Η Ιαπωνία στην κούρσα των εξοπλισμών – το σχέδιο «περικύκλωσης» της Κίνας

240913_DVIDS_kc46_japan2_4866234-scaled-e1726259237975

Η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι νέες δαπάνες του προϋπολογισμού στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργητικής άμυνας της ασφάλειας της Ιαπωνίας, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου, πενταετούς σχεδίου για την αύξηση των αμυντικών δαπανών μέχρι το 2027.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα της Ιαπωνίας να αγοράσει επιπλέον στρατιωτικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-46A έναντι 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Τόκιο επιδιώκει να αποκτήσει εννέα ακόμη KC-46A, μαζί με 18 κινητήρες, 16 ραντάρ και συστήματα υπέρυθρης έρευνας και παρακολούθησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αμυντικής Ασφάλειας Συνεργασίας (DSCA). Το αίτημα περιλαμβάνει επίσης αισθητήρες προειδοποίησης πυραύλων, αναμεταδότες αναγνώρισης εχθρού, εξοπλισμό επικοινωνιών που θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος αλλά και την εκπαίδευση πληρώματος που θα χειριστεί τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την DSCA, η επέκταση του στόλου KC-46A του Τόκιο αναμένεται να υποστηρίξει τους στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ενισχύοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Ταυτόχρονα, πέρα από την αγορά εξοπλιστικών από άλλες χώρες το Τόκιο επενδύει στην έρευνα για νέα οπλικά συστήματα. Ανακοινώθηκε επένδυση 41,4 δισεκατομμύρια γιεν (288,2 εκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου επόμενης γενιάς το οποίο πέρα από τα κύρια ηλεκτρονικά αντιμέτρα, το σόναρ και τα ραντάρ, θα μπορεί να οπλιστεί με πυραύλους αέρος-εδάφους και αντιπλοϊκούς πυραύλους αέρος-εδάφους, νάρκες και ανθυποβρυχιακές τορπίλες.  Πέρα από την αεράμυνα, η χώρα της Ανατολικής Ασίας  επενδύει και στα θαλάσσια μέσα.

Το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε επίσημα συμβόλαιο με την τοπική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries, για την ανάπτυξη του δεύτερου εξοπλισμένου σκάφους Aegis System (ASEV) της χώρας. Το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται στα 373,1 δισεκατομμυρίων γιεν (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και αφορά την αποτροπή των απειλών για χρήση βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η Mitsubishi παρέδωσε στο Ιαπωνικό Κράτος επίσης υποβρύχιο JS Chogei, που σημαίνει «μεγάλη φάλαινα» στα ιαπωνικά, το οποίο κόστισε περίπου 64,8 δισεκατομμύρια γιεν (443 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή και αναμένεται να ενταχθεί κανονικά και να ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Ιαπωνικό Ναυτικό μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

Η εκλογή του νέου πρωθυπουργού Ishiba σηματοδοτεί μια νέα φάση για την Ιαπωνία και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Shigeru Ishiba εκλέχθηκε στις 17/9 και έχει ήδη προβεί σε τολμηρές δηλώσεις όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ασιατικού ΝΑΤΟ, κάνοντας αναφορές και στην ανάγκη ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην «δυτικόφιλες» χώρες της Ασίας για την αποτροπή των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, παρόλο που σε φραστικό επίπεδο δε στηρίζουν τα επιθετικά «ανοίγματα» της Ιαπωνίας εξοπλίζουν συνολικά τις σύμμαχες χώρες της Ανατολικής Ασίας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η ιδέα ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε κάποια μέρα να ενταχθεί στην συμμαχία Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών —γνωστή ως AUKUS— εξακολουθεί να προωθείται από τις ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, εκπρόσωποι της AUKUS από την τρία έθνη εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με την Ιαπωνία για την ανάπτυξη προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών και για την αποφυγή κινδύνων στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Σε μια τέτοια περίοδο, οι συζητήσεις για την ένταξη της Ιαπωνίας στην συμφωνία AUKUS αλλά και οι κοινές ασκήσεις με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή θυμίζουν ψυχροπολεμικές καταστάσεις.

Η μιλιταριστική φρενίτιδα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες κινήσεις της Ιαπωνίας μόνο τυχαία δεν είναι. Η προσπάθεια περικύκλωσης του Κινέζικου ιμπεριαλισμού από τους δυτικούς, ειδικά στα πλαίσια της συνολικότερης ανάφλεξης του πολέμου σε διάφορα μέρη του πλανήτη, δημιουργεί ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο για τους λαούς ολόκληρου του πλανήτη μείγμα.

Στην ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση από την επέκταση του πολέμου στην Μέση Ανατολή αλλά και την συνεχή όξυνση του μετώπου στην Ουκρανία, η διαρκής ενίσχυση των εξοπλισμών και της πολεμικής βιομηχανίας από όλες τις κυβερνήσεις προμηνύει την επέκταση και την γενίκευση του πολέμου.