Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΟΚΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε χθες (15/9) η κεντρική προεκλογική ομιλία της Ο.Κ.Δ.Ε. στη Θεσσαλονίκης. Την ομιλία παρακολούθησαν δεκάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, συμπαθούντες και φίλοι της Ο.Κ.Δ.Ε.

Το άνοιγμα πραγματοποίησε ο σ. Γιάννης Σμυρλής υποψήφιος με την ΟΚΔΕ στην περιφέρεια των Σερρών, γνωστός από τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα. Στην ομιλία του έκανε μokde_3ία παρουσίαση της Ο.Κ.Δ.Ε., της ιστορίας της, της δράσης της, της σύνθεσης των ψηφοδελτίων της που απαρτίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των μεταναστών και στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό/φασισμό, φοιτητές ενεργοί στο φοιτητικό κίνημα και των λόγων που κατέρχεται στις εκλογές, για να συνεχίσει στον δρόμο του ΟΧΙ, ενάντια στην προδοσία του Τσίπρα, τους μνημονιακούς και τις καταστροφικές πολιτικές τους, για να αναδείξει μια πολιτική και ένα πρόγραμμα που στοχεύει: Στην ενίσχυση και νίκη των αγώνων. Στο χτίσιμο μιας νέα επαναστατικής αριστερής δύναμης, που δεν θα υποκύπτει ή προδίδει τους εργαζόμενους με την πρώτη δυσκολία, δε θα τρέχει με κάθε ευκαιρία πίσω από «ξένες σημαίες» εγκαταλείποντας τις «αρχές» της, δε θα χαρακτηρίζεται από εκλογικό κρετινισμό. Μια επαναστατική αριστερά που είναι η βασική προϋπόθεση για να ξηλώσουμε τα Μνημόνια και το καθεστώς τους, για μια νικηφόρα σύγκρουση με το κεφάλαιο, σύστημα, τα αστικά κόμματα, το κράτος τους και τους Ιμπεριαλιστές της ΕΕ. 

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο σ. Ηρακλής Χριστοφορίδης, υποψήφιος με την ΟΚΔΕ στην Α’ Θεσσαλονίκης, γνωστός από τη δράση του στο εργατικό και λαϊκό163 κίνημα αλλά και το θεωρητικό και μεταφραστικό του έργο. Έκανε μια παρουσίαση του πολιτικού πλαισίου στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκλογές αλλά και της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ειδικά μετά την ψήφιση του ανθρωποκτόνου 3ου μνημονίου από παλιούς και νέους μνημονιακούς. Ένα Μνημόνιο-Τέρας που θα καταστρέψει την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θα προκαλέσει νέα τεράστια κύματα ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης, θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τα συστήματα υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, θα ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία, θα μετατρέψει τη χώρα σε μια αποικία χρέους κάτω από μια διαρκή εποπτεία των δανειστών/τοκογλύφων και των ιμπεριαλιστών. 

Ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΟΚΔΕ, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σωτηρίας για:

 Άμεση παύση πληρωμών προς τοκογλύφους δανειστές με μονομερή διαγραφή του συνόλου του χρέους.

Έξοδο από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τον ζουρλομανδύα του Ευρώ με την άμεση καθιέρωση εθνικού νομίσματος, ακριβώς για να σπάσει η οικονομική απομόνωση και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας της ΕΕ και του Ευρώ για να αποκτηθεί ξανά ο έλεγχος της εθνικής οικονομίας.

Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων κλειδιών της οικονομίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ώστε να προστατευθούν η λαϊκή περιουσία και οι λαϊκές καταθέσεις, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της οικονομίας προς το όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας με ένα δημοκρατικά σχεδιασμένο τρόπο, να ξαναβρεί κάθε άνεργος δουλειά, να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για την επιβολή μιας Κυβέρνησης των Εργαζομένων, που θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό Πρόγραμμα απαραίτητο165 για ν’ αντιμετωπιστούν τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Ένα πρόγραμμα αγώνων και μέτρων, που δεν θα περιορίζονται στο δήθεν «εφικτό» και «ρεαλιστικό» (με τα μέτρα του συστήματος και της κρίσης του), αλλά σε ότι είναι αναγκαίο για την επιβίωση και βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων και λαϊκών μαζών. Τα λεφτά και οι πόροι υπάρχουν στις τσέπες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους φορολογικούς παραδείσους των καπιταλιστών. Όλα χρειάζονται μια αλλαγή στη δομή της εξουσίας, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, στηριγμένη στην κινητοποίηση και μόνιμη οργάνωση στους χώρους εργασίας, με οδηγό το μεγαλειώδες και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, στην πάλη για την επιβολή των συμφερόντων της πλειοψηφίας. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό, τη μόνη πραγματική διέξοδο στην κρίση και βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η ομιλία έκλεισε με την προτροπή στήριξης της ΟΚΔΕ και δια της ψήφου, διότι αποτελεί για τους εργαζόμενους μία πραγματικά χρήσιμη επιλογή. Με την υπόσχεση ότι η ΟΚΔΕ, όπως έκανε και σε όλη την ιστορία της θα βρίσκεται μέσα στους εργαζόμενους, παλεύοντας μαζί τους για τα συμφέροντά τους, μέχρι την τελική νίκη.

Δείτε όλη την συγκέντρωση