ΠΕΝΕΝ: Ετήσιο Γενικό Συμβούλιο ΠΝΟ Σε πλήρη εξέλιξη η βρώμικη πολιτικό-συνδικαλιστική συναλλαγή!

Ετήσιο Γενικό Συμβούλιο ΠΝΟ

Σε πλήρη εξέλιξη η βρώμικη πολιτικό-συνδικαλιστική συναλλαγή!

 

Δελτίο Τύπου

 

Με καθυστέρηση τριών ετών (εξαιτίας της πολύμηνης δικαστικής διαμάχης και της ρήξης των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με τον πρώην Γ.Γ της ΠΝΟ Γ. Χαλά) πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 14/1/2022.

Στο Γενικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά τέθηκε σε εφαρμογή το αντιδραστικό και απαρχαιωμένο καταστατικό το οποίο βασίζεται σε διατάξεις βασιλοχουντικές και αυτές του αντεργατικού νόμου 330/76 με βάση τον περιορισμό του 1/10 με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 38 αντιπροσώπων που είχαν εκλεγεί από τα πρωτοβάθμια Ναυτεργατικά Σωματεία. Έτσι ο πραγματικός αριθμός των 115 κατήλθε στους 78 (μαζί με τον Γ.Γ της ΠΝΟ)!!!

Στο Γενικό Συμβούλιο ο συσχετισμός ήταν ο εξής: Το μπλοκ του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού 38, το μπλοκ των σωματείων του ΠΑΜΕ 24 άτομα, η ΠΕΝΕΝ 11 και η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρονικών – Ηλεκτρολόγων Ε.Ν 5 αντιπρόσωποι.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Ένωσης Ηλεκτρολόγων για πρώτη φορά σε Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταψήφισε τον απολογισμό δράσης ψηφίζοντας λευκό στον προγραμματισμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο συσχετισμός διαμορφώθηκε ως εξής: Μπλοκ Τσικαλάκη 38+1 (ηλεκτρολόγος)=39, ΠΑΜΕ 24, ΠΕΝΕΝ 11, Ηλεκτρολόγοι 4 (1 τάχθηκε υπέρ της πλειοψηφίας της ΠΝΟ). Σύνολο 39.

Είναι προφανές ότι το μπλοκ των οπαδών της γραμμής στήριξης του εφοπλιστικού – κυβερνητικού δόγματος περί ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας δεν είχε πλειοψηφία στο ανώτερο όργανο της ΠΝΟ.

Παίρνουμε υπόψη τέσσερα βασικά ζητήματα για να κρίνουμε την έως τώρα πορεία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ με επικεφαλής τον Μ. Τσικαλάκη:

  • Την γραμμή τους στα Ναυτεργατικά προβλήματα.
  • Την θέση τους απέναντι στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Ναυτιλίας και την κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική.
  • Την υπεράσπιση του αναχρονιστικού (και καταδικασμένου στην συνείδηση των Ναυτεργατών) καταστατικού της Ομοσπονδίας.
  • Την διατήρηση της άθλιας συναλλαγής με την υπογραφή συμβάσεων με εφοπλιστές για την διατήρηση του καθεστώτος της άνισης αμοιβής και εργασιακής μεταχείρισης των αλλοδαπών Ναυτεργατών στην ελληνόκτητη Ναυτιλία που αποφέρει ετησίως 6 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΝΟ!

Από τα παραπάνω απορρέει ότι η «νέα» ηγεσία και πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι προσηλωμένη απόλυτα στην γραμμή εφοπλιστών – κυβέρνησης και αποτελεί αντικειμενικά τον συνδικαλιστικό βραχίονα για να υλοποιείται η πολιτική τους στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και άλλα ναυτεργατικά προβλήματα.

Αυτή η τακτική όλα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην καταβαράθρωση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, στην δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, στην συντριβή συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των απόμαχων της θάλασσας!

Στην ΠΝΟ όλες τις τελευταίες δεκαετίες το εφοπλιστικό κατεστημένο είχε και έχει τον πρώτο λόγο στην γραμμή της και τα πρόσωπα τα οποία αναδεικνύονται σε αυτή!!

Στο έδαφος αυτής της αναμφισβήτητης αλήθειας και πραγματικότητας και με όρους ταξικής ανάλυσης – τοποθέτησης, σε ένα όργανο όπως είναι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, δυνάμεις που έχουν αγωνιστική αναφορά στα εργατικά και Ναυτεργατικά προβλήματα, στοιχειωδώς θέση τους θα πρέπει να είναι η οργανωμένη καταδίκη – αποδοκιμασία αυτής της πολιτικής.

Πως το ΠΑΜΕ ξελάσπωσε και έδωσε σανίδα σωτηρίας στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Η σύγκληση του ετήσιου Γ.Σ ανακοινώθηκε εδώ και ένα μήνα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, κάθε σωματείο, πέρα από τους τακτικούς Συνέδρους, προσθέτει μεγάλο αριθμό αναπληρωματικών έτσι ώστε να καλύψει απουσίες που τυχόν προκύψουν από ναυτολογημένους τακτικούς αντιπροσώπους και στην παρούσα φάση, λόγω μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, οι αναπληρωματικοί να καλύπτουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή κώλυμα!

Ας δούμε πώς στήθηκε το σκηνικό από την πλευρά των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (αντιπρόσωποι σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – Στέφενσων) στην γραμμή οι πρώτοι να περάσουν το ποτάμι χωρίς να βραχούν…..

  • Στην έναρξη του Γενικού Συμβουλίου απουσίαζαν 4 αντιπρόσωποι (ένας της ΠΕΜΕΝ) που προσήλθε περί το τέλος του Γ. Συμβουλίου και τρεις αντιπρόσωποι από το Στέφενσων!!!
  • Οι «φίλοι μας» του ΠΑΜΕ θέλουν να πιστέψουμε ότι οι τακτικοί και οι δεκάδες αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι του Στέφενσων «ασθένησαν» ως δια μαγείας όλοι μαζί ή ότι η οργάνωση που διαθέτουν είναι κατώτεροι από αυτή του εργοδοτικού συνδικαλισμού ή σωστότερα η δική τους είναι για τα σκουπίδια!
  • Αυτό το άθλιο σκηνικό στήριξης είχε παρουσιαστεί για άλλη μια φορά από το ΠΑΜΕ στο παρελθόν (Γ.Σ 2013) που τότε για να στηριχθεί ο Χαλάς οι αντιπρόσωποι της ΠΕΕΜΑΓΕΝ δήλωσαν «αποχή» από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα στον Απολογισμό – Προγραμματισμό να υπάρξει ισοψηφία!!!
  • Αυτή την φορά δεν τους έφθανε η συνειδητή σχεδιασμένη και από κοινού οργανωμένη επιχείρηση για την στήριξη του εκλεκτού της ΕΕΕ και του ΥΕΝ Μ. Τσικαλάκη, έκαναν ακόμη ένα βήμα στον κατήφορο τον οποίο έχουν πάρει, αυτόν της σύμπλευσης με το εφοπλιστόδουλο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ αποχώρησαν από το Γενικό Συμβούλιο ώστε στην μέτρηση των δυνάμεων που τάσσονται κατά του ανύπαρκτου απολογισμού δράσης (που μέσα περιλαμβάνονταν και η υπογραφή ΣΣΕ στην Α/Κ η οποία είχε 0+0% αυξήσεις για 2020-2021!!!) να μην προσμετρηθούν και οι δικές τους ψήφοι!

Παρά την χοντροκομμένη συμπόρευση και στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην πλειοψηφία της ΠΝΟ και στον Γ.Γ (εάν πάρουμε σαν βάση την θέση του ΠΑΜΕ πριν την αποχώρηση από την ψηφοφορία ότι καταψηφίζουν τον απολογισμό) το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται είναι 39 υπέρ – 39 κατά!!!   

Από πού προκύπτει για τους νεόκοπους φωστήρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, η εκτίμηση στην ανακοίνωσή τους περί απόλυτης πλειοψηφίας στην έγκριση των πεπραγμένων, εκτός και εάν έχουν πάρει έγκριση από τα τρία Σωματεία του ΠΑΜΕ ότι η δήλωσή τους περί καταψήφισης ήταν προσχηματική!!

Είναι ξεκάθαρο ότι από το ξεκίνημα της θητείας του νέου Γ.Γ, όσο και αν ο ίδιος εθελοτυφλεί, το αποτέλεσμα συνιστά ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης στην πολιτική και τακτική που ακολουθεί…. 

 

Κατά συνέπεια θεωρούμε βαρύτατο ατόπημα αυτούς τους αναληθείς ισχυρισμούς. Αντίθετα αυτό που προσπαθούν νυχθημερόν να οικοδομήσουν είναι ένα νέο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αδιαφανές καθεστώς μέσα στην ΠΝΟ έστω και με τις καταφανείς παλινωδίες του ΠΑΜΕ δέχθηκαν ένα ισχυρό ράπισμα που δείχνει ότι καθόλου δεν έχουν την εμπιστοσύνη αυτού του οργάνου που είναι ανώτερο και κυρίαρχο έναντι της Διοίκησης, που αποτελείται από τους 13 Προέδρους που είναι εξ οφιτσίου διορισμένοι στο Δ.Σ της ΠΝΟ!!!

Κατά τα λοιπά η γραμμή του ΠΑΜΕ έχει φθάσει στα όρια του διασυρμού πλέον αφού οι 5 ομιλητές τους δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να ψελλίσουν για την βρώμικη πολιτικο-συνδικαλιστική συναλλαγή που έκανε με την δική τους συναίνεση ηγετικό στέλεχός τους (πρώην Πρόεδρος Στέφενσων) με τον διορισμό στον σκληρό πυρήνα του μηχανισμού της ΠΝΟ, επιτέθηκαν μαζί με τον φίλο τους Μ. Τσικαλάκη ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και τον Πρόεδρό της και φυσικά δεν αντάλλαξαν την παραμικρή κριτική μεταξύ τους!!

Τέλος χρησιμοποίησαν ως άλλοθι για την αποχώρησή τους στην φάση της ψηφοφορίας το καταστατικό το οποίο όμως στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που είχαν με το μπλοκ των εργοδοτικών συνδικαλιστών άλλα θέματα έβαλαν στο παζάρεμα κι όχι αυτό της τροποποίησης του καταστατικού!

Το άθλιο αυτό παιχνίδι που έχουν στήσει είναι βαθιά νυχτωμένοι εάν πιστεύουν και οι μεν και οι δε ότι θα παραπλανήσουν τους Ναυτεργάτες σερβίροντάς τους κουτόχορτο…..

Να γνωρίζουν ότι οι Ναυτεργάτες διαθέτουν αλάνθαστη κρίση και υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι με την πλευρά της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και ποιοι συστηματικά τους εμπαίζουν, τους εξαπατούν και ξεπουλούν τα δικαιώματά τους και τα δίκαια αιτήματά τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει για άλλη μια φορά, περισσότερο ίσως από ποτέ, η ανάγκη οι Ναυτεργάτες να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Αυτό και μόνο μπορεί να δώσει ώθηση στα οξυμένα προβλήματά τους, αυτό και μόνο φοβούνται κυβέρνηση – εφοπλιστές, αυτό και μόνο μπορεί να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.

Σε αυτή την γραμμή πορεύεται η ΠΕΝΕΝ καθιστώντας σαφές ότι η οργάνωση των ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια, οι δίκαιες διεκδικήσεις τους, η επίλυση των αιτημάτων τους απαιτούν ενότητα, συσπείρωση, αγωνιστικότητα, ενεργητικό ρόλο και συμμετοχή και οι ίδιοι να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα προβλήματα που τους ταλανίζουν!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ