Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τον αποκλεισμό τυφλού φοιτητή στο Φυσικό του ΑΠΘ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΟΧΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Πριν δύο εβδομάδες περίπου, «ειδική» τριμελής επιτροπή του τμήματος Φυσικής απέρριψε την αίτηση του συναδέλφου μας με προβλήματα όρασης Αργύρη, για εισαγωγή στο τμήμα (πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του). Η περίπτωση του συγκεκριμένου συναδέλφου (με διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς), αν και δεν είναι η πρώτη, βοήθησε να αναδειχθεί το θέμα. Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της σχολής, και κυρίως ο πρόεδρος κ. Χρυσάφης, προσπάθησε με γελοίες δικαιολογίες να προσδώσει ηθική νομιμοποίηση σε μια απαράδεκτη πολιτική που ως θύμα έχει, σήμερα, τον συνάδελφο μας και αύριο πολλούς από εμάς.

Το θέμα υποτίθεται πως λύθηκε μόνο για τον συγκεκριμένο φοιτητή, ύστερα από παρέμβαση του «ανθρωπιστή» Αρβανιτόπουλου, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν θα επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία όταν οι φοιτητές θα υποσιτίζονται μη μπορώντας να καταβάλουν το αντίτιμο στη Λέσχη, όταν θα αδυνατούν να πληρώσουν τα συγγράμματα τους ή μήπως όταν πολλά παιδιά δεν θα έχουν καν πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές λόγω αδυναμίας καταβολής των διδάκτρων.

Η αλήθεια είναι ότι για μία κυβέρνηση που δεν διστάζει να δίνει συγχαρητήρια στους λιμενικούς που δολοφονούν εν ψυχρώ μετανάστες, που φτιάχνει παντού στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ο υπουργός Υγείας περηφανεύεται για τις απολύσεις στα νοσοκομεία που δολοφονούν καθημερινά, ο ρατσισμός (εν προκειμένω εναντίον των ΑμεΑ) έχει μπει στην ημερήσια διάταξη. Γι’ αυτούς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί ούτε παράδοξο, ούτε απάνθρωπο. Είναι το φυσιολογικό, αυτό που πρέπει να γίνει.

Οι δακρύβρεχτες παρεμβάσεις των media, του Μυλόπουλου, του Αρβανιτόπουλου και του Γκιουλέκα, δεν πρέπει να μας ξεγελάσουν. Σήμερα αναγκάστηκαν να δεχτούν τον συνάδελφό μας, για να τον πετάξουν εκτός εκπαίδευσης αύριο όταν βάλουν δίδακτρα. Όσο για τον κύριο Χρυσάφη, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ο άνθρωπος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι Πασόκος και μνημονιακός ως το κόκκαλο, όταν έλεγε ότι οι απολύσεις των διοικητικών είναι εξαιρετικό μέτρο, όταν συνηγορούσε υπέρ του σχεδίου Αθηνά, όταν οργάνωνε απεργοσπασία στην απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων, όταν απειλούσε ότι με μία μέρα κατάληψη θα χαθεί το εξάμηνο…

Δεν χρειαζόμαστε την ψεύτικη φιλανθρωπία τους. Οι συνάδελφοι μας με αναπηρίες είναι ένα από τα πιο ευάλωττα κομμάτια του φοιτητικού σώματος και της κοινωνίας γενικότερα. Μόνο με την αλληλεγγύη μας θα μπορέσουμε όλοι να σπουδάσουμε, να σταθούμε όρθιοι και αξιοπρεπείς, είτε έχουμε αναπηρία είτε όχι.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αδίστακτη συγκυβέρνηση, προκειμένου να σώσει ότι μπορεί από το «πτώμα» του ελληνικού καπιταλισμού, δεν θα διστάσει να ρίξει σε έναν σύγχρονο καιάδα τους εργαζόμενους, τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, τα ΑμεΑ, τους νέους. Η απάντηση μας, στην νέα δριμύτερη επίθεση που ετοιμάζεται προς τους εργαζόμενους και την νεολαία, και ειδικότερα στη νέα επιδρομή στο χώρο της Παιδειας, θα πρέπει να είναι μαζική. Θα μας βρουν μπροστά τους.

  • Κανένας άνθρωπος εκτός εκπαίδευσης λόγω αναπηρίας.

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.Να φτιαχτούν τώρα όλες οι απαραίτητες υποδομές για την ισότιμη φοίτηση των ΑΜΕΑ στο πανεπιστήμιο

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ   ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΘ