Σχετικά με την τροπολογία για τα αναδρομικά συνταξιούχων του δημοσίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στις 8-10-2020 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4734, νόμος άσχετος με τα ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά θέματα και στον οποίο νόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ, έβαλε δύο άρθρα-τροπολογίες (τα άρθρα 33 και 34), τα οποία αφορούν τα όποια αναδρομικά είναι να δώσει, σε συνταξιούχους του δημοσίου (και ευρύτερου δημοσίου, πχ ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ) και του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα.

Με αυτά τα δύο άρθρα-διατάξεις, η κυβέρνηση κατά τα λεγόμενά της, προσπαθεί, (α)να «δώσει» στους συνταξιούχους του δημοσίου, ότι είχε αποφασίσει/θεσμοθετήσει να «δώσει» ως προς τα αναδρομικά, στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το άρθρο 114, τροπολογία στον νόμο 4714/31-7-2020 (βλέπε άρθρα-κείμενα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου σε Εργατική Πάλη και στο site  της ΟΚΔΕ). (β)Να προστατεύσει τους συνταξιούχους, που θα πάρουν αναδρομικά, μιας που θεσπίζει ότι «Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, …δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, … ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης». (γ)Να σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο), και κυρίως, ότι σέβεται τους συνταξιούχους!

Δυστυχώς για τους συνταξιούχους, για όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και για αυτούς που τελικά θα πάρουν τα όποια αναδρομικά, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, τόσο σε σχέση με τους όποιους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, όσο και με το τι τελικά θα πάρουν (αν και όσοι πάρουν), και ιδίως σε σχέση με το τι θα έπρεπε/δικαιούνται να πάρουν, σαν αναδρομικά. Και όλα αυτά, φαίνονται,  μέσα από αυτές τις διατάξεις, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, για να λύσει υποτίθεται το πρόβλημα, το οποίο έχει ως εξής:

1)Τα αναδρομικά αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από επιστροφές των Μνημονιακών μειώσεων που είχαν γίνει στις συντάξεις, από 1-1-2012 ή από 1-1-2013.

2) Οι μειώσεις αυτές αφορούν περίπου 2.500. 000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

3)Οι μειώσεις αυτές, αφορούσαν, (i)τμήματα/μέρη της κύριας σύνταξης, (ii)τμήμα/μέρος των επικουρικών,  (iii)την πλήρη περικοπή/κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

4)Οι μειώσεις αυτές είχαν ήδη κριθεί, από το 2015 (Ιούνιο 2015), σαν παράνομες και αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, τόσο από την ολομέλεια του ΣτΕ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα όσο και από το αντίστοιχο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους δημοσίου!

5)Οι πρόσφατες αποφάσεις 1439-1443/2020 της ολομέλειας του ΣτΕ, έκριναν περίπου τα ίδια, έως και στις 11-5-2016, θεωρώντας ότι από 12-5-2016, ημέρα ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, και μετά οι μειώσεις είναι πλέον συνταγματικές! Πρακτικά οι συγκεκριμένες αποφάσεις που (α)αφορούν υποθέσεις/διεκδικήσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και (β)τις μειώσεις των κύριων συντάξεών τους, από την μια δικαίωναν τις απαιτήσεις/διεκδικήσεις (επιστροφής αναδρομικών) των συνταξιούχων και για το χρονικό διάστημα από 11-6-2015 έως και 11-5-2016 (διάστημα 11 μηνών), και από την άλλη περιόριζαν, τον αριθμό των δικαιούχων, μιας που έκριναν ότι «δικαιούνται αναδρομικά/επιστροφές, μόνο όσοι και όσες έχουν κάνει ήδη ή θα κάνουν αγωγές, μέσα στα όρια της 5ετούς παραγραφής. αξιώσεων/απαιτήσεων από το δημόσιο».

6)Σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση, κατέθετε μέσω του e-ΕΦΚΑ, στην πιλοτική δίκη που η ίδια προκάλεσε, στο ΣτΕ, και η οποία οδήγησε στις αποφάσεις 1439-1443/2020,  «τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται: Για το διάστημα από 1/1/2013 έως 9/6/2015, στο ποσό των 11 δισ. ευρώ. Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου), στο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ.

7)Και ενώ οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ, ήταν αναμενόμενο να καθορίσουν, όλες τις άλλες διεκδικήσεις, πχ των συνταξιούχων δημοσίου, αλλά και για τις μειώσεις σε επικουρικές, την κατάργηση Δώρων και επιδόματος αδείας, η κυβέρνηση της ΝΔ, στα τέλη Ιουλίου 2020, υποκρινόμενη ότι «θα δώσει σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές», νομοθετεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, τα εξής:  (i)θα «δώσει» αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, (ii)μόνο για το περιβόητο ενδεκάμηνο, και μάλιστα (iii)θεσμοθετεί ότι «Με την καταβολή των ποσών, οι όποιες άλλες αξιώσεις (σε επικουρικές, δώρα, επίδομα αδείας) των συνταξιούχων, για αυτό το 11μηνο, αποσβένονται/διαγράφονται», εκτός αν (iv)αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές, και τέλος (v)Τα όποια ποσά-αναδρομικά θα δοθούν άτοκα!

Στη συνέχεια, με τις διατάξεις, τα 2 άρθρα, που βάζει στον ν.4374/8-10-2020, στα άρθρα 33 και 34, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβάλλει στα αναδρομικά των συνταξιούχων δημοσίου, ότι επέβαλλε και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η επίσημη δικαιολογία της κυβέρνησης, με βάση την αιτιολογική έκθεση, αυτών των τροπολογιών, είναι ότι τα δημόσια οικονομικά και η βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ, λόγω πανδημίας, λόγω κρίσης οικονομικής, αλλά και λόγω κρίσης στα λεγόμενα εθνικά θέματα, «επιβάλλουν αυτή τη λύση».

8)Τι άλλο από κοροϊδία, υποκρισία, εμπαιγμός, ωμός εκβιασμός, αθλιότητα και κοινωνικός κανιβαλισμός είναι αυτές η (ν)τροπολογίες; Απέναντι στους ξωμάχους της δουλειάς, στα 2.500.000 συνταξιούχων, που τους έκλεψαν, τους κατακράτησαν παράνομα, καταχρηστικά και αντισυνταγματικά, μέρος του εισοδήματός τους, για 52,5 ή για 40,5 μήνες, από το 2012 ή το 2013. Ποσά που φθάνουν μέχρι τα 15 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά η κυβέρνηση λέει ότι θα «δώσει», σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχων, τα περίπου 1,4 δις, μόνο για το 11μηνο. Ξεχνώντας τα αναδρομικά-κλεμμένα για τους υπόλοιπους 41,5 ή 29,5 μήνες, και μάλιστα εκβιάζοντας τους, με το ότι, αν τα πάρουν θα παραιτηθούν από τις άλλες αξιώσεις (εκτός αν έχουν κάνει ήδη αγωγές). Την ίδια ώρα, που στη κυβέρνηση αποφασίζουν και δίνουν απλόχερα  δεκάδες δις  σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σε δαπάνες για την αστυνομία, αλλά και στους μεγάλους ιδίως επιχειρηματίες, που «δεινοπαθούν» από την πανδημία, αλλά και στους τοκογλύφους/δανειστές, τραπεζίτες κλπ.

9)Κοροϊδία επίσης είναι τα περί προστασίας των όποιων συνταξιούχων, θα πάρουν τα όποια αναδρομικά, «τα οποία θα είναι ακατάσχετα, δεν θα δεσμεύονται από χρέη/οφειλές», που «κατά την καταβολή των ποσών δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου, … ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης». Γιατί θα γίνει τελικά παρακράτηση φόρου, αλλά και της εισφοράς, με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος το 2021 και κυρίως γιατί αποτελούν «το φύλλο συκής» απέναντι στο άγριο τσεκούρωμα των αναδρομικών.

10)Για την κυβέρνηση, τόσο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όσο και γενικότερα για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ή τις διεκδικήσεις,  μια μοναδική και καθαρή γραμμή υπάρχει η οποία αποκαλύπτεται ολοένα και πιο πολύ, σε ολοένα και περισσότερους, καθημερινά.  Ο περιορισμός, το χτύπημα έως και την κατάργηση, αν όχι την απαγόρευσή τους.

Έχει μια ιδιαίτερη και τεράστια σημασία να δούμε ότι αυτές οι τροπολογίες που αφορούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων προσπαθούν να περιορίσουν πλέον  όχι μόνο τα αναδρομικά/σαν ένα δικαίωμα, αλλά στοχεύουν ανοιχτά και στον περιορισμό (με πολλούς τρόπους) της ίδιας της δυνατότητας στην όποια ατομική ή συλλογική διεκδίκηση.  Γιατί τι άλλο σημαίνει το να θεσμοθετούν, το ότι «για όσους πάρουν τα τσεκουρεμένα αναδρομικά, που μάλιστα έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα, από την ανώτερη δικαιοσύνη,  θα αποσβεστούν οι άλλες διεκδικήσεις τους (εκτός αν έχουν καταθέσει αγωγή)».  Αν σήμερα κόβουν/καταργούν με το «έτσι θέλω», με μια απλή διάταξη, αυτά που δικαιούμαστε-τα αναδρομικά, τότε αύριο, πάλι με το έτσι θέλω, θα μας απαγορεύσουν ακόμη και να τα διεκδικούμε ή ακόμη χειρότερα, θα απαγορεύουν/επί ποινή και να τα σκεφτόμαστε, σαν ένα σύγχρονο ιδιώνυμο.

Η ίδια διάταξη, αντικειμενικά ενεργεί, στέλνει το μήνυμα της πολιτικής και κυβερνητικής εξουσίας, προς την ανώτερη και κατώτερη δικαιοσύνη, για το πως θα πρέπει να κρίνει τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν διεκδικήσεις αναδρομικών. Εδώ και 10 χρόνια, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις και η ανώτερη ή ανώτατη δικαστική εξουσία συμφωνούν σχεδόν απόλυτα (α)στο να υποταχθεί πλήρως το ασφαλιστικό, στην λεγόμενη βιωσιμότητα των ταμείων και της οικονομίας, στην λεγόμενη δημοσιοοικονομική πειθαρχία. (β)στο να δικαιολογούνται όλες οι μειώσεις-περικοπές συντάξεων. (γ)στο να «εξαφανίζονται», να «περιορίζονται» οι όποιες αποφάσεις- δικαστικές, υπερασπίζονται ή δικαιώνουν τους συνταξιούχους. (δ)στο να μην εφαρμόζονται ή και να ανατρέπονται, συνολικά ή επί μέρους δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων κ.α.

Τώρα, υποτίθεται μετά τα Μνημόνια, η πρώτη Μνημονιακή κυβέρνηση της ΝΔ, δεν εφαρμόζει μόνο ακριβώς τα ίδια, αλλά τα ενισχύει, με τα «επιχειρήματά» της, για την πανδημία, για την οικονομική κρίση και για τα εθνικά θέματα.

11)Οι παραπάνω τροπολογίες προσπαθούν να μειώσουν τόσο τα αναδρομικά όσο και τις διεκδικήσεις των αναδρομικών, ακόμη και τις δικαστικές. Προσπαθούν να τις εμποδίσουν ουσιαστικά, όμως δεν τις απαγορεύουν, και δεν τις απαγορεύουν, γιατί κυρίως δεν μπορούν ακόμη (δεν έχουν τους συσχετισμούς)». Όμως για όλους τους συνταξιούχους, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά, για τα αναδρομικά. Για τους περίπου 1.500.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τίποτα-παρά το ότι έχουν δικαιωθεί και παρά το ότι είναι οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και για το 1.000.000 συνταξιούχων, αυτών που θα πάρουν μόνο ένα μέρος των αναδρομικών, πραγματική διέξοδος δεν είναι νέες αγωγές-γιατί και ακριβές είναι και κρατάνε χρόνια- και κυρίως γιατί αποδείχτηκε ότι η κρατική και κυβερνητική εξουσία αλλά και η δικαστική εξουσία, τις όποιες αποφάσεις, τις γράφουν «στα παλιά τους υποδήματα» ή τις «χρησιμοποιούν κατά το δοκούν».  Μοναδική πραγματική και ριζική διέξοδος είναι η πιο συλλογική, άρα ενωτική, μαζική και δυναμική διεκδίκηση και πάλη, πρώτα – πρώτα όλων των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζομένων, για αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Πάλη και αγώνας, που μπορεί να εξαναγκάσει την πολιτική και δικαστική αρχή, να ακούσει και να ικανοποιήσει «το κοινό περί δικαίου αίσθημα», όπως και με την καταδίκη της Χ.Α...

Λάχανης Τηλέμαχος