Σύνοδος του ΝΑΤΟ: ενίσχυση του πολεμικού σχεδιασμού
Σύνοδος του ΝΑΤΟ: ενίσχυση του πολεμικού σχεδιασμού
–
από την Εργατική Πάλη του Ιουλίου – Αυγούστου
–
Στις 11-13 Ιούλη θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κύριο θέμα της θα είναι η ακόμα στενότερη συνεργασία του με την ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο των δυτικών ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-ΕΕ) απέναντι στις αναδυόμενες δυνάμεις (κυρίως Κίνα-Ρωσία) για την κυριαρχία και τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των εμπορικών δρόμων. Η Σύνοδος αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κρίση σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να οξυνθεί, το τελευταίο μάλιστα δίμηνο οι λαοί κράτησαν τρεις φορές την ανάσα τους, παρακολουθώντας τις επιθέσεις των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή (και όχι μόνο): 1) Στον βομβαρδισμό της Συρίας μαζί με τους (αποδυναμωμένους) ιμπεριαλισμούς της Αγγλίας και της Γαλλίας, όπου απειλήθηκε ανοιχτή σύγκρουση με τον ρώσικο ιμπεριαλισμό. 2) Στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μια τεράστια περιφερειακή ή και γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση. 3) Στα εγκαίνια για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Η δολοφονική αυτή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 60 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι:
1) Η ενίσχυση της κοινής δράσης των δυτικών ιμπεριαλιστών και η βελτίωση των χρόνων μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για τη διαβόητη «στρατιωτική κινητικότητα», την οποία η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει ναυαρχίδα των στόχων της για το 2018. Ενδεικτικά είναι όσα καταγράφηκαν στα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (στις 25/6), όπου τα κράτη-μέλη καλούνται «να ενισχύσουν τις ικανότητες κινητικότητας στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα, στρατιωτικού προσωπικού, υλικών και εξοπλισμών, για την αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών αλλά και για την αντιμετώπιση κρίσεων και συγκρούσεων». Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το ίδιο επικίνδυνες για τους λαούς οδηγίες προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων περιλαμβάνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις «σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ», που «τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, τα φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται, όποτε κρίνεται αναγκαίο, η απρόσκοπτη μετακίνηση εξοπλισμού και δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης κρίσιμης υποδομής, όπως οδών, γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών». ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν λοιπόν το σενάριο άμεσης αντιμετώπισης ζητημάτων από κοινού, δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό των δύο αυτών ιμπεριαλιστικών κέντρων έχουν μεγαλώσει. Η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποταχθεί πλήρως στους δυτικούς ιμπεριαλιστές, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο. Πήρε μέρος ενεργητικά στις επιθέσεις στη Συρία, διαθέτοντας το τελευταίο διάστημα όχι μόνο τη βάση της Σούδας, αλλά και τις ελληνικές αεροπορικές βάσεις στην Ανδραβίδα και στην Καλαμάτα.
2) Σημαντικό ζήτημα, για το οποίο το ΝΑΤΟ έχει πάρει αποφάσεις σε διαδοχικές Συνόδους των υπουργών Άμυνας, είναι οι νέες «ικανότητες» στις οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ώστε οι υπόλοιπες χώρες να δαπανούν μεγαλύτερα ποσά για τις ανάγκες της συμμαχίας… Μεταξύ άλλων, τα προγράμματα αυτά προβλέπουν την ανάπτυξη ενός ιπτάμενου τάνκερ πολλαπλών ρόλων, «στρατηγικών πυρομαχικών» για τις χερσαίες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας, ενός αεροσκάφους θαλάσσιας επιτήρησης πολλαπλών αποστολών, περισσότερα τεθωρακισμένα, αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα κ.ά. Την ίδια ώρα, η ΕΕ έρχεται με τη λεγόμενη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO, συμφωνήθηκε στα τέλη του 2017), να αναπτύξει νέα μέσα και φονικά συστήματα, «συμπληρωματικά» πάντα προς το ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας κι ένα βήμα προς την ανάπτυξη των δικών της «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων. Έχει ήδη καταρτιστεί ένας αρχικός κατάλογος 17 «συνεργατικών έργων», που θα προωθηθούν από ομάδες κρατών-μελών, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα δεύτερο «κύμα» τέτοιων έργων τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η κυβέρνηση Τσίπρα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» μέτρα, όπως: «Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών», «Ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών στον κυβερνοχώρο», «Ανάπτυξη θωρακισμένου οχήματος μάχης για χρήση από το Πεζικό/αμφίβιου οχήματος επίθεσης/ελαφρού θωρακισμένου οχήματος» κ.ά. Την ίδια στιγμή, έχουν επιταχύνει τη δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη, προχωρούν στην ανακαίνιση αποθηκών πυρηνικών όπλων στην Ανδραβίδα, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της βάσης του Αράξου για την αποθήκευση ειδικών όπλων, διαπραγματεύονται με τους Αμερικάνους για την κατασκευή ελικοδρόμιου στην Κάλυμνο και τη δημιουργία ναυπηγείου στη Σύρο, όπου θα μπορούν να επισκευάζονται πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, ετοιμάζουν την αγορά του αιώνα, με ένα πρόγραμμα πολεμικών παραγγελιών που περιλαμβάνει: τον εκσυγχρονισμό των F-16, την αγορά πανάκριβων F-35, την παραγγελία τεσσάρων γαλλικών φρεγατών FREMM κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μεγαλώνει, με κλεισίματα σχολείων και νοσοκομείων, με νέο τσεκούρι στις συντάξεις, που θα τις φτάσουν στα 480 ευρώ, το νέο χτύπημα στο αφορολόγητο όριο, που θα μειωθεί στα 5.685 ευρώ, και τους μισθούς πείνας 300-400 ευρώ που έχουν επικρατήσει, ιδιαίτερα στους νέους.
3) Λόγω των ανταγωνισμών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που οξύνονται σε Μέση Ανατολή, ανατολική Μεσόγειο και βόρεια Αφρική, με προσχήματα όπως την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, της «τρομοκρατίας» και λοιπών «ασύμμετρων απειλών», το ΝΑΤΟ προχώρησε σταδιακά σε ενδυνάμωση της παρουσίας του στο λεγόμενο «νότιο μέτωπο», με την εγκατάσταση της ναυτικής αρμάδας του SNMG2 στο Αιγαίο, την ενεργοποίηση ενός «κόμβου» συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών για τον Νότο στη Σικελία, την εντατικοποίηση των ασκήσεων στην περιοχή, ενώ μπήκε και επισήμως στον «Συνασπισμό κατά του ISIS», διαθέτοντας τα ιπτάμενα ραντάρ AWΑCS για περιπολίες στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικάνος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μίτσελ εισηγήθηκε ότι: «το να συσπειρώσουμε τους συμμάχους μας να πάρουν σοβαρότερα τα νότια σύνορα της Ευρώπης θα αποτελέσει μείζονα στόχο της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ». Την ίδια στιγμή, η ΕΕ αυξάνει επίσης τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά σε στρατιωτικό μηχανισμό τη Frontex, και στήνει σχήματα «προβολής σταθερότητας» σε βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ υιοθέτησαν ειδικά συμπεράσματα για το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα, σημαντικό γεωστρατηγικά δίαυλο, όπου η ΕΕ έχει στο παρελθόν αναπτύξει πολεμικά της πλοία, ώστε να μην παρεμποδίζεται από «ασύμμετρες απειλές» η «ελεύθερη ναυσιπλοΐα». Στα εν λόγω συμπεράσματα σημειώνεται ότι: «οι εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου προκάλεσαν τον ανανεωμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και στις δύο ακτές της Ερυθράς Θάλασσας (…) αυτές οι εξελίξεις, και κυρίως η σύγκρουση στην Υεμένη, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια εντός και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ΕΕ επηρεάζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποσταθεροποιώντας περαιτέρω το Κέρας της Αφρικής».
4) Ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τον συνεχάρη – μία μόλις μέρα μετά τα αντίστοιχα εύσημα που έδωσε στον Τσίπρα – για την πρόσφατη συμφωνία και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα λάβει επιστολή πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Οι ενταξιακές συνομιλίες θα διαρκέσουν φυσιολογικά κάποιους μήνες και εν συνεχεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στη χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο ένταξης, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών». Ωστόσο, από τη στιγμή που θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης, η Μακεδονία θα προσκληθεί να συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις, να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να είναι μέλος του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους λαούς των Βαλκανίων. Η «σταθερότητα» που επικαλούνται ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι εντελώς απατηλή. Οι κίνδυνοι για νέο φούντωμα των εθνικισμών, των συγκρούσεων ή και των πολέμων στην περιοχή μεγαλώνουν με τέτοιες συμφωνίες. Ιδιαίτερα όσο τα Βαλκάνια ελέγχονται από τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λυσσασμένης επιθετικότητάς τους ενάντια στη Ρωσία, ο κίνδυνος δημιουργίας μιας εστίας πολέμου στην περιοχή μεγαλώνει.
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!
Απέναντι στην αναζωπύρωση των εθνικισμών που γεννά η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, απέναντι στα δολοφονικά σχέδια των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για να κυριαρχήσουν στην περιοχή μας σε βάρος Ρωσίας και Κίνας, απέναντι στον κίνδυνο να βυθιστούν τα Βαλκάνια στη δίνη του πολεμικού σφαγείου της Μέσης Ανατολής, απέναντι στα διαρκή μνημόνια και στον ζουρλομανδύα της ΕΕ και των αρχουσών τάξεων των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να ενωθούμε. Να αναπτύξουμε τους κοινούς μας αγώνες, ενάντια στις αντιδραστικές αστικές τάξεις και τις πολιτικές ελίτ τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, πέρα από εθνικισμούς, και αυτό σημαίνει να σεβόμαστε τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων μας, στην πάλη μας για την επιβολή των ανεξάρτητων ταξικών συμφερόντων μας, για την απελευθέρωσή μας από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τις άρχουσες τάξεις και τους ιμπεριαλιστές.
Πρέπει να αντιταχθούμε και στους αριστερούς πατριδοκάπηλους (που δεν βρίσκονται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ) του ΚΚΕ και όλους τους σταλινοζαχαριαδικούς. Η όξυνση που δημιουργείται στις σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, η συμφωνία για το Μακεδονικό και η κατάσταση που δημιουργείται με την ενδεχόμενη γενίκευση του πολέμου επανέφερε στην επικαιρότητα τη στάση του εργατικού κινήματος. Απέναντι στις σταλινικές πρακτικές, που καλούν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, πρέπει να αντιτάξουμε την ενότητα όλων των λαών, να επισημάνουμε σε όλους τους εργαζόμενους ότι ο βασικός εχθρός βρίσκεται μέσα στην ίδια τη χώρα τους και να μετατρέψουμε τον πόλεμο σε εμφύλιο πόλεμο. Ο ταξικός πόλεμος είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει την ειρήνη και την ενότητα των εργαζομένων όλων των χωρών.
Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η ΟΚΔΕ συμμετέχει στην κοινή δήλωση οργανώσεων της Άκρας και Επαναστατικής Αριστεράς ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, καλώντας σε αντινατοϊκό συλλαλητήριο στις 11 Ιούλη.