Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης – παιδεία & υγειά για όλους

ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 – Συμμετέχουμε στη ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην Ακρίβεια

Αθήνα, 12:00, Σύνταγμα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την αρπακτική, μνημονιακή διαχείριση της κρίσης με μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η ελληνική οικονομία μπαίνει για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και το 50% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, ενώ οι οικογένειές μας εξουδετερώνονται οικονομικά από το οδυνηρό κύμα ακρίβειας. Η εγκληματική και αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, με τα απανωτά, αναποτελεσματικά λοκ-ντάουν και τους πάνω από 21.000 νεκρούς, συμπληρώνεται με το τσάκισμα κάθε κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων και της νεολαίας καταργώντας την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και παιδεία. Η θέσπιση της ΕΒΕ σήμανε σκληρό πέταγμα 40.000 συμμαθητών μας εκτός πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση προχωράει σε αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ακόμη, με ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από 50.000 ημερησίως, επιχειρούν να ανοίξουν τα σχολεία μόνο με επιπλέον self test (!) και το απαράδεκτο μέτρο για επαναφορά σε τηλεκπαίδευση, όταν ανιχνευτούν κρούσματα στο 50% + 1 των μαθητών! Τα πάνω από 15.000 καταγραμμένα κρούσματα μαθητών και καθηγητών μόνο την 1η ημέρα ανοίγματος των σχολείων, όπως και οι ελλείψεις σε self-tests, δείχνουν το «επιτελικό μπάχαλο» της κυβέρνησης δολοφόνων της ΝΔ!

Στα ΑΕΙ άφησαν 16.000 κενές θέσεις, οδηγώντας δεκάδες τμήματα στο κλείσιμο. Βάζουν μπρος νέο, σαρωτικό κλείσιμο σχολών, για να γλιτώσουν εκατομμύρια που θα αρπάξουν αυτοί και οι πλούσιοι φίλοι τους, οι εξοπλισμοί και η αστυνομία, φορτώνοντας τα βάρη στους νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ήδη με το άνοιγμα των σχολείων εφαρμόζουν σειρά μέτρων, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, που θα ισχύσει από φέτος στην Α΄ Λυκείου. Το μέτρο αυτό είχε οδηγήσει το 2014 (τότε εφαρμόστηκε τελευταία φορά) το 75% των μαθητών να κοπούν σε τουλάχιστον 1 μάθημα, ενώ 2,5% έμεινε μετεξεταστέο.

Ακολουθεί η τριπλή αυτονόμηση των σχολικών μονάδων (οικονομική, διοικητική, παιδαγωγική) που τις μετατρέπει σε επιχειρήσεις, με «ανθρώπους της αγοράς» (χορηγούς), αφού οι δημόσιοι πόροι θα ελαχιστοποιηθούν ή θα μηδενιστούν. Αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργώντας σχολεία διαφορετικών «ταχυτήτων»: αυτά στις φτωχές γειτονιές και στην επαρχία δεν θα παίρνουν την ίδια μόρφωση με αυτά των πλουσιότερων περιοχών. Η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, με βάση αν διδάσκουν τα ψέματα Υπουργείου – Κυβέρνησης και αν εφαρμόζουν τα μέτρα εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Θα βαθμολογούνται αρνητικά αν αγωνίζονται, συνδικαλίζονται και απεργούν, αν προσπαθούν να ενώσουν μαθητές και γονείς για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αρνητική «αξιολόγηση» θα οδηγεί σε απόλυση, ποινική δίωξη ή μετακίνηση σε σχολεία πιο φτωχών γειτονιών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), ωθούν τους μαθητές στην επαγγελματική κατάρτιση, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη πελατεία για τους φίλους τους κολλεγιάρχες και φροντιστηριάρχες. Ετοιμάζουν την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για να καταργηθεί πλήρως η δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση, να αλωνίζουν οι ιδιώτες. Φτιάχνουν μια Αγορά της Εκπαίδευσης, μετατρέποντας την παιδεία σε εμπόρευμα, που θα αγοράζεται και πωλείται, ενώ οι νέοι θα είμαστε πελάτες και θα σπουδάζουμε ανάλογα με το μέγεθος του πορτοφολιού μας! Όλα αυτά για να πληρώσουμε οι εμείς και οι οικογένειές μας τα σπασμένα της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, για να πλουτίζουν πάνω στις ανάγκες μας η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επιχειρηματίες «φίλοι» τους και όλη η σημερινή ελίτ.

Χρέος μας είναι η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια στους ταξικούς αποκλεισμούς. Όλοι μαζί ενωμένοι, να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στον συνδικαλισμό, στην εργασία, στη ζωή. Να στηρίξουμε τις απεργίες των εργαζομένων και τους αγώνες των καθηγητών μας και να οργανώσουμε μαζί τους, με τους εργαζόμενους γονείς μας και τους φοιτητές μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες, για να σπάσουμε τις διαιρέσεις και την καταστολή της κυβέρνησης. ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Μέχρι την ανατροπή της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και κάθε «Αξιολόγησης». Για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας με ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα (δωρεάν τεστ για όλους, μικρότερα τμήματα κ.λπ.). Για Λεφτά για Παιδεία και Υγεία, όχι για Εξοπλισμούς. Για να ανασάνουν τα σπίτια μας από το τέρας της Ακρίβειας. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανατροπή αυτής της εγκληματικής κυβέρνησης των δολοφόνων, για μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.