Κείμενο-καταγγελία από μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Αναδημοσιεύουμε κείμενο-καταγγελία από μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο “φιλοξενίας”.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ

Εδώ και περίπου 20 μέρες καταφθάνουν Αφγανοί –κυρίως-πρόσφυγες σε παλιό στρατόπεδο στην Μαλακάσα.

Στην αρχή 650-700, μετά λίγες μέρες κι άλλοι, μετά κι άλλοι, κι άλλοι…

Σήμερα πια ,πρέπει να πλησιάζουν τους 1200, ακριβή καταγραφή δεν έχουμε.

Σ΄ένα τεράστιο χωράφι, με ελάχιστα μικρά κτίσματα που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες, προσπαθούν να ζήσουν γυναίκες, παιδιά, βρέφη, έγκυες, άντρες, έφηβοι.

Κοιμούνται κατάχαμα σε sleeping bags και κουβέρτες, μέσα σε σκηνές των 10 ατόμων, χωρίς θέρμανση στον πιο κρύο τόπο της Αττικής κι όταν βρέχει βρίσκονται μέσα σε λίμνες.

Τον χώρο διαχειρίζεται ο στρατός (αλήθεια από που ως που ο στρατός κάνει κουμάντο σε καταυλισμούς προσφύγων?) και τα παιδάκια έχουν την ευχαρίστηση(!) να παίζουν δίπλα σε φαντάρους που πάνε πάνω – κάτω με πολυβόλα στα χέρια.

Η συνεργασία της ομάδας Αλληλεγγύης -που φτιάχτηκε κυριολεκτικά “εν μία νυκτί” – με τους στρατιωτικούς αποδεικνύεται άλυτο σταυρόλεξο.

Κάθε μέρα ή καλύτερα κάθε ώρα ισχύει κάτι άλλο, εμποδίζουν πολίτες να προσφέρουν τη βοήθειά τους υλική ή πνευματική, φέρνουν προβλήματα μέχρι και στην είσοδο του φορτηγού του Δήμου Ωρωπού, αρνούνται να δεχτούν ρουχισμό κ.α είδη με το πρόσχημα ότι έχουμε πολλά, ενώ η αποθήκη είναι σχεδόν άδεια κλπ κλπ

Το χειρότερο όμως είναι, ότι ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τόσες μέρες δεν ήρθε γυναίκα γυναικολόγος να εξετάσει τις πάνω από 50 έγκυες ή άλλες γυναίκες, όταν τη Τετάρτη 30/3 εθελοντικά προσφέρθηκαν 2 μαίες να εξετάσουν όσες γυναίκες ήθελαν (έφεραν μαζί και ανάλογα μηχανήματα) -και παρ΄όλο που ο συντονιστής γιατρός του στρατοπέδου συμφώνησε- το απαγόρευσε ο Διοικητής(?) λέγοντας πως χρειάζεται εντολή ΓΕΕΘΑ!!!!

Γιατί ποιος έχει εντολή ΓΕΕΘΑ από κει μέσα? Και γιατί να έχει εξάλλου?

Είναι ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας ή δεν είναι?

Σημειωτέον ότι, την ίδια μέρα το απόγευμα υπήρξε σοβαρό γυναικολογικό περιστατικό (μάλλον αποβολή).

Συνεχίζοντας, καταγγέλλουμε την απαγόρευση εισόδου σε δικηγόρους από το “Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες” που ήρθε την Πεμπτη 31/3 μετά από πρόσκληση της Ομάδας Αλληλεγγύης και σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για θέματα ασύλου, νέα συμφωνία κλπ .

Τέλος, πιστεύουμε ότι η στάση των στρατιωτικών στο ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ δεν είναι αυθαίρετη, αλλά εκπορεύεται απ τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

Η υιοθέτηση της αντιδραστικής φρασεολογίας περί “παράτυπων” μεταναστών, η αποδοχή της Τουρκίας ως “ασφαλούς” χώρας (βλέπε εξπρές του μεσονυχτίου) μέχρι την μετατροπή των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας σε “αμυγδαλέζες” μας δείχνουν ότι η κατάσταση σκληραίνει προς όφελος των πιο αντιδραστικών κύκλων.

ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ Μ΄ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ