ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 8/2022

 

Αθήνα,27/1/2022

Σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Στη συνάντηση του Σωματείου μας με την εργοδοσία στις 21/12/2021, οι εκπρόσωποι της διοίκησης μας είχαν ενημερώσει πως οι ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας α) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον τόπο παροχής εργασίας και πως β) πως δεν θίγουν κανένα άλλο εργασιακό όρο. Ωστόσο:

1. Σε κάποιες από τις νέες ατομικές συμβάσεις της τηλεργασίας επαναφέρεται το θέμα αλλαγής ωραρίου (8,5 ώρες) και αλλαγής του διαλείμματος σε μη εργάσιμο χρόνο.

Οι τροποποιητικές συμβάσεις που δόθηκαν στους συνάδελφους σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν τον όρο που προβλέπει πως το διάλειμμα είναι μη εργάσιμος χρόνος, σε όσους συναδέλφους ήδη το έχουν αποδεχθεί και υπογράψει.  Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις συναδέλφων που δουλεύουν σε ωράριο 9:00-17:00 με μισή ώρα διάλειμμα εντός εργάσιμου χρόνου και  έχουν λάβει σύμβαση με  συγκεκριμένο όρο, που θέτει ζήτημα αλλαγής του μισάωρου διαλείμματός τους σε μη εργάσιμο χρόνο και άρα αλλαγή του ωραρίου τους σε 9:30-17:30. Διατηρείται δηλαδή η αλλαγή διαλείμματος, που εναρμονίζεται πλήρως με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Εφιστούμε την προσοχή ωστόσο σε κάθε συνάδελφο να εξετάσει προσεκτικά το τί καλείται να αποδεχθεί, καθώς η διοίκηση δεν μας έχει αποστείλει αντίγραφο της ατομικής σύμβασης που προωθεί στους συναδέλφους, αν και έχει δεσμευτεί λεκτικά πως δεν θα αλλάξει τους ήδη υφιστάμενους όρους.

2. Με τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας εισάγεται η έννοια της «τηλετοιμότητας».

Η διοίκηση δεν ανέφερε και δεν έδωσε καμία εξήγηση για τον συγκεκριμένο… «δόκιμο» όρο. Υποθέταμε πως προσπαθεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο το σημερινό «stand by» ωστόσο ο όρος υπάρχει στη σύμβαση που έλαβαν συνάδελφοι που δεν εργάζονται σε καθεστώς ετοιμότητας. Ο όρος προβλέπει πως ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε «ετοιμότητα κλήσης/τηλετοιμότητα (ψηφιακή ή τηλεφωνική) και να ανταποκρίνεται σε αυτήν, σε περίπτωση που πιθανολογηθεί έκτακτη επιχειρησιακή ανάγκη και κατόπιν εγγράφου σχετικού αιτήματος του Εργοδότη, σε χρόνο πέραν του νόμιμου ωραρίου του» και πως «τα χρονικά όρια τηλετοιμότητας και ο χρόνος προειδοποίησης του τηλεργαζόμενου θα ρυθμίζονται αναλόγως, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών». Σε άλλο σημείο προβλέπει πως η αμοιβή του συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, θα πραγματοποιηθεί με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

Δηλαδή για το πως ακριβώς θα λειτουργήσει το καθεστώς «τηλετοιμότητας», η διοίκηση παραπέμπει σε νέο συμφωνητικό, το οποίο ωστόσο δεν παρατίθεται, ενώ προκαταβολικά ο εργαζόμενος που υπογράφει τη νέα ατομική σύμβαση καλείται να το αποδεχθεί χωρίς να γνωρίζει τους ακριβείς όρους(!). Ουσιαστικά, εφ’ όσον το νέο καθεστώς εισάγει την έννοια συνεχούς επαφής του εργαζόμενου με την εργασία, παραβιάζει τη γενική αρχή αποσύνδεσης από τα ηλεκτρονικά μέσα με τη λήξη του ωραρίου του. Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε όταν η διοίκηση δεήσει να ενημερώσει τους εργαζόμενους τι ακριβώς εννοεί όταν ζητά να γίνει προκαταβολικά αποδεκτή η «τηλετοιμότητα», αλλά τότε θα είναι αργά για όποιον ήδη έχει υπογράψει.

3. Με τις νέες ατομικές συμβάσεις ο κάθε εργαζόμενος δεν συμφωνεί απλώς να εργάζεται εσαεί από το σπίτι του, αλλά παραχωρεί το δικαίωμα στον εργοδότη να τον καλεί κατά βούληση στο γραφείο ή στο σπίτι αναλόγως το πως τον συμφέρει να κατανέμει τα έργα και τον χρόνο εργασίας.

Η ποσόστωση που προβλέπεται 60%-40% (ή 80%-20%) αναφέρεται σε ετήσια βάση. Ακόμη και αυτή η ποσόστωση όμως «…δύναται να καθορίζεται από τον Εργοδότη σύμφωνα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες…». Αυτό πραγματικά δεν δίνει καμία δυνατότητα προγραμματισμού στον εργαζόμενο. Οφείλει ο καθένας να συμμορφωθεί στο πρόγραμμα που θα ορίζει ο εργοδότης.  Οι συνάδελφοι που θα υπογράψουν δεν θα έχουν καμία δυνατότητα προγραμματισμού ή διαμοιρασμού του χρόνου τους, όχι σε επίπεδο μήνα, ούτε σε επίπεδο εβδομάδας. Κινδυνεύει το προσωπικό πρόγραμμα κάθε συναδέλφου να εξελιχθεί σε «λάστιχο» (π.χ. «έλα στο γραφείο σήμερα», «αύριο να εργαστείς από το σπίτι», κ.λπ.).

Συνάδελφοι,

Παρά τα επιμέρους και επιφανειακά «οφέλη» που μπορεί να έχει η έκτακτη κατάσταση της τηλεργασίας, επαναλαμβάνουμε πως η μονιμοποίηση και η επέκτασή της θα επιδράσει καταλυτικά στην εργασία μας. Εκτεταμένη και μόνιμη τηλεργασία σημαίνει:

  • Κατακερματισμός και αποδυνάμωση των συλλογικών διεκδικήσεων
  • Αποδυνάμωση της απεργίας
  • Ατομικοποίηση και αποξένωση των εργαζομένων
  • Συμπίεση και αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων (απολύσεις, μειώσεις μισθών, κ.λπ.)
  • Απορρύθμιση και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
  • Μετακύλιση του πραγματικού λειτουργικού κόστους (θέρμανσης, ρεύματος, κ.λπ.) στους εργαζόμενους.

Επίσης κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε ατομικώς τα δικαιώματά μας, υπογράφοντας μια ατομική σύμβαση εργασίας, αποδυναμώνουμε τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας μας και άρα της διεκδίκησης υπογραφής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το μόνο δηλαδή μέσο για τηβελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων μας.

Καλούμε ξανά τους συνάδελφους να μην αποδεχτούν το «υβριδικό εργασιακό μοντέλο» και να μην υπογράψουν την τροποποιητική σύμβαση εργασίας, που θα καταστήσει μόνιμα το σπίτι τους χώρο εργασίας.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον