Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Περισσότερες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

Υποσχέσεις και φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους – νεολαία

 

Με φόντο το ξεφτισμένο σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ προσπάθησε να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα οικονομικής «ανάπτυξης», που δίνει υποτίθεται περιθώρια για αυξημένες παροχές. Στην πραγματικότητα, η οικονομία βουλιάζει σε διαρκή χρεοκοπία, ενώ οι δανειστές έρχονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για την 12η αξιολόγηση, με στόχο την δραστική μείωση των πρωτογενών ελλειμάτων στο 0,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο (από 7,1% του ΑΕΠ φέτος).

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη συνεχίζουν στη γνωστή πεπατημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας 12ετίας: Ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο, πολιτική πτωχοκομείου και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα:

– Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% και η αναπροσαρμογή του στόχου της μεγέθυνσης από 3,6% σε 5,9% για φέτος –για τα οποία πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός–, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις απώλειες μέσα στο 2020, που ήταν από τις κορυφαίες σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και την 1/1/2022 η Ελλάδα αν δεν θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας, θα είναι σίγουρα μια απ’ αυτές με μείωση ρεκόρ.

– Τα 41 δισ. ευρώ που έριξε το ελληνικό δημόσιο στη «μάχη της πανδημίας» αύξησαν ήδη ή θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος, αυτή την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

– Η αύξηση των καταθέσεων κατά 35 δισ. ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αποθησαυρισμό των επιχειρήσεων, που ενίσχυσαν τους ήδη παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν αφορούν ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Το δεύτερο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας, οι περίφημες εξαγγελίες, δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, από τους μισθούς πείνας, την πανδημία, το κύμα ανατιμήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα και με την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς, το πολυδιαφημισμένο πακέτο ύψους 42,7 δισ. ευρώ αποδεικνύεται «άνθρακας»:

– Πολλές μειώσεις φόρων ήταν ήδη γνωστές και κλειδωμένες, όπως π.χ. το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα το 2022. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για επέκταση της απαλλαγής στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά μονιμοποίησης της συγκεκριμένης ελάφρυνσης από το 2023.

– Oι υποσχέσεις για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2022 κατά 8% μέσο όρο ήταν θολές και αφηρημένες, παραπέμπτοντας στον προϋπολογισμό του 2022. Πάντως το χαράτσι μονιμοποιείται, ενώ αν επαναληφθεί το προηγούμενο παράδειγμα του 2019, τότε κατ’ εξοχήν κερδισμένοι των μειώσεων θα είναι οι πλούσιοι με ιδιοκτησίες αξίας 1 εκ. ευρώ.

– Η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ (τώρα το αφορολόγητο όριο είναι 150.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ για πρώτη κατοικία), που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, έπεσε «κεραμίδα» σε όσους έσπευσαν ήδη να μεταβιβάσουν ακίνητα με γονική παροχή, θέλοντας να προλάβουν τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2022. Και βέβαια, μέσα στην κρίση εκτινάχθηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιάς, καθώς οι νεότεροι αδυνατούν να αναλάβουν τις περιουσίες των γονέων τους.

– Για το καυτό θέμα, τις αυξήσεις στις τιμές των πιο βασικών ειδών κατανάλωσης, ο πρωθυπουργός δεν είπε απολύτως τίποτε, πέρα από την… απειλή ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει συνδεθεί με πλήθος σκανδάλων συγκάλυψης και νομιμοποίησης των πάσης φύσης καρτέλ (βλ. και εσπευσμένη αλλαγή ηγεσίας, την επομένη των εκλογών). Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτες τις μεγάλες επιχειρήσεις στο ράλι αυξήσεων των τιμών, εξήγγειλε βέβαια μείωση ΦΠΑ από 24% στο 13% στον… καφέ και τον κινηματογράφο!

– Αμφίβολης αποτελεσματικότητας είναι το μέτρο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης με κρατική στήριξη 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αυξήσεων-«φωτιά» στο ρεύμα. Το βραχυπρόσθεσμο αυτό μέτρο, που εξειδικεύτηκε σε στήριξη 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης (αποδείχτηκε ότι δεν βγαίνουν παρά 9 ευρώ το μήνα), δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ρεύματος, κατά 140% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας από τον περασμένο Μάρτιο, από 50 σε 120 ευρώ/μεγαβατώρα! Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις, με μόνη «ενίσχυση» την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% (κοστίζει μόλις 15 εκ. ευρώ). Επίσης καμία προστασία δεν ανακοινώθηκε για τους καταναλωτές από την αλματώδη αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο (+91% φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό).

– Όσο για τις 50.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για νέους έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά χωρίς προϋπηρεσία εντός του 2022, αυτές θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο που δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση των νέων αλλά των εργοδοτών τους, αφού το μισό ποσό της ενίσχυσης θα πηγαίνει στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους, όχι όμως μηνιαίως –όπως κατάλαβαν οι περισσότεροι αρχικά– αλλά για όλο το διάστημα της ενίσχυσης! Δηλαδή 100 ευρώ παραπάνω για 6 μόνο μήνες, ενώ καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει μετά την λήξη του επιδοτούμενου εξαμήνου. Οι νέοι, που πετιούνται στην ανεργία, αποκλείονται από την ανώτατη εκπαίδευση λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ξυλοφορτώνονται σε κάθε τους διαμαρτυρία, θα μπορούν όμως να απολαμβάνουν 50 GB δωρεάν δεδομένα το μήνα στο κινητό τους από 1/1/2022, αν εμβολιαστούν!

– Από την άλλη μεριά, το καλάθι των παροχών για τις επιχειρήσεις είναι γεμάτο: νέα μείωση 3% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του φορολογικού συντελεστή από τον Ιανουάριο του 2022 στο 22% από 24% (κόστος 183 εκ. ευρώ), εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για τις «πράσινες και ψηφιακές» μπίζνες, φοροαπαλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις που δίνουν ώθηση στο μεγάλο κεφάλαιο. Και βεβαίως φτηνή εργατική δύναμη που εξασφαλίζουν τα επιδοτούμενα προγράμματα, ακόμα και ανήλικης εργασίας στα ξενοδοχεία, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα!

Ο πολύφερνος πρωθυπουργός τίποτε δεν είχε να μας πει για την αύξηση του κατώτατου μισθού (παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για έστω 2% αύξηση για το 2022), τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν καταργηθεί παντού, την ενίσχυση των συστημάτων παιδείας-υγείας, το χρεοκοπημένο Ασφαλιστικό Σύστημα, την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μπορούμε όμως όλοι να ελπίζουμε στην πιθανότητα να κερδίσουμε στα μέτρα-κληρωτίδα της φορολοταρίας!

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν βλέπουμε τον εαυτό μας στους πανευτυχείς επαγγελματίες και τα αισιόδοξα νεανικά χαμόγελα του videowall, που προβάλλονταν πίσω από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως Γη της Επαγγελίας. Για εμάς, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και συνολικά η κυβερνητική πολιτική έχει μόνο ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, μισθούς πείνας και επιδόματα-φιλοδωρήματα, καταστολή και ταπείνωση. Εμείς βρισκόμασταν έξω από το Βελλίδειο, διαδηλώνοντας για ψωμί-υγεία-παιδεία-ελευθερία. Αυτό τον δρόμο του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή, πρέπει να ακολουθήσουμε. Ακόμα πιο μαζικά, για να ανακόψουμε τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις, να πετύχουμε το γκρέμισμα αυτής της κυβέρνησης, που έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει δημοσκοπικά και στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ