Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χαλκιδική. Μνημόνια & Καπιταλισμός σκοτώνουν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Όλοι/ες στο συλλαλητήριο στον Βόλο στις 16/3 κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Όλοι/ες στο συλλαλητήριο στον Βόλο στις 16/3, 12μ Δημαρχείο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα οι δυτικές συνοικίες, ασφυκτιούν απ’ τα φουγάρα των ΕΛ.ΠΕ και άλλων μικρότερων βιομηχανιών. Δύο μονάδες των ΕΛ.ΠΕ. δείχνει ως πηγή το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας για τη δυσοσμία στην περιοχή του Κορδελιού, το οποίο παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την έρευνα διεξήγαγε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Το πρόβλημα δεν έγκειται αποκλειστικά στην δυσοσμία, αλλά στο ότι η «αθώα δυσοσμία» είναι ουσίες οι οποίες είναι «ισχυρά ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος και προκαλούν δευτερογενή συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως αϋπνίες, ναυτία, εμετός κ.α.».

Σε αυτή την υποβάθμιση έρχεται να προστεθεί και η παράδοση των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Η Ευκαρπία θα μπορεί να δέχεται ημερησίως 700 τόνους σκουπιδιών σε 24ωρη βάρδια, από όλους τους δήμους των Δυτικών. Επίσης θα μεταφορτώνεται το 40% των απορριμμάτων του κεντρικού δήμου επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή! Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποριμμάτων δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης θα έχει δυναμικότητα 261.600 τόνων/έτος και θα επεξεργάζεται το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης και τα σύμμεικτα απορρίμματα του δήμου Παιονίας, της ενότητας Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας. Κοινώς εγκαινιάζουν την μετατροπή αυτής της περιοχής σε «σκουπιδότοπο».

Σε μεγάλο κίνδυνο και ο Βόλος

Βαφτίζουν ως «εναλλακτικά καύσιμα» την καύση σκουπιδιών για τα κέρδη των βιομηχανιών! Ο όρος είναι άκρως παραπλανητικός, η ΑΓΕΤ  θα μπορεί να καίει ετησίως, μεταξύ άλλων, λάσπες απομελάνωσης από την επεξεργασία χαρτιού,  λυματολάσπη από αστικά κέντρα και βιομηχανίες, καύσιμα απόβλητα προερχόμενα από απορρίμματα και από τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων, που αποτελούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα υλικά. Όταν, μέσα στην φτώχεια και την εξαθλίωση, οι πολίτες καίνε ξύλα αμφιβόλου ποιότητας για να ζεσταθούν καθώς η στοιχειώδης θέρμανση έχει γίνει είδος πολυτελείας, εγκληματούν συμβάλλοντας στην παραγωγή αιθαλομίχλης. Όταν ολόκληρες βιομηχανίες στηρίζουν την λειτουργία τους στην καύση σκουπιδιών είναι επιχειρηματικότητα, πράσινη οικονομία και ανακύκλωση. Η κοροϊδία τους βρωμάει χειρότερα κι από τα σκουπίδια!

Καθιζήσεις και δηλητήρια στην Χαλκιδική

Το ότι «η κοινωνία της Χαλκιδικής βουλιάζει καθημερινά στην λάσπη», έχει πάψει να είναι σχήμα λόγου, είναι ζοφερή πραγματικότητα! Ολόκληρο το χωριό της Στρατονίκης έχει υποστεί καθίζηση και συνεχίζει να καθίζεται καθημερινά βουλιάζοντας στην λυματολάσπη. Τα σπίτια έχουν υποστεί ρηγματώσεις, τα ποσοστά των βαρέων μετάλλων στο έδαφος, στο υπέδαφος και συνεπώς στο νερό και τα τρόφιμα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.  Καταστρέφουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, αφήνουν ρημαγμένη γη, κατασπαταλούν πόσιμο νερό πετώντας το στη θάλασσα, μολύνουν τα πάντα κάνοντας την συνέχιση της ζωής αδύνατη. Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι περιβαλλοντικοί μετανάστες στην Ολυμπιάδα: ζευγάρι με το 2.5 ετών παιδάκι τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι και τον τόπο τους καθώς το παιδάκι δηλητηριάζονταν καθημερινά όλο και περισσότερο, παρουσιάζοντας συνεχόμενες ζαλάδες, πονοκεφάλους, εμετούς κ.α. Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που ευαγγελίζονται;

Φυσικά το ίδιο περιμένει και τον νομό Ιωαννίνων αν δεν κινητοποιηθεί δραστικά κι έγκαιρα για να αποτρέψει την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η λίστα με τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αυξάνεται συνεχώς (ανεμογεννήτριες στην Κρήτη, δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλι κλπ.). Αν δεν θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε μέσα στην κόλαση της μόλυνσης, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Οι κοινωνίες της Κερατέας και της Χαλκιδικής έδειξαν τον δρόμο, κι απέδειξαν ότι τα κέρδη των εταιρειών δεν μπορούν  να μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας. Με όπλο τους μαχητικούς αγώνες και την αυτοοργάνωσή μας, να σταματήσουμε τα καπιταλιστικά εγκλήματα κατά της Φύσης και της Ζωής.