Aλγερία: φίμωση του PST;

του Adel Abderezak

 

28 Μαΐου 2022, Μετάφραση από το internationalviewpoint.org

 

Οι δραστηριότητες του PST (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) μόλις τέθηκαν εκτός νόμου και τα γραφεία του έκλεισαν. Το PST είναι ένα αντικαπιταλιστικό και σοσιαλιστικό κόμμα, με μια αγωνιστική ιστορία περίπου 50 χρόνων.

Έχει μισό αιώνα ιστορίας, που ξεκίνησε με την GCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Αριστερά) στην παρανομία και συνέχισε μετά τον Οκτώβριο του 1988 σε καθεστώς νομιμότητας. Ένα κόμμα που έχει το σχέδιο μιας ριζοσπαστικής αριστεράς, τόσο ουσιαστικό για το πολιτικό πεδίο της χώρας μας. Ένα κόμμα που έχει συνδεθεί, με σεβασμό και μεγάλη αυταπάρνηση, με την επαναστατική ενέργεια των φοιτητών και νέων εργατών που προσπάθησαν να συνεχίσουν τους αγώνες της δεκαετίας του 1970 μέχρι το hirak [το σημερινό λαϊκό κίνημα στην Αλγερία και άλλες χώρες του Μαγκρέμπ]. Ένα κόμμα που προσπαθεί να δώσει ορθολογική κατεύθυνση στην κοινωνική οργή, με ένα σχέδιο πολιτικής συνειδητοποίησης με μεγάλη ζέση και σίγουρα με λάθη και αποτυχίες. Αυτό το κόμμα, που είναι ακόμα νέο στην ιστορία και στις συνιστώσες του, πρέπει να υπάρχει, πρέπει να είναι ενεργό, πρέπει να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο χτίσιμο αυτής της Αλγερίας που απαιτεί το hirak.

H φίμωση ενός κόμματος είναι ένας πολύ κακός οιωνός. Η καταδίκη του για τη συμμετοχή του στο hirak είναι ένα εμπόδιο για τις πολιτικές ελευθερίες. Το πεδίο των αγωνιστών είναι ανεκτίμητο, παρά την προσπάθεια να χτυπηθεί η αξιοπιστία του. Επιτρέπει να υπάρχει ένας ορθολογισμός στην πολιτική δράση, να «συλληφθεί» η οργή που δημιουργεί ταραχές και να προωθηθεί η δημοκρατική κουλτούρα. Είναι, διαμέσου των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, ένα αντίβαρο στην κρατική πολιτική αυτών που βρίσκονται στην εξουσία. Και αυτή είναι η βάση ενός δημοκρατικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού που είναι τόσο απαραίτητος για την Αλγερία μας.

Δώστε πίσω στο PST τα κλειδιά – γιατί είναι επίσης τα κλειδιά της ελπίδας!