Ευρωπαϊκή Ένωση: Από οικονομική Ένωση σε πολεμική

eu-defense

Από τον Μάρτιο με αίτημα της προέδρου της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen σημειώνεται μια νέα πολιτική μιλιταρισμού με πρόσχημα την «αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης». Έκτοτε η προεδρεία της ΕΕ ανέθεσε την σύνταξη μιας έκθεσης στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, η οποία θα χαράξει γραμμή για το πως θα ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Δύσης, σε μια περίοδο που εντείνεται και αναβαθμίζεται η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ σε πολεμικές συγκρούσεις.

Η έκθεση μελετά τρόπους πολεμικής προετοιμασίας και συγκρότησης της ΕΕ απέναντί σε “οποιαδήποτε απειλή”. Το έγγραφο καλεί την ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνά της και να δαπανήσει περίπου το 20% του κοινού προϋπολογισμού της, (περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ) σε διάστημα επτά ετών, για την “ασφάλεια και ετοιμότητα κρίσεων”. Σύμφωνα με το έγγραφο τα κράτη μέλη «..θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην ευρωπαϊκή άμυνα, επενδύοντας από κοινού περισσότερο για να καλύψουν τα μακροχρόνια κενά στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανική μας ετοιμότητα». Επίσης συνεχίζει το έγραφο πως η Ε.Ε. πρέπει “να δημιουργήσει ένα δίκτυο κατά της δολιοφθοράς για να αποκρούσει τις απειλές μέσω μεγαλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών”.

Όμως η έκθεση δεν σταματάει στις οδηγίες προς τα κράτη μέλη αλλά δείνει και γενικές οδηγίες προς τους πολίτες της ΕΕ οι οποίοι και αυτοί ατομικά πρέπει να ετοιμαστούν για έναν γενικευμένο πόλεμο. Η έκθεση αναφέρει πως οι πολίτες στην ΕΕ πρέπει να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν είδη «βασικής αυτάρκειας» διάρκειας τουλάχιστον 72 ωρών καθώς σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης με συμβατικά μέσα» ή άλλες εχθρικές δραστηριότητες, όπως «κυβερνοεπιθέσεις ή χρήση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων» θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν ελλείψεις και θα διαταραχθεί η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό.

Την ίδια στιγμή στοιχεία που δημοσιεύονται στον τύπο δείχνουν πως η πολεμικη βιομηχανία στην ΕΕ γνωρίζει αμύθητα κέρδη. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών στον δείκτη Stoxx Europe 600 εκτοξεύθηκαν κατά 194%. Ενδεικτικά η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall τριπλασίασε την αξία της από το 2022. Το 2024 η νορβηγική Kongsberg Gruppen έχει άνοδο κατά 125%. Η Rolls Royce, η αεροναυπηγική βιομηχανία και ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους στον κόσμο σημειώνει άνοδο 84%. Η ιταλική Leonardo κατά 41%, η γαλλική Safran κατά 30%, η βρετανική BAE System κατά 12%.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι το ΝΑΤΟ το 2024 θα καταγράψει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 11% με τα κράτη μέλη να εκτοξεύουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 600 δισεκατομμύρια. Όπως αναφέρει και μια έκθεση της Morgan Stanley η οποία δίνει την γενική “γραμμή” που έχουν ανάγκη οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν 30 χρόνια μειωμένων αμυντικών δαπανών». Στην ίδια έκθεση μάλιστα επισημαίνουν πως η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα παραγγελιών η οποία θα αναπληρώσει το αμυντικό υλικό που έχει δοθεί στην Ουκρανία, θα μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ – ειδικά σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, και για αυτό τον λόγο λένε πως “οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σκάψουν πολύ βαθιά στους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα».

Το 2025, η πολεμική βιομηχανία στην ΕΕ προβλέπεται να γιγαντωθεί σε πολλούς βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πυραύλων, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των διαστημικών συστημάτων ενώ συνολικά οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ θα αυξηθούν συνολικά, κατά 700-800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τις συνολικές παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες να έχουν ξεπεράσει τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 (αναμένεται να ξεπεραστούν κατά πολύ το 2024 και το 2025) οι ΕΕ ανταγωνίζεται να γίνει το πιο φιλοπόλεμο μέρος στον πλανήτη.