Πέθανε ο θρυλικός Χάρι Μπελαφόντε

A crowd of over 10,000 civil rights marchers gathers in the Manhattan Garment Center as Harry Belafonte sings at spiritual at a civil rights rally.

«Από την κοιλιά της μητέρας ένιωθα την ανάγκη να πολεμήσω την αδικία, όπου την έβλεπα, και με όποιον τρόπο μπορούσα»

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 26 Απρίλη ο Χάρι Μπελαφόντε. Έφυγε από καρδιακή ανεπάρκεια αλλά «γεμάτος» από την μεγαλειώδη καλλιτεχνική του πορεία και τον αδιάκοπο αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της μαύρης κοινότητας.

Με τη μαγευτική φωνή και την εντυπωσιακή παρουσία του ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους καλλιτέχνες που απέκτησαν ευρεία δημοφιλία πουλώντας εκατομμύρια δίσκους και συμμετέχοντας σε μερικές πολύ επιτυχημένες ταινίες.

Ξεκίνησε τις πρώτες του εμφανίσεις τραγουδώντας φολκ και τζαζ κομμάτια σε μαγαζιά και συναυλίες. Το 1954 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, μια συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών. Το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο το όνομά του (Μπελαφόντε), ήταν το Νο1 στο τσαρτ του Billboard των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1956, αλλά την επιτυχία αυτή ξεπέρασε το τρίτο του άλμπουμ την επόμενη χρονιά, «Calypso», με τραγούδια από την τζαμαϊκανή κληρονομιά του. Το 1966 συναντήθηκε μουσικά με την Νάνα Μούσχουρη στον δίσκο «An Evening with Belafonte/Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια, κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι. Αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες του σε εργατικά τραγούδια και μπαλάντες.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά ο Μπελαφόντε χρησιμοποίησε τη φήμη του και τις ανοιχτές πόρτες που έβρισκε προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα της μαύρης κοινότητας, αναδείχθηκε σε σημαντική μορφή του κινήματος για ισότητα και πολιτικές ελευθερίες και δε σταμάτησε να αγωνίζεται σε όλη τη ζωή του.

Ήταν υπέρμαχος και συνοδοιπόρος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, τον οποίο και διέσωσε από μια φυλακή του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα το 1963.

Ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν επίσης και συνδιοργανωτής της πορείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ουάσιγκτον που κορυφώθηκε με την ομιλία του «I have a dream».

Δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική. Αντιτάχθηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα – εκεί συνάντησε και συζήτησε από κοντά με τον Φιντέλ Κάστρο – ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Τη δεκαετία του ’80 συναντήθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα, ηγέτη στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, και οργάνωσε εκστρατεία κατά της πείνας και του AIDS στην Αφρική.

ΟΚΔΕ