Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αθλιότητα και συγκρούσεις των επαγγελματιών του κομματικού μηχανισμού

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Νοεμβρίου 2023 

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέλειψε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ όπου με την ομιλία του φρόντισε να αποδαιμονοποιήσει τη λέξη κεφάλαιο, να πει ότι το κεφάλαιο είναι «εργαλείο» για την «ευημερία» και για τη «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων»! Είπε επίσης ότι οι εργάτες είναι «συνεργάτες» του εργοδότη και αν πληρώνονταν με μετοχές θα «έβαζαν πλάτη» για την επιτυχία της επιχείρησης. Μάλλον δεν «ξέχασε» καθόλου αυτά που έλεγε χρόνια πριν, όταν θαύμαζε τον Μητσοτάκη και απαιτούσε περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο Κασσελάκης, και μετά τα άσχημα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, έδωσε δείγματα γραφής και για την «εσωτερική δημοκρατία» στο κόμμα του με την παραπομπή για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα και των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Διαγραφές που θα ολοκληρωθούν στην Κ.Ε. στις 11/11.

Οι προς διαγραφή, από την άλλη, ξεσπάθωσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, με τον Στέφανο Τζουμάκα να δηλώνει ότι ο Κασσελάκης «είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά θα κριθεί αν μπορεί να ηγηθεί», και ότι εκμεταλλεύτηκε «την κρίση ηγεσίας και την κρίση πολιτικής» που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα για να μπει στο κόμμα. Προέβλεψε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ενωμένος. Ο Νίκος Φίλης ανακάλυψε ότι «αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν έναν εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος» και ότι το κόμμα οδηγείται στη διάλυση. Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη «μετάλλαξη και τη μετακόμιση από την Αριστερά σε άλλους πολιτικούς χώρους». Στον ίδιο τόνο Σκουρλέτης και Βίτσας ανακάλυψαν και αυτοί τη «μετάλλαξη» του κόμματος με τον πρώτο να δηλώνει: «Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου βεβαίως είναι Αριστερά. Δεν ξέρω αν η σημερινή ηγεσία είναι Αριστερά ή επιδιώκει – όχι ο κ. Κασσελάκης – να δημιουργήσει ένα όνομα πολιτικό και να δρέψει τα αγαθά της πολιτικής παρουσίας» και ο δεύτερος να αναρωτιέται για τον Κασσελάκη: «Δεν ξέρω αν ξέρει πού βρίσκεται, τι διεκδίκησε και αν ξέρει πού έχει εκλεγεί».

Στον αντίποδα η Θεοδώρα Τσάκρη τόνισε ότι οι διαγραφές «πρέπει να προχωρήσουν χωρίς δισταγμό». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κ.Ο. τόνισε ότι «ενότητα με διαγραφές δε γίνεται», ενώ η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για «σοβαρή κρίση στο κόμμα», ενώ τόνισε ότι «την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες, αλλά κυρίως ο πρόεδρος». Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να κάνει «άνοιγμα» στους διαφωνούντες λέγοντας: «Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας». Μάλλον το «άνοιγμα» αυτό αποτελεί μια προσπάθειά του να συγκρατήσει τους πιο μετριοπαθείς διαφωνούντες στο κόμμα.

Οι διαφωνούντες μάλλον πολύ καθυστερημένα διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται και, από κόμμα της «αριστεράς» μετακομίζει σε άλλο πολιτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει την αστική, μνημονιακή και νεοφιλελεύθερή του μετάλλαξη πολύ πριν τις τελευταίες εκλογές. Η μετάλλαξη συντελέστηκε από την ώρα που αποδέχτηκε και εφάρμοσε τα μνημόνια, που πρόδωσε το περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, που άνοιξε τον δρόμο στη ΝΔ. Αυτό πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατρακύλα των ποσοστών του στις διπλές εκλογές και εδώ οφείλεται η κρίση του, που παίρνει διαλυτικές διαστάσεις. Δεν έχει η πολιτική του καμιά ουσιαστική διαφορά από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ. Πάνω από όλα όμως απογοήτευσε τις εργαζόμενες μάζες, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στα μνημόνια και τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Επίσης οι διαφωνούντες στήριξαν την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Κ.Ε. «από τη βάση», δηλαδή από όποιον απλώς περνάει απ’ έξω και «εγγράφεται» στο κόμμα. Όταν η πολιτική του κόμματος είναι ο «μονόδρομος» των μνημονίων και όταν υπάρχει τεράστια αδυναμία να υπάρξει μια ουσιώδης διαφοροποίηση από τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, τότε χρειάζεται ένας πρόεδρος μεσσίας, ένα «ισχυρό πρόσωπο» σαν αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη. Και αφού ο μεσσίας Τσίπρας απέτυχε στις εκλογές, το κόμμα έπεσε σε βαθειά κρίση. Άλλωστε το μόνο κοινό σημείο όλων αυτών των επαγγελματιών του κομματικού μηχανισμού είναι η επανάκτηση της εξουσίας από την «κυβερνώσα αριστερά», που θα γίνει κατορθωτή με την ανάδειξη ενός προσώπου «αντιπάλου» του Μητσοτάκη. Τελικά βρέθηκε ο μεσσίας στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, και βέβαια δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά με τον Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ένας «αυτοδημιούργητος» επιχειρηματίας τίθεται επικεφαλής της «αριστεράς» ή ενός κόμματος που προέρχεται από τη ρεφορμιστική αριστερά αποτελεί σίγουρα μια τομή. Η μετακόμιση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ από την «αριστερά» σε «άλλο πολιτικό χώρο» έχει γίνει εδώ και καιρό πολιτικά, οργανωτικά και σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα ολοκληρώνεται με την εκλογή Κασσελάκη.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε από αστικούς και ιμπεριαλιστικούς κύκλους για να προωθήσουν στο πρόσωπο του Κασσελάκη ένα «ισχυρό πρόσωπο» στην ηγεσία του κόμματος. Το αστικό πολιτικό σύστημα χωρίς ισχυρό κόμμα για αντιπολίτευση είναι προβληματικό, καθώς αυτό το κόμμα χρειάζεται για να απορροφά την όποια φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ. Τα αποτελέσματα όμως των διπλών εκλογών και η διαρκής πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πορεία προς τη διάλυσή του δεν αντιστρέφεται καθόλου εύκολα.