Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει την αεροδιαστημική στρατηγική του
Το πεδίο του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών υπερβαίνει και τη στρατόσφαιρα
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει ενεργά μια βιομηχανική στρατηγική διαστημικών συστημάτων (Δορυφόρους, συστήματα GPS κ.α.) για να τους εντάξουν στην φαρέτρα τους για στρατιωτικές χρήσεις στα είδη ενεργά πολεμικά μέτωπα, αλλά και σε όσα προκύψουν. Για το σχέδιο αυτό αποτελεί έμπνευση η αντίστοιχη αεροδιαστημική στρατηγική του πενταγώνου των ΗΠΑ και αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της αιμοδιψούς «συμμαχίας» ήδη από το 2019. Ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα πάρουν κυριολεκτικά διαστημικές διαστάσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2019, το ΝΑΤΟ κήρυξε επίσημα το διάστημα ως επιχειρησιακό τομέα. Αυτή η ανακοίνωση ήταν απόδειξη ότι ο ρόλος του διαστήματος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη δραστηριότητα της Κίνας και της Ρωσίας στο διαστημικό χώρο, θα αποτελέσει ένα νέο κέντρο επέκτασης του πολέμου, μια ακόμη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Το ΝΑΤΟ και η πολεμοκάπηλη δυτική ελίτ, ενώ έχουν εξαπλώσει τον πόλεμο από την Ουκρανία μέχρι την Μέση Ανατολή, σχεδιάζουν πλέον την στρατιωτική κυριαρχία τους στο διάστημα.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν σε μια ανακοίνωση της 2ας Οκτωβρίου ότι η εκκολαπτόμενη στρατηγική τους θα αντανακλά μια αναπτυσσόμενη εμπορική αγορά και την ανάγκη για μια «νέα σχέση» μεταξύ του στρατού και της βιομηχανίας. Τα πρώτα σχόλια αναφέρονταν σε κάλυψη αναγκών όπως επικοινωνίες, ανάκτηση πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση του εχθρού. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτά τα δεδομένα και αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες σε μια σύγκρουση, είτε προέρχονται από τον στρατό είτε όχι.» ήταν τα λόγια του Πέπερ αναπληρωτή Επιτελάρχη Στρατηγικών Σχεδίων και Πολιτικής. «Οι αξιωματούχοι άρχισαν να κάνουν δημοσκοπήσεις στα έθνη του ΝΑΤΟ για να καταλάβουν ποια διαστημικά συστήματα διαθέτουν και ποιες εμπορικές εταιρείες στη χώρα τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», είπε ο ίδιος. Οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ να δαπανάται σε πολεμικούς εξοπλισμούς, το οποίο θα αρπάζεται από τα χέρια των εργαζομένων και της νεολαίας
Ωστόσο το ΝΑΤΟ όταν αποκάλεσε το διάστημα σαν επιχειρησιακό τομέα, δεν διευκρίνισε αν η εμπλοκή των διαστημικών εξοπλισμών θα είναι έμμεση, όπως περιεγράφηκε πριν, ή άμεση. Η ανάπτυξη επιθετικών διαστημικών δυνατοτήτων συμβάλλει στο αναπόφευκτο της σύγκρουσης στο διάστημα, επιταχύνοντας ουσιαστικά τις απειλές. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύσσονται αντιδιαστημικές επιθετικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να καταστρέψουν ή να υποβαθμίσουν εχθρικούς στόχους με κινητικούς αντιδορυφορικούς πυραύλους (ASAT) έως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονικές παρεμβολές ή και ακόμη χειρότερα. Με το άνοιγμα του μετώπου στην Ουκρανία και την Γενίκευση του πολέμου στη μέση ανατολή η εμπλοκή εμπορικών δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς από τη δύση έχει ήδη αρχίσει με το παράδειγμα των Maxar που στηρίζει την Ουκρανία και το starlink του Elon Musk που στηρίζει ανοιχτά το Ισραήλ και την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας αυτή την προσπάθεια των δυτικών είπε πως «Τέτοια συστήματα “γίνονται νόμιμος στόχος για αντίποινα». Στην ουσία μιλάμε για μια ραγδαία εξάπλωση του πολεμικού κινδύνου σε κάθε ύψος και πλάτος του πλανήτη.
ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δίνουν νέο και διευρυμένο χαρακτήρα στον πόλεμο. Α) προϋπόθεση για το στήσιμο ενός «διαστημικού πολέμου» είναι η επέκταση της πολεμικής οικονομίας. Οι υποδομές υψηλής τεχνολογίας που ενέχει αυτός ο σχεδιασμός θα βγάλουν εκατοντάδες δις από τις τσέπες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Β) Μιλάμε για μια μεγάλη και ταχεία εξάπλωση των εμπλεκόμενων χωρών σε όλη την υφήλιο. Ο κίνδυνος γενίκευσης των μετώπων πλαταίνει με κάθε χώρα που χρησιμοποιεί τους δορυφόρους της για να δίνουν στόχους του Ιράν, του Λιβάνου, της Ρωσίας, στα δυτικά στρατεύματα. Γ) ανακατεύθυνση της έρευνας των υψηλών τεχνολογιών και της διαστημικής εξερεύνησης σε σύμπνοια με τα πολεμικά σχέδια. Τα περισσότερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ήδη έχουν συνδεθεί με κάποιες από τις πιο πολεμοκάπηλες εταιρίες πολεμικών εξοπλισμών (π.χ. ΕΜΠ και Lockheed Martin). Όλα αυτά ενώ μαίνεται το μέτωπο της Ουκρανίας και η γενοκτονία της Παλαιστίνης από το σιωνιστικό κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Είναι μια ξεκάθαρη εικόνα ότι οι δυτικοί όχι μόνο δεν θα σταματήσουν την επέκταση του πολέμου αλλά θα προσπαθήσουν να του δώσουν νέα χαρακτηριστικά και να τον εξαπλώσουν ακόμη και στο διάστημα.