Σούδα: αναβάθμιση της νατοϊκής βάσης

Σούδα: αναβάθμιση της νατοϊκής βάσης

Στις 22/6, ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, τα λεγόμενα «προγράμματα ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού» συνολικής αξίας 800 εκ. €.
Η κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών συνεχίζεται με υπέρογκα ποσά να δίνονται για την αγορά νέων ελικοπτέρων ΜH-60R, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση πυραυλικών συστημάτων και 38 επιπλέον F-16. Ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 190 εκ. € θα δοθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, ώστε να μετατραπεί σε σημείο μόνιμης στάθμευσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού
Με την ολοκλήρωση μιας πρώτης φάσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και την πλάστιγγα στο ουκρανικό μέτωπο να γέρνει υπέρ της Ρωσίας, φαίνεται πως ΗΠΑ και δυτικοί ιμπεριαλιστές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την όξυνση της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά με οικονομικά μέτρα. Μπαίνουν όλο και βαθύτερα σ’ αυτή την επικίνδυνη πορεία προς την εξάπλωση του πολέμου, για το τσάκισμα των ανταγωνιστών τους – και βέβαια της εργατικής τάξης. Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού στρατού: «πρέπει να ετοιμαζόμαστε και πάλι για πόλεμο στην Ευρώπη». Ανοίγεται μια σκοτεινή περίοδος με τρομακτικούς κινδύνους για εξάπλωση και γενίκευση των πολεμικών συγκρούσεων.
Οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου και των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία επισφραγίζουν για ακόμη μια φορά την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση της ΕΕ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο χαμένο, καθώς η ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια οδηγούν σε μια κατάσταση «πολεμικής οικονομίας», σε ένα κύμα φτωχοποίησης και κοινωνικής πόλωσης (π.χ. η προώθηση του δελτίου σε βασικά αγαθά), ακόμα και σε επισιτιστική κρίση. Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση της ΝΔ, από τους πιο πιστούς συμμάχους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεπερνάει κάθε όριο. Μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση (Σούδα, Άραξος, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), δίνοντας αστρονομικά ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα και στέλνοντας ασταμάτητα στρατιωτική βοήθεια με όπλα στην Ουκρανία, κυβέρνηση και ελίτ εκθέτουν τον ελληνικό λαό σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους.
Το πιο άμεσο και τρανταχτό παράδειγμα είναι η όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, όπου η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά με την ομιλία στο αμερικάνικο Κογκρέσο και τους νέους εξοπλισμούς. Ο ελληνικός καπιταλισμός ουσιαστικά, ελπίζοντας σε μια στήριξη των δυτικών ιμπεριαλισμών και των ΗΠΑ, είναι ολοένα και πιο πρόθυμος να εμπλακεί σε ένα τυχοδιωκτικό «θερμό επεισόδιο» με τον τούρκικο καπιταλισμό.
Αυτή η νέα φάση όξυνσης των πολεμικών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σημαίνει το τσάκισμα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η ελληνική οικονομία είναι βαθιά χρεοκοπημένη και στηρίζεται σε αεριτζίδικες «επενδύσεις», ξεπουλώντας και διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό. Η ΝΔ, προσπαθώντας να διαχειριστεί αυτή τη δομική κρίση , ενισχύει με δισεκατομμύρια τους καπιταλιστές και τους πλούσιους, κατευθύνει τεράστια ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες, στους εξοπλισμούς και στην αστυνομία, την στιγμή που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο για το εισόδημα των νοικοκυριών, που εξαϋλώνεται μπροστά στην πληρωμή λογαριασμών, ενοικίου και σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση, ακόμη και σ’ αυτή την κατάσταση που το 50% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, κατεβάζει νέο νομοσχέδιο που χτυπάει τη ρίζα των κατακτήσεων του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου και βάζει τη σφραγίδα της ιδιωτικοποίησης, όπως και ετοιμάζει νομοσχέδιο για την υγεία, που διευκολύνει την δραστηριοποίηση των ιδιωτών στον χώρο της υγείας, φορτώνοντας το κόστος της υγείας στους εργαζόμενους, μειώνει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και εντείνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Η ανθρώπινη ζωή ευτελίζεται μπροστά στα κέρδη τους. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, και κυρίως την καταστολή του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, ώστε να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία μια ενότητα γύρω από τα «εθνικά συμφέροντα» και την «εθνική απειλή», με μοναδικό σκοπό να αποκρύψει τον ταξικό χαρακτήρα του πολέμου και της κρίσης.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ένας ταξικός πόλεμος, άδικος για τους εργαζόμενους και τους «από κάτω» όλου του πλανήτη! Οι οικονομικές επιπτώσεις, που βιώνει η ελληνική εργατική τάξη, αλλά και κάθε εργατική τάξη στον κόσμο, είναι καταστροφικές και θα είναι ακόμη περισσότερο σε ενδεχόμενη γενίκευση των πολεμικών συγκρούσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανοίξει έναν ολομέτωπο πόλεμο απέναντι σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Δεν χωράει κανένα βήμα πίσω ή δισταγμός. Η επιβίωσή μας είναι υπόθεση της τάξης μας, δηλαδή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μπροστά στον πόλεμο δεν θα κάτσουμε θεατές! Να δημιουργήσουμε αντιπολεμικές επιτροπές αγώνα σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή, ώστε να μπλοκάρουμε την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και οποιονδήποτε άλλο πόλεμο. Να παλέψουμε ενάντια στην ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνηση, γιατί «στην ίδια μας την χώρα είναι ο εχθρός». Χτίζοντας ένα μαχητικό και αποφασιστικό αντιπολεμικό κίνημα, που θα έχει ως θεμελιακή βάση την ταξική ανεξαρτησία και τον επαναστατικό διεθνισμό, με πρόταγμα του αγώνα το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, χωρίς πολέμους Σοσιαλιστικός».