Self test: Νέα προϊόντα ατομικής ευθύνης

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: SELF TEST

Έπειτα από 1 χρόνο απανωτών lockdown η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ, στη διάλυση του ΕΣΥ, στις καθυστερήσεις του εμβολιασμού στον πληθυσμό,  η κυβέρνηση σέρβιρε τα self test για να απαγκιστρωθεί από κάθε ευθύνη και να φουσκώσει κι άλλο τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρήσεων που εμπορεύονται την υγεία μας. Αγοράζοντάς τα από μια εταιρία- φάντασμα, μετά από έναν σκιώδη διαγωνισμό, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να εξυπηρετήσει τους ημέτερούς της, σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Μπορεί η διαδικασία των self test να μοιάζει με αυτή των rapid και μοριακών τεστ αλλά η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC) και ιατροί ασχολούμενοι με την μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2, δήλωσαν την  αντίθεσή τους, τονίζοντας την μη αξιοπιστία τους. Επισημαίνουν πως τα self test έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία και αυξημένες πιθανότητες να δώσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και δεν βοηθούν στο να υπάρξει μια ακριβής χαρτογράφηση. Ένας ακόμη σοβαρότερος προβληματισμός που δημιουργείται είναι το που θα καταστρέφονται/πετιούνται τα θετικά self test, καθώς θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάδοσης του ιού. Κυρίως όμως  τα ποσοστά αναξιοπιστίας των self test κάτω από την πίεση της φτώχειας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αυξάνονται όταν διενεργούνται από εργαζόμενους υπό τον φόβο της απόλυσης, της απλήρωτης υπερωρίας, της ανάγκης της επιβίωσης .

Ο Μητσοτάκης αμφισβητεί τις αντιδράσεις ακόμα και της επιστημονικής κοινότητας και απαιτεί για παράδειγμα από τους διανομείς, να  παριστάνουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές! Την επόμενη φορά θα τους ζητήσει να παριστάνουν και  τους εντατικολόγους… Αποποιούμενη κάθε ευθύνη ιχνηλάτησης, διάδοσης και ελέγχου της πανδημίας, η κυβέρνηση μετατρέπει τους εργαζόμενους σε έρμαια της εργοδοσίας όσον αφορά τα αποτελέσματα των self test. Υπό τον φόβο της απόλυσης και την πίεση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δηλώσουν ψευδή αποτελέσματα ώστε να μην χάσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Η κατάσταση περιπλέκεται εξίσου όσον αφορά την υποβολή αποτελεσμάτων των τεστ. Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος βγει θετικός, θα πρέπει να επαναλάβει το τεστ σε δημόσια ή ιδιωτική δομή (στη δεύτερη περίπτωση το κόστος επιβαρύνει τον ίδιο και όχι τον εργοδότη) και να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη είχε ψηφίσει  για τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε καραντίνα μέτρο που δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες τους απασχολούν υπερωριακά χωρίς να πληρώνουν την πρόσθετη εργασία (για πρώτη φορά στην ιστορία της εργατικής νομοθεσίας). Ένα  μέτρο που νομιμοποίησε  την απλήρωτη εργασία,  αδυνάτισε  το νομικό καθεστώς για την αναρρωτική άδεια και έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες και την Κυβέρνηση  να εκμεταλλευτούν  και να εξαπλώσουν κυριολεκτικά την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, ο φόβος της απόλυσης παραμένει ενώ οι απειλές των εργοδοτών θα ενισχύονται μιας και οι εργαζόμενοι θα εμπλέκονται «στην διαγνωστική διεργασία» και δήλωση των αποτελεσμάτων. Όλα αυτά και ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση για τον νέο νόμο για τα εργασιακά που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση που φυσικά θα περιλαμβάνει πολύ χειρότερα μέτρα.

Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά «πετάει» το μπαλάκι  της ατομικής ευθύνης στους εργαζόμενους. Αντί να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό που θα διενεργεί μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, δίνει ένα καλό μερoκάματο από τα χρήματα του ελληνικού λαού σε «κουμπάρους» για τα self test. Χωρίς να τον ενδιαφέρει αν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, χρησιμοποιεί τα self test, για να ανοίξει άρον άρον την οικονομία μόνο και μόνο για να τα τσεπώσουν οι μεγαλοκαρχαρίες του τουρισμού.

Ενάντια στα καραγκιοζιλίκια του Μητσοτάκη που έχει μετατρέψει την αθλιότητα και την ανικανότητα σε επιστήμη, αρνούμενος να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Όλοι μαζί να παλέψουμε για άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, μαζικά δωρεάν τεστ διενεργούμενα από επαγγελματίες υγείας, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

  • Να χτίσουμε ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας με ριζική αύξηση κοινωνικών δαπανών. Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.
  • Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας γιανα ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης στον δρόμο να ανατρέψουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων & την κρατική τρομοκρατία.
  • Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ