Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
–
Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε το 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, γεωργούς στο επάγγελμα. Η οικογένεια του Ανέστη Βλάχου είχε έρθει στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία, μεγάλωσε φτωχικά στην Προσοτσάνη Δράμας. Στα νεανικά του χρόνια άρχισε να εκφράζει τις αριστερές του πεποιθήσεις και όπως αφηγείται: «Έτρεχα στα περιβόλια με τις προκηρύξεις στα χέρια και με κυνηγούσαν οι αστυνομικοί. Ήταν δύσκολα χρόνια τότε για όλους, όχι μόνο για μένα». Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, μαζί με άλλους σπουδαίους ηθοποιούς όπως τον Κ. Καζάκο. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί και έχασε το μάτι του.
Το 1955 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με ένα μικρό ρολό στον κινηματογράφο, στην ταινία «Μαγική Πόλη» του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου. Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη θα συνεχιστεί. Θα αναδειχτεί και θα εμφανιστεί πλέον σαν συμπρωταγωνιστής στην ταινία «Οι παράνομοι» δίπλα στον Τίτο Βανδή και τον Πέτρο Φυσσούν. Στην ταινία υπάρχει μία σκηνή όπου ο Ανέστης Βλάχος δολοφονείται από τους χωροφύλακες καθώς τρέχει προς το μέρος τους με σκοπό να παραδοθεί. Η λογοκρισία της εποχής έκρινε πως η σκηνή αυτή έθιγε την εικόνα της χωροφυλακής, ζήτησε από τον Κούνδουρο να την αφαιρέσει, εκείνος όμως αρνήθηκε και τελικά η ταινία μία εβδομάδα μετά την προβολή της απαγορεύθηκε. Θα συνεργαστεί με τον Νίκο Κούνδουρό ξανά στην επόμενη ταινία του το «Το ποτάμι». Την περίοδο ακμής του ελληνικού κινηματογράφου θα εμφανιστεί σε πολλές ταινίες που ερμήνευσε κυρίως δεύτερους ρόλους ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού», συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως τον Β. Γεωργιάδη, Μ. Κακογιάννη, Ντ. Δημόπουλο, Κ .Μανουσάκη κ.α. και θα συνεργαστεί με μεγάλους ηθοποιούς της χρυσής αυτής εποχής.
Το χειμώνα του 1966 ξεκινήσαν τα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του σκηνοθέτη Δήμου Θέου με πρωταγωνιστή τον Ανέστη Βλάχο. Η ταινία αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», τη σχετική με τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος. Με τον ερχομό της χούντας το 1967 τα γυρίσματα σταμάτησαν, η ταινία μπήκε στην παρανομία και τα γυρίσματα συνεχίζονταν κρυφά, με εθελοντική προσφορά εργασίας. Τον Ιούλιο του 1968 η ταινία ολοκληρώθηκε και μία κόπια της «φυγαδεύτηκε» στο εξωτερικό και παίχτηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας. Στη Μεταπολίτευση έγιναν οι συμπληρωματικές λήψεις και η ταινία πήρε την τελική της μορφή, έτσι όπως προβλήθηκε στο πρώτο φεστιβάλ της Μεταπολίτευσης, το φθινόπωρο του 1974. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ο Ανέστης Βλάχος κέρδισε επάξια για αυτή την ταινία το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Με την πτώση του ελληνικού κινηματογράφου, παράλληλα θα φθίνει και η συμμετοχή του Ανέστη Βλάχου στον ποιοτικό κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με την πολιτική (μέλος του ΠΑΣΟΚ) παρά τις λάθος επιλογές έζησε ταπεινά και πάντα οι τοποθετήσεις του ήταν με το μέρος των εργαζομένων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αγώνων τους.
Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του.
–
Δείτε εδώ:
Το Ποτάμι (1958)
Οι Παράνομοι (1958)
Κιέριον (1974)
–