Aγροτικές κινητοποιήσεις

προδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Φεβρουαρίου

Να «θερίσουμε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον τελευταίο μήνα οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν πυκνώσει. Στις 8 Ιανουαρίου 2023, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (το συντονιστικό των αγροτών) συνεδρίασε στη Νίκαια της Λάρισας, με συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους από όλη τη χώρα, και αποφάσισε ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα, με πρώτη κινητοποίηση τις μαζικές συγκεντρώσεις, στις 22 Ιανουαρίου, έξω από γραφεία συνεταιρισμών, σε πλατείες χωριών και ολιγόωρους αποκλεισμούς κόμβους επαρχιακών και εθνικών οδών. Αυτή η κινητοποίηση είχε μεγάλη επιτυχία.

Η μοναδική, αλλά ενδεικτική, απάντηση της κυβέρνησης στους αγωνιζόμενους αγρότες ήταν η επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στην κινητοποίησή τους στην Καρδίτσα. Κατά τα άλλα δεν έλειψαν οι αερολογίες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει τους αγρότες σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο και την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών» και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα στήριξης των αγροτών, με βάση τις «δημοσιονομικές δυνατότητες».

 Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι:

1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Με αποκορύφωμα τον τελευταίο χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής. Αυτό σημαίνει μια μείωση των εισοδημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων, που οδηγεί πολλούς είτε στην μείωση της παραγωγής είτε στην παύση της και το ξεπούλημα της περιουσίας τους.

2) Μείωση του κόστους παραγωγής. Εγγύηση αξιοπρεπούς εισοδήματος με θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής στα προϊόντα. Συγκεκριμένα απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση λιπασμάτων, εφοδίων και ζωοτροφών. Οι τιμές ενέργειας έχουν αυξηθεί πάνω από 30%, οι ζωοτροφές 23% και τα λιπάσματα 56% – και συνολικά το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 25% (λιγότερο από την αύξηση των τιμών όπου πουλάνε τα προϊόντα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι).

3) Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Προσλήψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ για την ταχύτερη και απλούστερη καταβολή των αποζημιώσεων, θέσπιση νέου κανονισμού για 100% αποζημίωση, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Εδώ και 9 μήνες, από τις τελευταίες μεγάλες ζημιές, οι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων, και συνεπώς καθυστερούν οι αποζημιώσεις.

4) Αύξηση των κρατικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

5) Τερματισμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των χωραφιών.

 

Η μακρόχρονη παρακμή του αγροτικού τομέα

Οι σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ως βαθύτερη αιτία την μακρόχρονη παρακμή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα: η άμεση πτώση του εισοδήματός τους τον τελευταίο χρόνο είναι μόνο ο πυροδότης. Αυτή η πτώση του εισοδήματος οφείλεται τόσο στην σοκαριστική αύξηση του κόστους παραγωγής και στην σχετικά μικρή αύξηση των τιμών των προϊόντων τους. Την έκρηξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων στις πόλεις την καρπώνεται το εμπορικό κεφάλαιο, οι λεγόμενοι «μεσάζοντες», από τους χονδρέμπορους ως τα σούπερ μάρκετ.

Η παρακμή του αγροτικού τομέα στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στα εγγενή προβλήματά του (όπως είναι π.χ. ο μικρός κλήρος),  όσο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τόσο της ΕΕ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η μακροχρόνια αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική διέλυσε ή εξασθένισε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κατάργησε την Αγροτική Τράπεζα και τις χαμηλότοκες πιστώσεις, ρήμαξε την βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων και αγροτοεφοδίων (επί της ουσίας λειτουργεί ένα μόνο εργοστάσιο) αλλά και τις μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βιομηχανία Ζάχαρης), και τελμάτωσε τις κρατικές επενδύσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις να πέσουν από 23 εκ. στρέμματα το 1991 σε 16,9 εκ. το 2019, να μείνει υπανάπτυκτη η κτηνοτροφία (το ίδιο διάστημα τα βοοειδή αυξήθηκαν μόνο από 602 σε 738 χιλιάδες κεφάλια, οι χοίροι μειώθηκαν από 986 σε 706 χιλιάδες κεφάλια κ.ο.κ.).

Σήμερα ο αγροτικός τομέας απειλείται και από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που στοχεύει στην μείωση των επιδοτήσεων αλλά κυρίως στη μεταφορά του κόστους της μετάβασης «προς πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον» πάνω στις πλάτες των αγροτών. Επιπλέον απειλείται από την επιταχυνόμενη κλιματική κρίση, μια που τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα (ξηρασίες, παγετοί, ζεστός χειμώνας κ.ά.) πολλαπλασιάζονται.

Να περάσουμε στην ταξική αντεπίθεση

Οι κινητοποιήσεις των αγροκτηνοτρόφων πρέπει να συνεχιστούν, να μαζικοποιηθούν και να κλιμακωθούν μέχρι την νίκη. Οι παχιές προεκλογικές υποσχέσεις δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα. Μια ουσιαστική κλιμάκωση απαιτεί εκτός από αύξηση των κινητοποιήσεων και μια μεταφορά τους προς τα αστικά κέντρα. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να πληρώσουμε την κρίση τους!

Οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε τυχάρπαστου υποτακτικού  της ΕΕ δεν θέλουν ούτε μπορούν να εφαρμόσουν κάποια φιλολαϊκή πολιτική. Μόνο στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις και μέσα από τους κοινούς μας αγώνες μπορούμε να νικήσουμε. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια, τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να υπάρξει γενναία κρατική ενίσχυση των αγροτικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να προτάξουμε το αίτημα για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, για να εφαρμόσουμε στην πράξη την διαγραφή των χρεών των λαϊκών στρωμάτων, το σταμάτημα της αρπαγής της γης και των σπιτιών και, αντίθετα, την αύξηση των πιστώσεων και επενδύσεων για την παραγωγή. Απέναντι στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, να αντιτάξουμε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και την αναζωογόνηση των αγροτικών συνεταιρισμών.