Η Αμερική φλέγεται, το παγκόσμιο προλεταριάτο αναπνέει

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ 

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΑΝΑΠΝΕΕΙ

Από την Εργατική πάλη Ιουνίου

Η σπίθα που πυροδότησε την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ ξεκίνησε από την στυγνή δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεσότα στις 25 Μαΐου. Ο Φλόιντ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με αργό και βασανιστικό τρόπο, αφού για σχεδόν 9 λεπτά 4 αστυνομικοί τον είχαν ακινητοποιημένο και ο Τσάβιν τον πατούσε στον λαιμό.

Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Μινεάπολις και εξαπλώθηκαν σε όλη την χώρα. Για πάνω από 10 μέρες, περισσότερες από 150 πόλεις φλέγονται. Οι διαδηλωτές, αμφισβητώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, συγκρούονται με την αστυνομία, επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, φτάνοντας μέχρι έξω από τον Λευκό Οίκο.

Τιμωρία χωρίς έγκλημα, έγκλημα χωρίς τιμωρία

Τον Τσάβιν βαραίνουν 18 καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας πριν δολοφονήσει τον Φλόιντ, ενώ ακόμη ένας αστυνομικός έχει επίσης 6 καταγγελίες. Κανένας τους δεν είχε διωχθεί ποτέ. Κανένας από τους 4 αστυνομικούς δεν συνελήφθη για 4 ολόκληρες μέρες. Ακόμη και όταν έγινε αυτό, ακριβώς λόγω των κινητοποιήσεων που είχαν ξεσπάσει, ο Τσάβιν κατηγορήθηκε αρχικά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τρίτου βαθμού, που επισύρει την μικρότερη ποινή. Οι τρεις άλλοι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της συναυτουργίας μετά από δέκα ολόκληρες ημέρες!

Σημαντική λεπτομέρεια στην τελική ιατροδικαστική έκθεση για τον Φλόιντ: Αιτία θανάτου αναφέρεται «καρδιοπνευμονική ανακοπή» και όχι «ασφυξία» όπως ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής που όρισε η οικογένεια του θύματος.

Από τους φυσικούς αυτουργούς στους ηθικούς αυτουργούς

Η δολοφονία του Φλόιντ δεν ήταν τυχαία. Μακραίνει τον κατάλογο των θυμάτων από αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Η πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια σύλληψης τείνει να γίνει μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου, ειδικά για τους μαύρους και τους φτωχούς, ενώ το 99% των αστυνομικών δεν αντιμετωπίζουν ποτέ τιμωρία. Οι ΗΠΑ έχουν μακράν το μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων στον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι φτωχοί αφροαμερικανοί. Το ποσοστό των μαύρων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των λευκών. Ενώ το ποσοστό των μαύρων στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι 13%, το 60% των θυμάτων από τον κορονοϊο είναι Αφροαμερικανοί!

Kοινωνική σύνθεση της εξέγερσης

Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια «τετραπλή κρίση»: υγειονομική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική, η οποία πυροδοτεί και είναι πιθανό να πυροδοτήσει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα κινήματα. Οι διαδηλωτές, στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους νέοι, δεν βγήκαν στο δρόμο μόνο για τον Τζορτζ Φλόιντ, αλλά για όλα όσα στερούνται και φοβούνται ότι θα στερηθούν.

Το τσουνάμι οργής που ξεχύθηκε σε πάνω από 150 πόλεις στις ΗΠΑ και οδήγησε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές χώρες του κόσμου δεν αποτελείται μόνο από αφροαμερικανούς, αλλά από τα πιο εκμεταλλευόμενα και καταπιεσμένα στρώματα, ανεξαρτήτως φυλετικής/εθνικής καταγωγής. Είναι μια εξέγερση όλων όσων αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν ενάντια στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα στο οποίο ζουν.

Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάποια μορφή οργάνωσης να δίνει κατεύθυνση στο κίνημα με την δημιουργία μορφών οργάνωσης και κέντρων αγώνα. Ούτε φαίνεται να υπάρχει οργανωμένη κίνηση από την εργατική τάξη διαμέσου των σωματείων, με μαζικούς τουλάχιστον όρους. Ωστόσο υπάρχει κύμα κειμένων καταδίκης από πλήθος σωματείων και ενώσεων καθώς και κινήσεις αλληλεγγύης, όπως η άρνηση οδηγών λεωφορείων στη Μινεάπολη να χρησιμοποιήσει η αστυνομία τα οχήματά τους για μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο Τραμπ ως πρόεδρος του «νόμου και της τάξης»

Περισσότεροι από 18.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε πάνω από 30 πολιτείες των ΗΠΑ. Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει κηρυχτεί σε τουλάχιστον 40 πολιτείες, οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 10.000, ενώ οι νεκροί μέχρι τις 5 Ιούνη έφτασαν τους 18, αρκετοί από αυτούς από πυρά αστυνομικών, ενώ οι πλαστικές σφαίρες και τα χημικά πέφτουν βροχή. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων με τη συνοδεία θωρακισμένων οχημάτων προορισμένων για ζώνες πολέμου.

Την ωμή καταστολή απέναντι στους διαδηλωτές είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνοντας πώς «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί». Κάτι θα ξέρει βέβαια ο πρόεδρος και όλοι όσοι θέλουν να συκοφαντήσουν το κίνημα για «πλιάτσικο». Τα τρισ. Που έχει πλιατσικολογήσει μέσω φοροαπαλλαγών στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια ήταν άφθονα όπως και τα τρισ. από την απλήρωτη και κακοπληρωμένη εργασία.

 

Οι βαθύτερες αιτίες της εξέγερσης ή το αμερικάνικο όνειρο έγινε αμερικάνικος εφιάλτης

Η εξέγερση του αμερικάνικου λαού μπορεί να πυροδοτήθηκε από την δολοφονία και την αστυνομική βία, αλλά τα αίτιά της έχουν βρίσκονται στις τεράστιες ανισότητες που τέμνουν την αμερικάνικη κοινωνία. Για να σωθούν τράπεζες και τους πλούσιοι, δίνονται πακέτα διάσωσης και φοροαπαλλαγών εκατοντάδων τρισ. δολαρίων, ενώ εφαρμόζονται εξαντλητικά μέτρα λιτότητας, διαλύονται υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και ιδιωτικοποιούνται δημόσιες υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει μέχρι τώρα περισσότερους από 110.000 νεκρούς σε σύνολο 383.000 παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόνο το διάστημα του λοκ-ντάουν ο πλούτος των πλουσιότερων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 434 δισ. δολάρια. Αντίθετα 42,6 εκ. εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στο ίδιο διάστημα.

Νέοι και παλιοί αγώνες

Το μαχητικό αυτό κίνημα των ΗΠΑ, αποτελεί μια συνέχεια των εξεγέρσεων και αγώνων που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα σε δεκάδες χώρες (Χιλή, Γαλλία, Λίβανος κ.ά.) ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κρίσης του καπιταλισμού. Και στις ΗΠΑ, το αμερικάνικο προλεταριάτο έδωσε σημαντικές μάχες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέγερση. Το Black Lives Matters, το Occupy Wall Street, οι μαζικές διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, οι αγώνες των καθηγητών για αυξήσεις μισθών, το κίνημα 15 δολαρίων σε μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, ανύψωσαν την συνείδηση των εργαζομένων και έσπασαν τον μύθο της παντοδυναμίας της ελεύθερης αγοράς. Μια νέα γενιά αγωνιστών βγαίνει στο προσκήνιο, στην καρδιά του πιο ισχυρού ιμπεριαλισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα νέο, πιο μεγάλο και σκληρό κύμα αγώνων και εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο.