Αγώνας διαρκείας ενάντια στο 3ο μνημόνιο (προκήρυξη της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών)

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΤΕΡΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, –ισσες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού: α) μετέτρεψε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ΝΑΙ σε όλα και β) υφάρπαξε την ψήφο του στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη με άθλια ψέματα και υποσχέσεις για «ηπιότερη διαχείριση» του μνημονίου, προχωρά με γοργούς ρυθμούς την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου -τέρατος, κάτω από τις αυστηρές επιταγές και διαρκείς απειλές των δανειστών. Το τρίτο μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο τέρας ακριβώς γιατί: α) ήρθε μετά από μια μεγάλη προδοσία της απόφασης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να πουν ΟΧΙ στα μνημόνια συνολικά, β) υπογράφηκε και εφαρμόζεται από μια «αριστερή» κυβέρνηση και τέλος γ) αποτελεί το θανατηφόρο χτύπημα σε ότι είχε απομείνει σε σχέση με τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας από τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Η χώρα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε αποικία χρέους και η εποπτεία των «θεσμών» είναι ασφυκτική.

Όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ στην αρχή τα παρουσίαζε σαν αποτέλεσμα εκβιασμού των δανειστών, στον όποίο όμως η ίδια υπέκυψε, τώρα τα παρουσιάζει σαν απαραίτητα για να μπει η οικονομία σε τροχιά «ανάπτυξης» και να έρθει το τέλος των μνημονίων. Δανείζεται τα άθλια ψέματα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και εφευρίσκει και δικά της περί «ισοδύναμων μέτρων» και «παράλληλου προγράμματος». Με το τρίτο μνημόνιο στην πραγματικότητα εργαζόμενοι και νεολαία οδηγούμαστε πολύ γρήγορα σε βαλκανικά στάνταρ ζωής. Τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο 2016-2019 είναι ύψους 8,15δις (6,4δις στην διετία 2015-16). Η χώρα θα πάρει νέο δάνειο 86δις ευρώ για να σώσει τις τράπεζες και να ταΐσει το χρέος, το οποίο θα εκτιναχτεί το 2016 στο 198% του ΑΕΠ και το2022 (με την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου στο 222%. Προβλέπεται νέα ύφεση στην οικονομία γύρω στο 4%, που σημαίνει άλλες 200-250 χιλιάδες άνεργους, απολύσεις – διαθεσιμότητες δημόσιων υπαλλήλων, νέα κλεισίματα επιχειρήσεων, σχολείων, σχολών, νοσοκομείων, αύξηση της ανεργίας στο 35-40% και τη φτώχεια να αποκτά τεράστιες διαστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπ. Παιδείας

Φίλης και Αναγνωστοπούλου, υπόσχονται ότι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο και έχουμε «πλεονάσματα» θα λυθούν κάποια προβλήματα της εκπαίδευσης. Ξεχνούν όμως να μας πουν ότι για να εμφανιστούν «πλεονάσματα» πρέπει να καταστραφεί ακόμη περισσότερο η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που είναι ήδη υπό κατάρρευση. Από εκεί και πέρα, οι ήδη πενιχρές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 για την παιδεία είναι μειωμένες και κάθε στοιχειώδες αίτημα για την εκπαίδευση, όπως η κάλυψη των πολυάριθμων κενών τη φετινή σχολική χρονιά, μπαίνει από την ηγεσία του υπουργείου κάτω από τις απαιτήσεις του μνημονίου και κόβεται. Ενώ με κυνισμό διατυπώνεται και η «νέα ιδέα» ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με κενά και χωρίς εκπαιδευτικούς ή με «εθελοντική εργασία» και γιατί όχι και χωρίς λεφτά για καθαριότητα, θέρμανση κ.ά..

Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υπό κατάρρευση

Δεκάδες χιλιάδες είναι τα κενά, καθώς οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ακόμη και αυτοί που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό του 2015 δεν έγιναν. Οι δαπάνες αγγίζουν μόλις το 2% του ΑΕΠ, την στιγμή που πολλά σχολεία έχουν σχεδόν μηδενικούς λογαριασμούς, που δεν αρκούν ούτε καν για να αγοράσουν καθαριστικά. Πάνω σε αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια έρχεται να προστεθεί και το τρίτο. Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης απειλεί με κατάρρευση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.

3ο Μνημόνιο στην Εκπ/ση Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Οι «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ορίζονται με λεπτομέρειες στις σελίδες του 3ου Μνημονίου, τόσο στο περιεχόμενό τους όσο και στο χρόνο παράδοσής τους. Πιο συγκεκριμένα βασικές δεσμεύσεις αποτελούν η νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης που θα αφορά όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης -μαθητές, εκπαιδευτικούς, σχολικές μονάδες- θα συνδέεται με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα, μισθούς και απολύσεις. Επιπλέον η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προβλέπει: α) αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, β) αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, γ) συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων, δ) ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ε) άρση της μονιμότητας, στ) απαξίωση των πτυχίων (ο εκπαιδευτικός θα επαναεπιβεβαιώνει την ικανότητά του να διδάσκει, μέσα από έναν αδιάκοπο αγώνα δρόμου απόκτησης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων από σεμινάρια, μεταπτυχιακών τίτλων και δεύτερων ή τρίτων πτυχίων), ζ) μαθητεία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης και η) επέκταση της ιδιωτικοποίησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΕΕΚ) με αύξηση της επιχειρηματικότητας και συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα έρχονται νέες μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο από 1-1-2016 και θέσπιση νέου μόνιμου συστήματος «κινητικότητας». Η εγκύκλιος για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προβλέπει αύξηση τους σχεδόν για όλους. Από το 2022 τα όρια θα είναι 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης ή 67 ετών με 15 έτη ασφάλισης. Ενώ έρχεται νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει ενοποίηση συντάξεων και ταμείων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θα οδηγήσουν σε συντάξεις κυριολεκτικά πείνας. Στην πραγματικότητα αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα πρόκειται για κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Καμιά απογοήτευση! Κανένας εφησυχασμός!

Συνεχίζουμε στο δρόμο του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου!

Μπροστά στον νέο Αρμαγεδδώνα πρέπει να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Η ανάθεση της σωτηρίας μας σε μια «αριστερή» κυβέρνηση τελείωσε με την προδοσία από μεριάς της των συμφερόντων μας. Η ηγεσία των συνδικάτων μας ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που χρόνια έχει αναλάβει εργολαβικά να μας «εκπροσωπεί» έχει να δείξει μόνο ήττες και υποχωρήσεις. Η στάση αυτής της ηγεσίας στο δημοψήφισμα με προεξάρχουσα τη ΓΣΕΕ και την πρότασή της για ΝΑΙ δείχνει τον εκφυλισμό της και την προσχώρησή της στο στρατόπεδο του αντιπάλου. Από την άλλη οι ΣΥΝΕΚ παραμένοντας στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό μπορούν να ξεπέσουν. Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι «ομάδα εκπαιδευτικών διέκοψε τη συζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απαντήσεις στα προβλήματα», που αφορούσε τις έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών κατά την επίσκεψή του υπουργού στα γραφεία της ΟΛΜΕ, κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη το ΠΑΜΕ με την κατάπτυστη – χαιρέκακη στάση του ότι αυτό «μας τα έλεγε» δεν μπορεί να κρύψει ότι στις πιο κρίσιμες στιγμές αγνόησε τη θέληση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και πήρε αντιδραστικές θέσεις, όπως στο δημοψήφισμα. Συνεχίζει την διασπαστική πολιτική του και την κατασυκοφάντηση όλων των εξ αριστερών του. Οι Παρεμβάσεις αυτοπεριορίζονται στις συμμαχίες – μέτωπα κορυφής στα όργανα-διοικητικά συμβούλια και δεν προωθούν καμιά μορφή ενεργοποίησης της βάσης και αυτοοργάνωσης της.

Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών καλεί τις δυνάμεις, τους αγωνιστές και τους συναδέλφους που υποστήριξαν το ΟΧΙ στα μνημόνια να προωθήσουν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ που θα περιέχει ενεργοποίηση όλο και περισσότερων συναδέλφων και δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών με καθήκοντα την ενημέρωση των συναδέλφων για το 3ο μνημόνιο, την δημιουργία και στήριξη των Γενικών Συνελεύσεων, την περιφρούρηση των απεργιών. Θα περιέχει μαζικές και ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις, που θα κλιμακώνονται και θα συντονίζονται με όποιους εργαζόμενους κινητοποιούνται ενάντια στο 3ο μνημόνιο. Θα οικοδομήσει ένα Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με γονείς – μαθητές – φοιτητές – εργαζόμενους για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του 3ου μνημονίου – τέρας και όλων των προηγούμενων μνημονίων.
  • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλους. Αύξηση δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού άμεσα!
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Επαναφορά ωραρίου. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομισθίων.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Κατάργηση της αντιασφαλιστικής εγκυκλίου. Όχι στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο.
  • Κατάργηση του μισθολογίου εξαθλίωσης. Ακώλυτη Μισθολογική Εξέλιξη. Επαναφορά μισθών -συντάξεων.
  • Καμία «αξιολόγηση» – απόλυση. Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.
  • Κατάργηση του αντιδημοκρατικού Πειθαρχικού Δικαίου. Κατάργηση του κράτους Έκτακτης Ανάγκης.
  • Καμία σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
  • Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
  • Έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.
  • Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Φορολόγηση του κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων. Πάγωμα χρεών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ