Σάββατο 21/10, 15:00: Συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Πορεία στην Ισπανική Πρεσβεία – ΚΑΤΩ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!

Αλληλεγγύη στον καταλανικό λαό – Κάτω ο βοναπαρτισμός Ραχόι–ΕΕ

Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων–ελευθεριών

Μετά το ιστορικό Δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και την ωμή καταστολή από την κυβέρνηση της Μαδρίτης (893 τραυματίες), η κατάσταση στην Καταλονία βαίνει προς μια κατά μέτωπο σύγκρουση, η οποία δείχνει αναπόφευκτη. Αυτήν προσπαθεί να αποφύγει (μάταια) η καταλανική κυβέρνηση (Τζενεραλιτάτ) και ο πρόεδρος Κάρλας Πουτζδεμόντ, εφαρμόζοντας μια τακτική «χαμηλών τόνων», απευθυνόμενος στις «δημοκρατικές αξίες» της «διεθνούς κοινότητας» και ειδικότερα της ΕΕ. Έτσι, στις 10 Οκτωβρίου, οπότε αναμενόταν η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας ως άμεση συνέπεια της καθολικής βούλησης του καταλανικού λαού, που εκδηλώθηκε στις κάλπες (90,3% υπέρ της ανεξαρτησίας) αλλά κυρίως στον δρόμο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας CiU, ERC, CUP) της Τζενεραλιτάτ ψήφισε ένα κείμενο που δήλωνε «καθαρές προθέσεις» για ανεξαρτησία, ενώ η ίδια η ανακήρυξη «πάγωνε» για δύο μήνες, ώστε να διεξαχθεί «πραγματικός διάλογος» με την κυβέρνηση Ραχόι και να υπάρξει «αναγνώριση» από την ΕΕ!

Ο μόνος «πραγματικός διάλογος» που ξέρει και μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Ραχόι είναι με την γλώσσα της μαύρης προπαγάνδας στα ελεγχόμενα ΜΜΕ, των νεοφασιστικών δικαστικών αποφάσεων, των ασταμάτητων αστυνομικών επιχειρήσεων που «ξεδοντιάζουν» μέρα με τη μέρα όλους τους θεσμούς της καταλανικής Αυτόνομης Διακυβέρνησης, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Με σταθερές κινήσεις και αμείλικτη πυγμή οι απόγονοι του δικτάτορα Φράνκο στην Μαδρίτη προετοιμάζονται να ψηφίσουν το Σάββατο 21/10 την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος (προβλέπει κατάλυση της Αυτονομίας σε περίπτωση απειλής της «εθνικής κυριαρχίας»), σέρνοντας τους PSOE (Σοσιαλιστές) και Ciudadanos (Πολίτες) πίσω τους. Παρότι στην πραγματικότητα ήδη το εφαρμόζουν, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει άμεση στρατιωτική επέμβαση, κατάργηση του κοινοβουλίου και διορισμό «προσωρινής κυβέρνησης» (μαριονέτας της Μαδρίτης) για άγνωστο χρονικό διάστημα – η οποία θα διεξάγει δήθεν… ελεύθερες εκλογές! Άμεση συνέπεια του αρ. 155 θα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων, απεργιών, απλών διαμαρτυριών, έλεγχος του Τύπου, άρση προσωπικού απορρήτου, διάλυση «αντισυστημικών πολιτικών κομμάτων» (όπως το CUP), αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους στη φυλακή. Ενώ καθημερινά οξύνεται ο ανοιχτός οικονομικός πόλεμος (ισπανών και καταλανών καπιταλιστών), με εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν ή να δηλώνουν πρόθεση φυγής, με πρωτοφανή τρομοκράτηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας καταδίκασε και προφυλάκισε τους Jordi Sanchez (πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Omnium) και Jordi Cuixart (πρόεδρος Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης), κεντρικά πρόσωπα υπέρ της Ανεξαρτησίας και πρωταγωνιστές στον αγώνα για το Δημοψήφισμα. Κατηγορούμενοι για κάλεσμα σε «ανταρσία», καθώς κάλεσαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην υπεράσπιση του δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης και στην υπεράσπιση του Δημοψηφίσματος, και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι και είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 ετών, ενώ προφυλακίστηκαν χωρίς δυνατότητα εξαγοράς της ποινής τους μέχρι το δικαστήριο! Την ίδια τύχη έχει και η ηγεσία των Mossos d’ Esquadra, αστυνομικού σώματος της Καταλονίας, που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και απειλείται με τις ίδιες ποινές. Κατά εισαγγελική παραγγελία η Εθνική Αστυνομία εισέβαλε σε Κέντρο Επιχειρήσεων των Mossos, έκανε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του σώματος για να ερευνήσει τις εντολές της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια του Δημοψηφίσματος!

Παρότι γίνεται σταδιακός και μεθοδικός «αποκεφαλισμός» σειράς δομών της αυτόνομης τοπικής διοίκησης και εξουσίας, ο πραγματικός φόβος της κυβέρνησης Ραχόι δεν είναι η ασταθής και φοβισμένη αστική πολιτική ηγεσία της Καταλονίας, αλλά ο αποφασισμένος καταλανικός λαός. Αυτός ο πραγματικός φόβος την υποχρεώνει να μπήξει το μαχαίρι ως το κόκκαλο, ζητώντας την άνευ όρων παράδοση και γονάτισμα του Πουτζδεμόντ και των συμμάχων του, την ταπείνωση και παραδειγματισμό του καταλανικού λαού.

Καταλονία: αντιδημοκρατικό πειραματόζωο της Ευρώπης

Μαζί με τον καταλανικό λαό, όμως, θέλουν να ταπεινώσουν και να γονατίσουν όλους τους λαούς της Ευρώπης! Γι’ αυτό στο πλευρό του αντιδραστικού Ραχόι συσπειρώθηκε σύσσωμη η ελίτ της ΕΕ με πρωταγωνιστές τον γερμανικό και γαλλικό ιμπεριαλισμό. Μετά την ταπείνωση των ευρωπαϊκών ελίτ από το Brexit, επιδιώκουν εναγωνίως το τσαλαπάτημα του κινήματος στην Καταλονία, την πάση θυσία επανάληψη ενός «ελληνικού δημοψηφίσματος». Για την ευρωπαϊκή μπουρζουαζία, το «Καταλανικό Πείραμα» είναι μια ευκαιρία για τη γενίκευση της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης σε όλη την ΕΕ, την αυταρχικοποίηση των μεθόδων άσκησης της εξουσίας, τη μονιμοποίηση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης και μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση. Διακαής πόθος των ευρωπαϊκών ελίτ είναι ο δραστικός περιορισμός όλων των ελευθεριών (αστικών, εργατικών, δημοκρατικών, πολιτικών), η εξάπλωση ενός αστυνομικού καθεστώτος με κοινοβουλευτικό μανδύα που θα επιβάλλει με ωμή βία το συμφέρον του 1% του πληθυσμού.

Να μην το επιτρέψουμε! Η μάχη του καταλανικού λαού να γίνει και δική μας μάχη! Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για την απόκρουση της αντιδημοκρατικής/αντεργατικής αναδίπλωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, το κράτος έκτακτης ανάγκης, την κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Για την ενοποίηση των αγώνων και την αντεπίθεση των λαών και των εργαζομένων ενάντια σε κεφάλαιο, ιμπεριαλιστές, αντιδραστικούς! Ενάντια στην ΕΕ του Κεφαλαίου, του Ιμπεριαλισμού, του Πολέμου, του Ρατσισμού και της Καταστολής, που πρέπει να τη διαλύσουμε με τους αγώνες μας. Γι’ αυτό να υπερασπίσουμε την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία της Καταλονίας, ως πρώτο βήμα για να αναπτυχθούν σχέσεις πραγματικά ισότιμες και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς και ειδικά ανάμεσα στις εργατικές τάξεις. Με σημαία μας όχι το κομμάτιασμα σε σύνορα και κρατίδια, αλλά μια διεθνιστική προοπτική, την ελεύθερη ένωση σε μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των Λαών της Ευρώπης, ενωμένη, δημοκρατική, ριζοσπαστική.

Να σταματήσουν οι διώξεις – Άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων!

Ενάντια στην εφαρμογή του άρθρου 155

Διεθνιστική υποστήριξη υπέρ της ανεξάρτητης Καταλανικής Δημοκρατίας, πρώτο βήμα για μια δημοκρατική Ομοσπονδία των Λαών της Ιβηρικής.

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ