Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της «ΣΚΟΤ»

Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της «ΣΚΟΤ»

 –

Oι εργάτριες του εργοστασίου καθαριστικών ειδών «ΣΚΟΤ», που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνες για τα αυτονόητα – την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους, τους μισθούς τους και συνολικά τα δικαιώματά τους- δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Άκυρη, ως παράνομη και καταχρηστική, έκρινε το δικαστήριο την εκ περιτροπής εργασία που τους είχε επιβάλει ο εργοδότης το 2017, αφήνοντάς τες 9 μήνες με μόλις τρία μεροκάματα τον μήνα, απλήρωτα κι αυτά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του τμήματος Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών «δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της ώστε να επιβληθεί το μέτρο τής εκ περιτροπής εργασίας». Για να εφαρμοστεί το μέτρο πρέπει να αποκλειστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις και κυρίως να έχει προηγηθεί εκτενής διαβούλευση και σοβαρή ενημέρωση των εργαζομένων, όπου θα τους δοθούν πλήρη οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση της «ΣΚΟΤ», όπως σε πολλές άλλες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τον νόμο όπως τους βολεύει, δεν τηρήθηκε καμία προϋπόθεση. Αντιθέτως, καταλήγει το δικαστήριο, η επιβολή εργασίας τριών ημερών είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι απολαβές των εργαζομένων σε σημείο να «καθίσταται αδύνατη η διαβίωση και συντήρησή τους». Συνεπώς έκρινε το μέτρο άκυρο, θεωρώντας ότι εφαρμόστηκε καταχρηστικά, «για να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση και να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων».

Επίσης το δικαστήριο υποχρεώνει τον εργοδότη «να αποδέχεται πραγματικά και προσηκόντως τις υπηρεσίες των εναγόντων (εργαζομένων) υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με απειλή καταβολής σε έκαστο χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα άρνησής της», που σημαίνει πως ο εργοδότης πρέπει να εξοφλήσει μισθούς 9 μηνών.

Παρά το ότι η δικαστική απόφαση είναι μία δικαίωση για τις συναδέλφισσες, ο αγώνας τους συνεχίζεται, καθώς έχουν σοβαρές υπόνοιες πως ο εργοδότης έχει μεταφέρει την παραγωγή αλλού. Όπως οι ίδιες δήλωσαν μετά την ανακοίνωση της απόφαση: «Εχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι ο εργοδότης έχει μεταφέρει την παραγωγή αλλού. Δεν δέχεται να συνεχίσει με εμάς, επειδή έχουμε συστήσει σωματείο. Ομως μας έχει εγκλωβίσει. Δεν μπορούμε ούτε επίδομα να πάρουμε ούτε να δουλέψουμε αλλού. Αφού δεν μας θέλει, εντάξει. Ομως το χατίρι να φύγουμε έτσι δεν θα τους το κάνουμε. Μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε αόρατες. Φαινόμαστε ενεργές στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ είμαστε χειρότερα και από άνεργες».

Μέχρι τις 31/7 ο εργοδότης έχει προθεσμία για να ανακοινώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας τα οικονομικά στοιχεία και τις προθέσεις της επιχείρησης.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων