ΜΑΗΣ ΤΟΥ 1968, συλλογή κειμένων των Πιέρ Φρανκ, Ερνέστ Μαντέλ, Ντανιέλ Μπενσαϊντ, Αλέν Κριβίν, Πάτρικ Σίηλ, Μωρήν Μακόνβιλ

Χρονολογία: Ιούνιος 2005
Σελίδες: 303
Τιμή: 12 ευρώ
Αποσπάσματα απο το βιβλίο
Ο Μάης του 1968 θα περάσει στην ιστορία σαν ο μήνας που άρχισε η γαλλική σοσιαλιστική επανάσταση. Ξεκινώντας με τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο Καρτιέ Λατέν και στο Πανεπιστήμιο, ο μήνας αυτός γνώρισε τη συμμετοχή στην πάλη ολόκληρης της εργατικής τάξης και μαζί μ’ αυτήν κι όλων των στρωμάτων του εργαζόμενου πληθυσμού (καινούργιες μεσαίες τάξεις, διανοούμενοι, αγρότες κλπ.). Αυτό γίνηκε τόσο ομόφωνα και ολόψυχα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όλες οι νέες δυνάμεις της χώρας πήρανε μέρος: οι μαθητές, οι φοιτητές, oι εργαζόμενοι νέοι, απασχολημένοι κι άνεργοι, μαζί και κείνοι με τις «μαύρες μπλούζες» που η μπουρζουαζία, οι υπουργοί και τόσοι άλλοι τους είχαν συκοφαντικά χαρακτηρίσει, ενώ δεν ήταν παρά θύματα της «καταναλωτικής κοινωνίας». Η νεολαία γίνηκε πρωτοπόρος μιας πάλης που ξετυλίχτηκε στους δρόμους με συγκρούσεις εξαιρετικά βίαιες με τις καταπιεστικές δυνάμεις του αστικού κράτους. Οι απεργίες, οι καταλήψεις εργοστασίων και κέντρων κάθε λογής, οι διαδηλώσεις στους δρόμους, πραγματοποιήθηκαν όχι μονάχα στο Παρίσι, αλλά σ’ όλη τη χώρα. Καμιά περιοχή δεν έμεινε άθικτη από το γιγαντιαίο κυκλώνα που ξέσπασε. Το καπιταλιστικό κράτος παρέλυσε για πολλές εβδομάδες και ξαναστηρίχτηκε τελικά στα πόδια του όχι τόσο χάρη στις δικές του δυνάμεις όσο χάρη στην αδράνεια, κι ακόμα χειρότερα στην προδοσία των διοικήσεων που ελέγχανε τη μεγάλη πλειονότητα των ζωντανών δυνάμεων της χώρας.
………………………………………………………………………
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του: το κίνημα δεν αγκάλιασε μόνο τους εργάτες, το βιομηχανικό και το αγροτικό προλεταριάτο κυρίως, καθώς και την πλειονότητα των μισθωτών. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές, που υπήρξαν οι πρωτοπόροι στο κίνημα, η συμμετοχή των μαθητών λυκείων και παράλληλα, μαζί τους, ένας μεγάλος αριθμός νέων εργατών, πολύ νέων: ηλικίας 14 – 18 ετών, είναι ένα φαινόμενο ολότελα νέο στην ιστορία. Υπήρξε πάντοτε στις επαναστατικές περιόδους μια συμμετοχή πολύ νέων, αλλά οι αναλογίες της ήτανε περιορισμένες και ποτέ δεν αγκάλιασε τη μεγάλη μάζα των εφήβων, όπως έγινε αυτή τη φορά. Τούτο ‘δω είναι ένα φαινόμενο που αξίζει μια σοβαρή κοινωνιολογική μελέτη. Φαινόμενο εξάλλου εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Όποιος παρακολούθησε από κοντά τη συμμετοχή αυτών των νέων ξαφνιάστηκε (εμείς τουλάχιστο τους θαυμάσαμε) για τη σοβαρότητα και την υψηλή πολιτική συνείδηση που εκδήλωναν, ξέχωρα από τη φλόγα την ιδιάζουσα στην ηλικία τους. Είναι για το κίνημα η υπόσχεση μιας άνθησης στα ερχόμενα χρόνια αγωνιστών και στελεχών με σημαντική κιόλας εμπειρία σε μια ηλικία που άλλοτε άρχιζε γενικά η στρατολογία στις οργανώσεις της νεολαίας.
……………………………………………………………………………………………
Τέλος το κίνημα γέννησε πολλές αυθόρμητες μορφές οργάνωσης, σχετισμένες ή όχι με τις προηγούμενα υπάρχουσες οργανώσεις. Σε όλους έκανε εντύπωση ο αριθμός των τράκτ που ξεφύτρωναν από παντού: από παλιές οργανώσεις, από τις λίγο – πολύ εφήμερες νέες οργανώσεις, ακόμα και από άτομα. Αποτελούσαν κατά πρώτο λόγο μια μαρτυρία για την ώθηση που είχε δοθεί στην απελευθέρωση του ανθρώπου με τα πρώτα κιόλας βήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης, προτού ακόμα αυτή θριαμβέψει. Μερικοί θέλησαν να κάνουν πνεύμα κακοχαρακτηρίζοντας σαν λαϊκό πανηγύρι την κατάληψη της Σορβόννης. Αυτοί δεν απέχουν πολύ για να σκεφθούν όπως ο Ντε Γκωλ πως πρόκειται για «σκυλοφωλιά». Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από ορισμένες εκδηλώσεις που τις θεωρούμε προσωπικά λίγο σοβαρές, εκεί αποκαλύφτηκε η δημιουργική δύναμη της επανάστασης, προκαλώντας την απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας τόσο των μαζών όσο και των ατόμων. Εκείνο που χαρακτηρίζει τη ζωή στη Σορβόννη δεν είναι οι «υπερβολές», αλλά κάθε τι που παρουσίασε δημιουργικό, αναμφισβήτητα απελευθερωτικό της ανθρώπινης ύπαρξης, καλύτερα από ό,τι ένας αριθμός στοχαστών είχαν μπορέσει να σκεφτούν αυτά τα πράγματα επί χρόνια. Θα γυρίσουμε σε μερικά από τούτα τα προβλήματα όταν θα εξετάσουμε τα καθήκοντα της επαναστατικής πρωτοπορίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε μέσα σ’ αυτό το κίνημα. Ένα από τα καθήκοντα της είναι να υπερασπίσει αυτή την εμπειρία. Μονάχα το κίνημα τέτοιο που είναι μπορεί να προχωρήσει στην ίδια του την αφαίμαξη, να εκκαθαρίσει ότι του φαίνεται απαράδεκτο. Δεν πρέπει να πέσει κανένας στην παγίδα που ασφαλώς θα στηθεί και που συνίσταται στο να μεγαλοποιήσουν οι ταξικοί μας αντίπαλοι μερικές «υπερβολές» που σοκάρουν την μικροαστική γνώμη, αποβλέποντας στην καταδίκη του επαναστατικού κινήματος του Μάη του 1968 και επιτρέποντας έτσι στην καταπίεση να εξαφανίσει τις κατακτήσεις αυτές.