Οι ΗΠΑ σπάνε τα ρεκόρ στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ
Η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, με το κόστος να ξεπερνά τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του πρότζεκτ Costs of War του Πανεπιστημίου Brown. Η έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στην επέτειο της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, αποκαλύπτει τις τεράστιες δαπάνες και την φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν η οποία καθ΄ομολογίαν της είναι η κυβέρνηση που έχει στηρίξει όσο καμιά άλλη το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.
Ρεκόρ Στρατιωτικής Βοήθειας στο Ισραήλ
Το Ισραήλ, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ από την ίδρυσή του το 1948, είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Από το 1959, έχει λάβει συνολικά 251,2 δισεκατομμύρια δολάρια, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Ωστόσο, η βοήθεια που έχει παρασχεθεί στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο είναι εξαιρετικά μεγάλη, φτάνοντας τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο του 2023 έως σήμερα, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε διάστημα ενός έτους.
Αυτά τα ποσά περιλαμβάνουν στρατιωτική χρηματοδότηση, πωλήσεις όπλων, και την απόσυρση μεγάλου όγκου στρατιωτικού εξοπλισμού από αμερικανικά αποθέματα. Η βοήθεια περιλαμβάνει μια σειρά πυρομαχικών, όπως βλήματα πυροβολικού, βόμβες υψηλής ακρίβειας και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ, όπως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome» και το «David’s Sling», για την οποία διατέθηκαν 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά τη σημαντική υποστήριξη, η πλήρης έκταση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ παραμένει ασαφής, καθώς οι λεπτομέρειες σχετικά με το είδος και τον όγκο των οπλικών συστημάτων δεν είναι πλήρως δημοσιοποιημένες. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει γραφειοκρατικές προσπάθειες να αποκρύψει ορισμένες από τις λεπτομέρειες αυτής της βοήθειας, προκαλώντας αντιδράσεις σε τμήματα της κοινής γνώμης.
Η Αντίδραση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, επενδύοντας τουλάχιστον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές, τη χρήση αεροπλανοφόρων και ενισχυμένες αμυντικές εγκαταστάσεις.
Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, οι ΗΠΑ διατηρούσαν περίπου 34.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 50.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024, όταν δύο αεροπλανοφόρα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να αποτρέψουν αντίποινα μετά από επιθέσεις που αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Παρά την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων, το κόστος αυτών των επιχειρήσεων παραμένει υψηλό, ειδικά όταν συνυπολογίζεται η ένταση στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς οι Χούθι, υποστηρικτές της Χαμάς, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.