Και η Θεσσαλία ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Με αμείωτη ζέση συνεχίζεται από την κυβέρνηση η μετατροπή της χώρας σε απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, σε πλήρη εναρμόνιση με το 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφηκε στις 14 Οκτώβρη 2021. Μάλιστα, ενώ για την «αντιμετώπιση» της ακρίβειας δίνεται το γενναιόδωρο market-pass των 22€/μήνα, ο «πυρετός» στα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίζεται αμείωτος και κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν χάνουν ευκαιρία να αναμετρηθούν για το ποιος είναι πιο «πατριώτης» και πιο αποτελεσματικός στην «εθνική άμυνα». Σε ελεύθερη μετάφραση, διαγωνίζονται -εις βάρος μας- για το ποιος θα γίνει το πιο «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο. Έτσι, η ΝΑΤΟϊκή μηχανή συνεχίζει τις εργασίες της στο Στεφανοβίκειο και τη Θεσσαλία γενικότερα, που φαίνεται να αποτελεί το επόμενο μεγάλο κέντρο μετά τις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα.

Πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης, στο πλαίσιο όσων προβλέπει η MDCA, από τις 12 Νοεμβρίου μεταστάθμευσαν οκτώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER. Η επένδυση που υλοποιείται και από άποψη υποδομών επιβεβαιώνει ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Η μεταστάθμευση γίνεται περιοδικά από το 2018. Οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκ. δολάρια, καθώς οι πτήσεις των MQ-9 συνδέονται με αποστολές επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου και σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία) – με σκοπό, ουσιαστικά, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις έχουν ήδη επεκταθεί (και επεκτείνονται συνεχώς), τόσο στο Στεφανοβίκειο όσο και στον Βόλο στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Στο Στεφανοβίκειο και στον Βόλο οι Αμερικανοί μετέφεραν μια βάση ελικοπτέρων μαζί με την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την Πολωνία. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει ήδη από το Υπ. Εθνικής Άμυνας «Μελέτες για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης (ΝΒ) Παγασητικού», με ημερομηνία ολοκλήρωσής τους να έχει τεθεί η 10η Αυγούστου 2025, για να γίνει και ο Αλμυρός ορμητήριο. Μαζί με τα παραπάνω, οι συζητήσεις για αγορές F-35 από τις ΗΠΑ συνεχίζονται, εν μέσω της όξυνσης του ανταγωνισμού με τον τούρκικο καπιταλισμό.

Η μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο δεν αποτελεί φραστική υπερβολή. Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα και Στεφανοβίκειο ήδη αποτελούν σημαντικές βάσεις του ΝΑΤΟ και αναμένεται επέκτασή τους. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου (Αχαΐα) υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα μιας αμερικανικής βάσης που έκλεισε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει και το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις 50 πυρηνικές κεφαλές από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στον Άραξο, όπου στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν αποθηκευμένα πυρηνικά. Στο Αιγαίο, οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν την μίσθωση γης στη Σύρο για την κατασκευή νέας αμερικανικής ναυτικής βάσης, το ίδιο και στον Αλμυρό. Σε Κάρπαθο και Κάλυμνο, οι ΗΠΑ μελετούν την κατασκευή βάσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Κάτι που έχει μεγάλη σημασία και έχει αποσιωπηθεί σε όλη τη συζήτηση περί εξοπλισμών και επέκτασης των βάσεων είναι και η εμπλοκή του στρατού με πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα. Ήδη από το 2010, υπάρχει αντίστοιχη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2014, το δόγμα στρατού ξηράς αναγράφει καθαρά στους βραχυπρόθεσμους στόχους του: «…σύνδεση των πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Στρατό Ξηράς ειδικότερα, για την ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας…». Σε αυτή την κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης, την περίοδο 20150-2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) υπεγράφησαν 16 μνημόνια συνεργασίας στρατού και ΑΠΘ και τουλάχιστον 2 αντίστοιχα γνωστά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Σεπτέμβρη του 2021 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Αρχύτας» (στο οποίο συμμετέχουν η ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με στόχο τη δημιουργία του UAV (μη επανδρωμένου drone) RX-3, το οποίο προορίζεται για να βοηθάει στρατιώτες να επιτηρούν περιοχές, να επιτηρεί τα σύνορα και να κατηγοριοποιεί μετανάστες, ακόμα και να πολεμάει.

Μάλιστα, την Πέμπτη 12/1 μεταξύ της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και τεσσάρων Πανεπιστημίων (τα ανωτέρω και το Πανεπιστήμιο Πατρών) υπογράφηκε συμφωνία για την κατασκευή και δεύτερου drone. Ειδικά η ένταξη του ΑΠΘ και του ΔΠΘ στα προγράμματα αυτά, κάνει προφανή την πρόθεση οι περιοχές της Θράκης και της Θεσσαλίας να μετατραπούν σε απέραντες βάσεις, όπου όλες οι δραστηριότητες (οικονομικές, κοινωνικές, ακόμα και εκπαιδευτικές) θα κινούνται γύρω από και προς όφελος των στρατιωτικών και πολεμικών επιχειρήσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η μετατροπή των Πανεπιστημίων σε εργαστήρια βελτίωσης της πολεμικής τεχνολογίας και η εκμετάλλευση των φοιτητών ως ερευνητών για πολεμικούς εξοπλισμούς αντιστρέφει πλήρως το ρόλο της εκπαίδευσης και τη θέτει με τον πιο άθλιο τρόπο στην υπηρεσία του καπιταλιστικού συμφέροντος.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο πόλεμος διεκδικεί το χώρο του στη σύγχρονη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική «κανονικότητα». Αμερικανοί στρατιώτες κυκλοφορούν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Οι εξοπλιστικές δαπάνες γιγαντώνονται και το κόστος τους πληρώνουμε όλοι εμείς, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με ακρίβεια και φτώχεια, με το πετσόκομμα όσων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων απομένουν.

Μόνο ένα μαχητικό, μαζικό αντιιμπεριαλιστικό διεθνιστικό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να ανακόψει αυτό τον εξοπλιστικό πυρετό, τις πολεμοκάπηλες πρακτικές των κυβερνήσεων που πασχίζουν να ταχθούν «στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά και αυτή είναι με το μέρος των καταπιεσμένων της γης, όσων καλούνται να πολεμήσουν ή να σηκώσουν τα βάρη πολεμικών και εξοπλιστικών επιχειρήσεων, προς όφελος της καπιταλιστικής ελίτ που κερδοσκοπεί πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

“Λες κι αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικό είδος πολέμου

Λες και δεν εξυπηρετεί τους πλούσιους ενώ εγκαταλείπει τους φτωχούς

Λες και σε καταλαβαίνουν, στο πίσω κάθισμα του τζετ τους

Όταν δεν μπορείς να βάλεις πετρέλαιο στη δεξαμενή σου

Αυτοί γελάνε πηγαίνοντας στην τράπεζα να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους

Ζητώντας σου να έχεις συμπόνια και να δείχνεις σεβασμό”[1]

Καμία εμπλοκή στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις

Λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, όχι για τις πολεμικές προετοιμασίες

[1] Ολόκληροι οι στίχοι από το “Hands Held High”