσια ήδη από έναν γερουσιαστή των δημοκρατικών το 2014.
«Η αναφορά εμπεριέχει υψηλά διαβαθμισμένες απόρρητες πληροφορίες, σχετικά με τις πολιτικές κράτησης και ανάκρισης της CIA, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια αν δημοσιοποιούντουσαν, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ το δημόσιο συμφέρον να υπάρχει αποκάλυψή τους.»
Μια ακόμα απίστευτη έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης…
Όπως αναφέρουν οι Times του Λος Άντζελες:
Η Αμερικάνικη Γερουσία δεν υποχρεούται να δημοσιεύει ολόκληρη την αναφορά της, με λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα κράτησης και ανακρίσεων της CIA που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου….
Ο δημοσιογράφος Σον Μάσγκρειβ διεκδίκησε την πρόσβαση στο έγγραφο 6.700 σελίδων, επικαλούμενος το «δικαίωμα στην πρόσβαση βάσει κοινού δικαίου» στα δημόσια αρχεία. Το νομικό επιχείρημα είναι εννοιολογικά παρόμοιο με αυτό Σύμβαση για την Ελευθερία στη Πληροφόρηση. Το Κογκρέσο δεν υπόκειται στη Σύμβαση για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, και το Εφετείο των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια αποφάσισε το 2016 ότι το έγγραφο ήταν αρχείο του Κογκρέσου. Το νομικό επιχείρημα του Μάσγκρειβ διατυπώθηκε για να προσπεράσει αυτό τον περιορισμό.
Η απόφαση πάρθηκε πάνω συνεξετάζοντας, από τη μια, τον καθορισμό του εγγράφου ως δημόσιου αρχείου, και από την άλλη τη βαρύτητα του κυβερνητικού συμφέροντος να παραμείνει το έγγραφο απόρρητο ενάντια στο «δημόσιο συμφέρον υπέρ της αποκάλυψης».
Ο περιφερειακός δικαστής της Κολούμπια Beryl Howell αποφάσισε πως το έγγραφο « δεν πληροί τις προδιαγραφές σαν δημόσιο αρχείο υποκείμενο στο δικαίωμα στη πρόσβαση βάσει κοινού δικαίου», επειδή μολονότι ήταν κομμάτι τις διερεύνησης της επιτροπής, στόχευε στη συλλογή πληροφοριών και ούτε έκανε συστάσεις ούτε πρότεινε νομοθεσία. Συνεπώς, αναφέρει, υπάγεται στις καλύψεις της 1ης Τροπολογίας του συντάγματος των ΗΠΑ, που προστατεύει τους νομοθέτες ενώ φτιάχνουν προσχέδια νόμου.
Το κυβερνητικό συμφέρον να κρατηθεί απόρρητη η πληροφορία υπερβαίνει το δημόσιο συμφέρον, έγραψε ο Χάουελ…
Φωτογραφία από τα βασανιστήρια κρατούμενων από τη CIA σε Ιράκ και Αφγανιστάν