Συνέδριο ΝΔ: Τζούφια τα επικοινωνιακά συνθήματα εμψύχωσης – Βροχή τα “συντροφικά” αλληλοκαρφώματα 

Από την Εργατική Πάλη Ιουνίου

 

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» (!) πραγματοποιήθηκε το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, στις 6-8 Μάη στο Athens Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Αθηνών.  Ένα συνέδριο που βρίσκει την κυβέρνηση και το κυβερνόν κόμμα στριμωγμένους όσο ποτέ άλλοτε. Η επέλαση της ακρίβειας στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά μονοπωλεί τη συζήτηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η αγωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας κλιμακώνεται, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τρομάζουν και τους πιο αισιόδοξους, ενώ η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την ελληνική κοινωνία. 

Σε αυτό το βαρύ και ασήκωτο κλίμα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε δίχως να επιδείξει κανένα πολιτικό σχέδιο, ούτε ουσιαστικά μέτρα, με αποκλειστικούς στόχους τον εξωραϊσμό της εικόνας της κυβέρνησης και τη συσπείρωση του εσωκομματικού ακροατηρίου εν όψει εκλογών. Έτσι κι αλλιώς, η όλη διαδικασία ήταν υποβαθμισμένη από την κομματική ηγεσία, καθώς -παρά την αναβολή του συνεδρίου τον περασμένο Δεκέμβριο- είχε προηγηθεί η εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα από την Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη το 2019. 

 

«Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος» 

Στις δύο παρεμβάσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε με επικοινωνιακούς τρόπους να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα, περιγράφοντας μια μαγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ότι δήθεν κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όλα ήταν καλώς καμωμένα, με λογικά άλματα περί «ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος», περί «πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας διεθνώς», περί «εξουδετέρωσης των συνεπειών της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου» κ.α! Όχι μόνον δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά υπερθεμάτισε για το success story της πανδημίας, ότι δήθεν «μείναμε όρθιοι» και «έγινε έργο στο ΕΣΥ»!  Προσπάθησε έτσι μάταια να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το ράλι του πληθωρισμού, την εγκατάλειψη της δημόσιας παιδείας και υγείας, τους περίπου 30.000 νεκρούς της πανδημίας, την ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας σε  αριθμό απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Μπορεί η νέα Πολιτική Επιτροπή που εξελέγη να αποτελείται -όπως διαφημίζει η κυβέρνηση- κατά 75% από νέα πρόσωπα, αυτό όμως δεν σημαίνει και «ανανέωση». Στις 6 θεματικές για την «ασφάλεια», το «περιβάλλον», «τη δίκαιη ανάπτυξη», τα «διεθνή», το «κόμμα» και τη «νεολαία», οι σύνεδροι ανακύκλωναν τις παλιές αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές: ιδιωτικοποιήσεις, μείωση κοινωνικών δαπανών, φοροαπαλλαγές/ εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, πολιτική πτωχοκομείου με επιδόματα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.λπ. Την ίδια στιγμή, με έμφαση προβάλλονταν οι θέσεις για ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έλεγχο-γκετοποίηση  των γειτονιών. 

 

Βαθιές ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο  

Η αλήθεια είναι ότι τα επικοινωνιακά αποθέματα της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ένα μείγμα οργής και ειρωνείας την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, τις διαρκείς επιδοτήσεις της φτώχειας. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι βουλευτές, που όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της επανεκλογής τους, τόσο πιο ανοιχτά αποτυπώνουν την δυσαρέσκειά τους. 

Πολλοί στηλίτευσαν τη μη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τους υπέρογκους λογαριασμούς. Άλλοι γκρίνιαζαν ότι «κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκοπεί από τα απλά μέλη του κόμματος». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του δημάρχου Άργους Δημ. Καμπόσου, όταν (υποτίθεται ότι) ο πρωθυπουργός τον είχε διαγράψει το 2018. Οι έντονες ενδοκομματικές αντιδράσεις απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τον πρωθυπουργό από τον αποκλεισμό των γαλάζιων συνδικαλιστών από το συνέδριο, υπό τον φόβο των αντιδράσεων για ΔΕH, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ. Οι καραμανλικοί υιοθέτησαν και στο συνέδριο στάση αδράνειας, ενώ ο προσφάτως παραιτηθείς από το ΕΛΚ, Γ. Κύρτσος, έλουσε τον πρωθυπουργό με κοσμητικά επίθετα όπως «λομπίστας», «αυταρχικός», «αλλεργικός στην κριτική».  

Νέοι εσωκομματικοί πόλοι εμφανίζονται γύρω από υποψήφιους που διεκδικούν τον δικό τους χώρο και ρόλο. Με αιχμές τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνοντας λόγο για «στεναχώριες, πικρίες, προβληματισμούς και αστοχίες» της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος εμφάνιζε ως επιτυχίες της κυβέρνησης το προσωπικό του έργο, βλ. η παρουσία του στην Άγκυρα.  

Όμως, η κορυφαία στιγμή του συνεδρίου ήταν η ανοιχτή σύγκρουση Σαμαρά – Μητσοτάκη,  που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του εσωκομματικού ακροατηρίου. Μαζί με τους γραφικούς πανηγυρισμούς για την τηλεοπτική επιτυχία του Αγίου Παϊσίου(!), ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως εκφραστής της ακραίας δεξιάς πτέρυγας, κάνοντας λόγο για «λόμπι του κατευνασμού» που «σχεδιάζει τις Πρέσπες του Αιγαίου», δηλαδή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επιτέθηκε ανοιχτά στο κυβερνητικό επιτελείο ότι έχει μετατρέψει το κόμμα σε… Ποτάμι, υποχρεώνοντας τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, το 2012, η Ν.Δ. έφτασε στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 18%. Το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρώην πρωθυπουργός από το γαλάζιο ακροατήριο, επικροτώντας ουσιαστικά την σκληρή εσωκομματική κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη, προκάλεσε ψυχρολουσία στο Μαξίμου. 

Σε αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» ο στόχος της κομματικής συσπείρωσης αποδείχτηκε άπιαστο όνειρο. Ούτε έπεισαν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στα  τέλη της άνοιξης του 2023, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση –και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος- ότι θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να προλάβει την εμβάθυνση της κυβερνητικής φθοράς. Μπορεί η πορεία προς τις επικείμενες κάλπες γενικότερα να λειτουργεί κατευναστικά για τις αντίρροπες εσωκομματικές δυνάμεις, όμως η συνεχής φθορά της κυβέρνησης είναι τόσο έντονη το τελευταίο διάστημα που τις βλέπουμε πλέον να εκδηλώνονται ανοιχτά και δημόσια, γεγονός που φανερώνει και την προετοιμασία των εσωκομματικών παικτών για την επόμενη μέρα των εκλογών.