Η αλήθεια για τα εγκλήματα της Χούντας του Βιδέλα εξακολουθεί να βγαίνει στο φως

Τον Ιανουάριο εντοπίστηκε «η εγγονή υπ’ αριθμόν 139», ένα από τα εκατοντάδες παιδιά που κλάπηκαν κατά την περίοδο της Χούντας του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα στην Αργεντινή (1976-1983), μία από τις πιο αιμοσταγείς δικτατορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, με αναρίθμητα φρικιαστικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου», το «παιδί», που σήμερα είναι 47 ή 48 ετών, γεννήθηκε «γύρω στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 1978». Είναι η κόρη της Νοεμί Μπεατρίς Μασέδο και του Ντάνιελ Αλφρέδο Ινάμα, μαρξιστών-λενινιστών αγωνιστών που απήχθησαν τον Νοέμβριο του 1977, εκείνη από τη Λα Πλάτα, εκείνος πιθανότατα από το Μπουένος Άιρες. Έκτοτε, αγνοούνται τα ίχνη τους.
Ο «Βρώμικος Πόλεμος»
Από την πρώτη στιγμή του «βρώμικου πολέμου», όπως χαρακτηρίστηκε η πιο δόλια έκφανση χούντας στη Λατινική Αμερική, ο Βιδέλα επέβαλε ένα καθεστώς συστηματικής τρομοκρατίας, βασιζόμενος στο δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού». Ο Βιδέλα είχε αναφέρει πως «τρομοκράτης δεν είναι απλώς κάποιος με όπλο ή βόμβα, αλλά αυτός που διαδίδει ιδέες που είναι αντίθετες με τον δυτικό και χριστιανικό πολιτισμό. Πρέπει να πεθάνουν όσοι άνθρωποι χρειάζεται στην Αργεντινή, για να είναι η χώρα πάλι ασφαλής».
Για να διατηρηθεί στην εξουσία επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κυνήγι αγωνιστών, ανταρτών, επαναστατών, αριστερών οργανώσεων, τους οποίους απήγαγε και «εξαφάνιζε», με την αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ. Συνήθως τους έστελνε σε στρατόπεδα κράτησης-φυλακές που λειτουργούσαν κρυφά σε διάφορα δημόσια κτήρια, όπως η Σχολή Μηχανικών Υπαξιωματικών του Ναυτικού (ESMA). Άλλους, τους πετούσαν από αεροπλάνα στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα και στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Τα «κλεμμένα» παιδιά
Την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, αρκετές εκατοντάδες παιδιά (τουλάχιστον 400, σύμφωνα με εκτιμήσεις), που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των μητέρων τους στα παράνομα κέντρα κράτησης, απήχθησαν από το καθεστώς.
Πολλά δόθηκαν παράνομα για υιοθεσία σε οικογένειες που ήταν πολιτικά προσκείμενες στο καθεστώς. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να μάθουν ότι άνηκαν στα «κλεμμένα μωρά» του Βιδέλα ή ότι ακόμα και οι «γονείς» τους, που μέχρι τότε λάτρευαν, συνεργάστηκαν με τη Χούντα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ο αριθμός αυτός αμφισβητείται από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μιλέι, η άνοδος και η πολιτική του οποίου θυμίζουν το σκοτεινό χουντικό παρελθόν της Αργεντινής.